Németalföldi és francia grafikák

poszter

A Zmeták Ernő Galéria idén is szentel egy tárlatot névadója gyűjteménye bemutatásának. A 16–19. századi németalföldi és francia grafikákat bemutató tárlat három fő téma köré épül, miközben az idővonalat, sőt a galéria architektonikáját is figyelembe veszi. Az emeleteken javarészt németalföldi, a földszinten francia alkotók műveit állították ki.

Zmeták Ernő és Danica Zmetáková gyűjteménye mintegy száz grafikai művet tartalmaz, melyek 16., 17., 18. és 19. században élt francia, flamand, vallon és holland mesterektől származnak – az aktuális kiállításra ezek közül nyolcvan művet válogattak be. Miközben a tárlat a két fő kulturális régióra, Franciország és Németalföld, illetve a mai Hollandia területén élt művészekre koncentrál, és a két régió grafikai művészetének jellegzetes vonásait szeretné bemutatni, arra is rámutat, hogy ezek hogyan inspirálták egymást. A galérián végigsétálva elmerenghetünk 17. századi katolikus és protestáns pers-pektívából megrajzolt bibliai történeteken, megcsodálhatjuk a 18. századi francia rokokó játékosságát, és elidőzhetünk a 19. század új temáiból adódó újszerű képi világ felett is.

A legrégebbi kiállított alkotás 1576-ban készült, a németalföldi Jan Ditmaer készítette. Számos olyan művet állítanak ki, melyek a holland művészetek aranykorának tartott 17. századból származnak, de a régió később élt alkotói is képviselve vannak – többek között a 18. században elő Jan Punt grafikáit is megnézhetjük. A gyűjteményből származó németalföldi művészek munkáinak azonosítása egyébként a galéria hosszan tartó munkájának eredménye, a folyamatot ugyanis jócskán nehezítette, hogy – még mielőtt a grafikák Zmeták Ernő tulajdonába kerültek volna – az előző tulajdonosok körbevágták a képeket, hogy eltávolítsák a „felesleges” papírt, így elveszett a szerző neve.

A francia művészek alkotásait kronológiailag két részre osztja a tárlat: az első a francia rokokó időszaka, amely François Boucher rokokó mesterrel zárul, a második a napóleóni háborúktól tartó időszakot öleli fel az 1855-ös párizsi kiállításig. A legkorábbi kiállított francia grafika egy 17. századból származó Miche-langelo-reprodukció, melyen Leonard Gaultier a Sixtus-kápolna monumentális freskóját örökítette meg. A rokokó művek zömét metszetek és litográfiák alkotják – köztük találjuk Jacquese-Philippe Le Bas munkáit, aki a francia rokokó egyik legismertebb rézmetszeteket készítő mestere. A későbbi időszak művei között érdemes több időt szentelni Victor Amand Chambellan reprodukcióinak, melyek a híres festő-katona, a napóleoni háborúk ütközeteit lefestő Jean Charles Langlois művei nyomán készültek.

További érdekesség, hogy egy különleges, physionotrace technikával készített portrét is megtekinthetnek a látogatók. Karl August von Hardenberg báró portréja Edme Quénedey francia festő és portrékészítő párizsi műtermében készült. Hogy rövidebb idő alatt olcsó portrék készülhessenek, Quénedey technikája mechanikus segítséggel gyorsította a munkafolyamatot. Ehhez egy fából készült, körülbelül egy méter magas szerkezetet használt, melynek egy kényelmetlen fa szék is a része volt, erre ültették az egyént, akiről a portré készült: a szerkezet képes volt az ő sziluettjét rögzíteni. Quénedey portréinak zömét egyébként a londoni British Museum őrzi, így Szlovákiában valószínűleg egyedülálló módon tekinthetünk meg ezzel a technikával készített portrét.

A holland és francia grafikusok meglehetősen eltérő utakon jártak a 19. században. A francia képzőművészek ekkortájt fedezik fel újra a régi technikákat és grafikai eljárásokat, melyeknek sokszorosításához a nyomtatás egyre modernebb technikájának lehetőségeit aknázzák ki. A grafikai technikákat elsőként politikai szatírák készítéséhez alkalmazták, illetve gazdasági és technológiai sikerek propagandáját is szolgáltak. Érdekesség, emeli ki Martin Šugár, a kiállítás kurátora, hogy a francia művészek grafikái, melyek a politikai és ipari forradalmat örökítik meg, ma is gyakran tűnnek fel a történelemkönyvek lapjain. A holland képzőművészek valamelyest eltérő célt tűztek ki maguk elé ebben az időszakban: a grafikai technikák tökéletesítésén munkálkodtak, és 16. és 17. századi flamand mesterek műveinek reprodukcióit készítették, hogy visszahozzák a holland festészet aranykorát.

A kiállítás március 25-ig  látogatható az érsekújvári Zmeták Ernő Művészeti Galériában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?