Nem tetszik az előadás? Kotleba leállítja

Besztercebánya |

<p>Marian Kotleba hétfőn színházban volt. Ez már önmagában is hír lenne, hiszen Besztercebánya megye ispánját ritkán látni ilyen helyen. Neki a magaskultúrát a szépségversenyek jelentik, ez már eddigi megyefőnöki ténykedése alatt is kiderült. Most beült megnézni egy előadást, amit vulgárisnak talált, ezért 
a felénél leállíttatta.</p>

Nagy nap volt március 14. Breznóbányán. A megye vezetése aznap ünnepelte a pedagógusokat, egy színielőadással kedveskedett nekik. Rejtély, miért épp aznap, hiszen a pedagógusnap 28-án lesz. (Más indok nem jut eszembe, mint az, hogy 1939. március 14-én alakult meg az első Szlovák Köztársaság, amit ma – még – nem illik nagyszabású kultúrműsorral ünnepelni megyei költségvetésből, vagyis állami pénzből.)

Kotleba tehát nem úgy ült be a nézőtérre, ahogy önök szoktak, hanem protokollvendégként, tulajdonképpen kényszerből, mivel előtte tanárokat tüntetett ki. A megye a helyi Ján Chalupka Színtársulat Kováči című előadását rendelte meg e nemes alkalomra. A darab arról szól, hogyan fizetnek rá az emberek a háborúra. Egy elismert, többször díjazott rendező, a besztercebányai művészeti akadémia professzora állította színpadra. Eddig 21 alkalommal játszották szerte az országban, sőt Romániában, Magyarországon és Csehországban is. Kotleba azonban igen szigorú színikritikus, és egyáltalán nem volt ínyére, amit lát. Egy ponton aztán nem bírta tovább, ám ahelyett, hogy kiosont volna a teremből (ami nagy illetlenség), felküldte a kulisszák mögé az egyik beosztottját, aki odalépett a súgóhoz, és átadta az ispán üzenetét: azonnal hagyják ezt abba, mert ha nem, akkor összehúzatja a függönyt. Az egyik szereplő mesélte a Denník N-nek, hogy a színpadról látta, amint egy ismeretlen nő hadonászva magyaráz a súgónak. Majd ez utóbbi jelezte neki, hogy ennyi volt, leállnak. A közel százéves múlttal büszkélkedő társulat vezetője pedig azt nyilatkozta ugyanott, hogy ilyesmit még a kommunisták alatt sem csináltak velük. Leforrázva hagyták el a színpadot, és természetesen kíváncsiak voltak a magyarázatra. Az pedig úgy hangzott, hogy Kotlebát zavarta a „túlságosan expresszív nyelvezet”. Nos, az elégedetlen kovácsok tényleg nem finomkodnak, a szöveg tele van olyan kifejezésekkel, mint „seggbe rúgom”, „szétverem a pofáját”, és bizony a „jó kurva anyjukat” is sűrűn emlegetik egyeseknek. A már idézett szereplő szerint viszont inkább azok a szövegrészek nem tetszettek a megyefőnöknek, ahol a főhős német kovács azon sopánkodik, hogy őt bárki pofán vághatja, csak azért, mert német.

Az országossá dagadó botrány hatására a megye nyilatkozatot adott ki, amelyből érdemes szó szerint idézni.

„Ezen kifejezések egyre sűrűbben fordultak elő, egészen addig, amíg már szerb rohadékokról és mocskos szlovákokról volt szó a színpadon. A megyei önkormányzat elnöke, a nézői reakciókra is tekintettel, az előadás berekesztése mellett döntött.” A megyei szóvivő azt is hozzátette, hogy ha például „zsidó rohadékok” és „mocskos cigányok” szerepeltek volna a szövegben, akkor nyilván a Kotlebát támadók állíttatták volna le az előadást. A megye ráadásul pert fontolgat nemzetgyalázás gyanújával, de azt nem tudni, vajon a darab íróját, a rendezőt vagy a káromkodó színészeket citálnák bíróság elé.

A Breznóbányai járásban Marian Kotleba pártja 14,06 százalékkal a második helyen végzett a Smer mögött a parlamenti választásokon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?