Nem maradnak el anyaországi társaiktól

Komárom/Királyhelmec. Több neves hazai és magyarországi közéleti személyiség részvételével tartották meg a hétvégén a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) komáromi székhelyen kívül képzésének ünnepélyes tanévnyitóját.

Komárom/Királyhelmec. Több neves hazai és magyarországi közéleti személyiség részvételével tartották meg a hétvégén a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) komáromi székhelyen kívül képzésének ünnepélyes tanévnyitóját. Szabó Zoltán, a Selye János Egyetemért Alapítvány igazgatójának üdvözlő szavai után Bauer Győző, az Alapítvány kuratóriumának elnöke annak a reményének adott hangot, hogy az egyetem diákjai a megszerzett tudásukat a szülőföldjükön hasznosítják majd. A magyar kormány további anyagi és erkölcsi támogatásáról biztosította a jelenlévőket Szatmáry Ildikó, a magyarországi oktatási minisztérium képviselője, Pásztor István, Komárom polgármestere pedig arról beszélt, hogy a város néhány éven belül egyetemi központtá válik, ahol mintegy 2000 egyetemista végzi majd tanulmányait. Chikán Attila, a BKÁE rektora és Tóth József dékánhelyettes elégedetten nyugtázta, hogy a felvidéki diákok a tavalyi tanévben helytálltak, tehetségben és tudásvágyban nem maradnak el az anyaországi társaiktól, és minden esélyük megvan arra, hogy az egész világon hasznosítható tudásra tegyenek szert. A tanévnyitó keretében Bastrnák Tibor, a Pro Patria 2000 Alap elnöke oklevelet és pénzjutalmat adott át az egyetem legeredményesebb diákjának és három tanárának, akiket a diákok szavazatai alapján választottak ki. Egyben meghirdette az egyetem diákjai számára azt az a pályázatot, amelynek nyertese a jövő évben két hónapos részképzésen vehet részt a Harvard Egyetemen.

A tanévnyitót követően Szabó Vilmos, a magyarországi miniszterelnöki hivatal határon túli magyarokért felelős politikai államtitkára és Pásztor István hivatalosan átadta a Tiszti Pavilon felújított szárnyát, ahol az egyetemi központ informatikai szaktantermei, irodái és könyvtára kapott helyet. Ugyancsak a hétvégén tartotta ünnepélyes díszkiosztó ünnepségét és tanévnyitóját a hazai magyar értelmiségképző elit kinevelését felvállaló Selye János Kollégium.

Tegnap tizedik alkalommal került sor a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem királyhelmeci székhelyen kívüli képzésének ünnepélyes tanévnyitójára. Paholics Gábor oktatási igazgató köszöntőjében hangsúlyozta: „Büszkék lehetünk arra, hogy kilenc év után itt tartunk, hogy diákjaink Szlovákiában magyar nyelven szerezhetnek diplomát.” Tóth József, a gazdálkodási kar dékánhelyettese beszédében rámutatott: céljuk az, hogy olyan embereket adjanak a társadalomnak, akik a szakmai képesítési követelményeket maradéktalanul teljesíteni tudják. Tóth Ferenc programigazgató kiemelte, feladatuknak egyebek között azt tartják, hogy a térségben olyan embereket neveljenek, akik képesek a mai gazdasági követelményeknek eleget tenni, s olyan vállalatok élére kerülhessenek, amelyek meghatározóak lehetnek a jövő fejlesztésének szempontjából, különösen a hármas határ menti régióban. Az új tanévben huszonhatan kezdték meg tanulmányaikat az oktatási intézmény első évfolyamában, a diákok között magyarországiak és kárpátaljaiak is vannak. (vkm, A.M.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?