Ne karddal, tudással

Komárom. A magyarországi testvériskolák – a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a Budapesti Szent István Gimnázium – diákjaival és tanáraival közösen emlékeztek Kossuth Lajos születésének 200. évfordulójára a Selye János Gimnáziumban.

Komárom. A magyarországi testvériskolák – a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a Budapesti Szent István Gimnázium – diákjaival és tanáraival közösen emlékeztek Kossuth Lajos születésének 200. évfordulójára a Selye János Gimnáziumban. Az ünnepségen részt vett Szesztay Ádám, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosa is. Gáspár Tibor tanár úr élvezetes előadás keretében elevenítette fel történelmünk egyik legnagyobb egyéniségének alakját, tetteit. „Azt, hogy a magyar nemzet a történelem vérzivataraiban fenn tudott maradni, annak köszönheti, hogy minden történelmi időszakban voltak olyan áldozatkész, lelkierőben gazdag egyéniségek, akik kijelölték a megmaradás útját” – mondta. Majd felelevenítette az 1832–36-os, illetve az 1847–48-as országgyűlés eseményeit, rámutatott Kossuth bámulatra méltó szervezőkészségére – amely legmarkánsabban talán a szabad magyar hadsereg megszervezése során mutatkozott meg –, Görgeyvel támadt nézeteltérésére a harcok folytatását illetően, majd szólt az emigráció éveiről. Kiemelte: Kossuth számára a kiegyezés jelentette a legnagyobb csalódást, mert ő mindvégig bízott Magyarország felszabadulásban. És a történelem igazolta, hogy a kiegyezés megítélésében neki lett igaza. Igaz ugyan, hogy ez a lépés rövid távon az ország gazdasági fellendülését jelentette, ám, ahogyan Kossuth megfogalmazta: „hozzákötöttük magunkat a roskadozó Habsburg dinasztiához”. Ennek viszont végzetes következményei lettek: a monarchia tagjaként belesodródtunk az I. világháborúba, amely végül is nemzetünk nagy tragédiájához, Trianonhoz vezetett. Gáspár Tibor nem elsősorban a lánglelkű hazafit, hanem Kossuthot, az embert állította a diákság elé példaképül. Aki élete végéig megtartotta töretlen akaraterejét, akit a csalódások soha nem törtek meg. „Talpon maradni, minden körülmények között – ez legyen számotokra a legfőbb kossuthi üzenet – mondta a tanár úr. – Nektek, a magyarországi és a határon túli magyar diákoknak kell megvalósítanotok a reformkor nagyjainak álmát, de nem karddal, hanem tudással és műveltséggel” – Gáspár Tibor ezekkel a szavakkal zárta előadását, amelyet a diákok vastapssal jutalmaztak. Az ünnepségen részletek hangzottak el Kossuth beszédeiből, írásaiból, a gimnázium énekkara előadásában Kossuth-nóták csendültek fel, és fellépett a Pihegő gyermek-néptáncegyüttes is. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?