Napimádók 20 pontja – 1.

Biztonságosan és szépen lebarnulni! Sokan álmodnak erről. Aki nyaralni indul, igazán engedélyezhet magának egy kis napsütést, feltéve, ha tudja, hogyan védheti meg magát a káros sugaraktól.
Útravalóként néhány tanácsot szeretnénk adni. Húsz pontban foglaltuk össze a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.
1.

Biztonságosan és szépen lebarnulni! Sokan álmodnak erről. Aki nyaralni indul, igazán engedélyezhet magának egy kis napsütést, feltéve, ha tudja, hogyan védheti meg magát a káros sugaraktól.

Útravalóként néhány tanácsot szeretnénk adni. Húsz pontban foglaltuk össze a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

1. Boldoggá tesz a nap?Igen, boldoggá, hiszen a retina a napfényt egyenesen az agyba közvetíti, amely ott számos reakciót vált ki: csökkenti pl. a szervezet által előállított melatonin termelését, amely fáradttá tesz bennünket, így növekszik a vitalitás és a kellemes közérzet. A nap sugarai növelik a vér oxigéntartalmát, felgyorsítják a keringést és az anyagcserét – ez az oka annak, hogy nyáron sokkal lendületesebbek vagyunk, és boldogabbnak érezzük magunkat.

2. Létezik természetes napvédelem?

Igen, létezik: egyrészt az úgynevezett fény által kiváltott kérgesedés, a külső szaruréteg fokozatos megvastagodása, másrészt pedig a bőr természetes barnulása (melanin-pigmentek), amely a sejteket bizonyos önvédelemmel látja el. Ez a természetes védelem hosszú távon azonban nem elegendő, hiszen a bőrnek nagyon sok időre lenne szüksége ahhoz, hogy a napozáshoz való nagyon lassú hozzászokással ezt a védelmet kiépítse. A leégés veszélye azonban nagyon nagy, így ha hosszabb időt töltünk a napon vagy vízparton, semmiképpen sem mondhatunk le a napozószerek használatáról.

3. Mi történik leégéskor?

A leégés a sejtek vészjelzése, miután a bőrt már túl sok UVB sugárzás érte és károsította. A napsugarak által tönkretett sejtek egy része néhány nap múlva lehámlik, s a maradék sejtet a bőr enzimek (fehérjeanyagok) segítségével megpróbálja helyrehozni. Ami a felszínt illeti, a bőr újra regenerálódik, és „kiheveri“ a túlzásba vitt napozás következményeit, de a mélyebb rétegekbe viszszavonhatatlanul beírta magát a nap által okozott kár. A túlzásba vitt napozásnak a bőr idő előtti öregedése és bizonyos esetekben akár bőrrák is lehet a következménye.

4. Védelem az UVA és az UVB sugarak ellen. Miért olyan fontos ez?

Egy fehér felhőtakaró is csak 60%-át nyeli el az UV sugaraknak. A hosszabb hullámú, energiában szegényebb UVA sugarak gyors, felszínes barnaságot kölcsönöznek a bőrnek, mindemellett azonban megtámadják az elasztin- és kollagénrostokat, és ezáltal gátolják a sejtmegújulást. Ennek eredményeként hamar beindul a bőr öregedése. A rövidhullámú UVB sugarak energiában jelentősen gazdagabbak. Ők felelősek a valódi barnaságért, hiszen behatolnak az epidermiszbe, és elősegítik a melanintermelést (a bőr saját védekező mechanizmusa). 48 órán belül tartós barna színt kölcsönöznek a bőrnek. Túlzásba vitt élvezetük azonban leégést okoz.

5.Milyen a jó napozószer?

A jó napozószernek tartalmaznia kell UVA és UVB filtert is. Rendelkeznie kell megfelelő fényvédő faktorral. A közép-európaiak 90 százalékának a nyaralás első napjaiban tizes, illetve tizesnél erősebb fényvédő faktorú napozószerre van szüksége.

6.Mit használjunk?

Naptejet vagy napozókrémet használjunk az arcunkra? A napozókrémek víz az olajban emulziók, állagukat tekintve sűrűbbek, mint a naptej vagy a lotion (olaj a vízben emulzió). Vastagabban kell felkenni őket, ezáltal jobban megtapadnak a bőrön. A krémek tehát különösen ideálisak az arc érzékenyebb részei számára, mint pl. az orr, a fül és az ajkak. Több zsírt tartalmaznak, mint a naptejek, és ezáltal gondoskodnak arról, hogy a bőr ne száradjon ki.

7. Milyen a fényszűrő filter?

A fényszűrő filterek redukálják a bőrbe érkező fény mennyiségét. Léteznek kémiai filterek, amelyek elnyelik a sugár energiáját, s mint meleget újra leadják azt a környezetnek. A fizikai úton működő fényfilterek (a mikropigmentek) a tükörhöz hasonlóan, láthatatlan, apró ásványi részecskék (pl. titán-dioxid) segítségével verik vissza az UV sugarakat. Előnyük, hogy csak a felszínen hatnak, nem hatolnak be a bőrbe, így kevesebb irritációt okoznak. Hogy a fénnyel szembeni védekezés optimális lehessen, gyakran kombinálják a kétféle filtert.

8. Hasznosabb a magasabb fényvédő faktorú napozószer?

Némely cég akár 30-as erősségű fényvédő faktort is alkalmaz, mások a 20–25-ösnél megállnak. A háziorvosok véleménye szerint a 20-as (max. 25-ös) faktort már nem igazán lehet túlszárnyalni, hiszen 96%-os a szűrőképessége. A 30-as védőfaktor már csak 1,4%-kal teljesíti túl az előzőt.

9. A gyerekek veszélyeztetettebbek?

A gyermeki bőr tízszer olyan vékony, mint a felnőtteké, ezért különösen érzékeny. Természetes védekezőképessége még nem működik 100%-osan, ezért a leégés veszélye náluk különösen nagy. Tanulmányok igazolják, hogy a gyermekkorban szerzett leégések nagymértékben emelik a későbbi bőrrák rizikóját. Hogy biztosra mehessünk, egyéves korig egyáltalán ne tegyük ki a babák bőrét tűző napsugárnak. A kisgyerekeknek (5 éves korig) adjunk napozókalapot és hosszú ujjú, erős anyagból készült inget, de ez alatt is kenjük be bőrüket napozókrémmel. A gyerekeknek készült napozószerek mindig vízállóak, magas fényvédő faktorral rendelkeznek (min. 15-ös erősségű krémet vagy naptejet használjunk), és különösen gyengéd ápolóanyagokat tartalmaznak. A legtöbb krém nem tartalmaz illat- és festékanyagot, illetve tartósítószereket.

10. Mi az az infravörösfilter?

Az IV-filter véd a hosszúhullámú infravörös sugarak ellen, amelyek kitágítják a véredényeket és felmelegítik a bőrt. Sok szakember azonban megkérdőjelezi az IV-filter szükségességét. Szerintük az befolyásolja a szervezet melegészlelését (melegem van, inkább árnyékba megyek), s így növeli a leégés veszélyét.

11. Hogyan használjuk krémeket?

Hogy a fényvédő faktor hatása optimálisan érvényesülhessen, már a napozás előtt fél órával kenjük be a tiszta, száraz bőrt a napozókrémmel. Ne spóroljunk vele, és a krémezést később többször is ismételjük meg. Bár ezáltal nem nő meg a védettség időtartama, mégis optimálisabbá válik. A bőrgyógyászok azt ajánlják, hogy ne várjuk ki a filter fényvédő hatástartamának utolsó pillanatát, hanem már röviddel a „félidő“ után keressünk egy árnyékos helyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?