Művészeti kalauz a hétre

kép

Milyen kulturális rendezvényekre érdemes odafigyelni a napokban? Egy filmszemlét, egy fesztivált és egy táncművészeti produkciót ajánlunk.

Elkezdődött a Be2Can, a nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait bemutató filmszemle. A Be2Can filmszemle 11. kiadása ismét a világ három legrangosabb filmfesztiváljának – Velence, Berlin és Cannes – legjobb alkotásaiból nyújt válogatást. A vetítések november végéig tartanak a mozikban – Pozsony és Kassa mellett többek között Nyitra, Érsekújvár, Szenc és Nagyszombat is bekapcsolódik a szemlébe. 

Ne hagyjuk ki a Bázis Egyesület fesztiválját, melyet akár online is követhetünk. A Bázis Egyesület negyedszer rendez fesztivált a fővárosban, a programok október 10-én, csütörtökön kezdődnek és vasárnapig tartanak. Az események zömét az Ifjú Szivek Táncszínházban tartják, ahol beszélgetések és felolvasások várják a látogatókat, és a műfaji felhozatal is változatos: lesz szó fordításról, gyerekirodalomról, felolvasnak a Bázis-díj pályázatára beküldött legjobb művek szerzői, pénteken, október 11-én kora este pedig megtudjuk, ki kapja idén a Bázis-díjat. 

A fesztiválon nemcsak irodalomról, hanem képzőművészetről is szó lesz: szombaton este az In Situ VIII. művésztelep helyspecifikus művei is bemutatkoznak Pozsonyban, mégpedig a Művészetek házában (Dom umenia), ahol a 18 órakor kezdődő megnyitóra várják a látogatókat, vasárnap pedig Németh Ilona és Juhász Rokko tart tárlatvezetést a Pálffy-palotában, ahol a Haptikus visszhang: Természet, kultúra, politika a volt Jugoszlávia és Csehszlovákia művészetében című aktuális kiállítást tekinthetjük meg. 

Szombaton 20 órakor a Lumière moziba invitálják az érdeklődőket Kerekes Péter nemrég bemutatott, Wishing on a Star című filmjére, és az azt követő beszélgetésre, amelyen Gerencsér Péter faggatja a kassai származású rendezőt. 

Nézzünk kortárs táncművészetet. A 28. Pozsony mozgásban (Bratislava v pohybe) nemzetközi táncfesztivál keretében lép fel a fővárosban Daniel Abreu, a spanyol táncművészet egyik legfontosabb alakja. El hijo (A fiú) című, metaforákkal teli, expresszív szólójában a szüleivel való kapcsolatát, kulturális környezetét és múltját próbálja feldolgozni. Daniel Abreu számos spanyol és nemzetközi díjat nyert, Szlovákiában most lép fel első alkalommal. Előadását október 13-án és 14-én, vasárnap és hétfőn láthatjuk a Szlovák Nemzeti Színház stúdiójában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?