Művészeti kalauz

kép

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

GÚTÁN KONCERTEZIK A BLAHALUISIANA 

Kezdjük egy kis fizikával: a sötét villám létező jelenség. A szokványos villámokkal ellentétben azonban nem kíséri vakító fényvillanás, ehelyett annál nagyjából egymilliószor nagyobb sugárzásdózist tartalmaz. A jelenséget egyébként egy évtizede fedezték csupán fel, a Blahaluisiana számára valami oknál fogva azonban fontos, hiszen legfrissebb lemezüket, na meg annak egyik dalát nevezték el róla. 

A Sötét villám áprilisban jelent meg, és a kifejezés gyaníthatóan az új lemez a megszokottnál egy árnyalattal sötétebb hangvételének metaforájául szolgál. A Blahaluisiana a Hajómalom Fesztiválon lép fel szombaton, meglehetősen zsúfolt nyári turnéjuk egyetlen szlovákiai állomásaként. 

A Székesfehérvárról indult formáció több mint egy évtizede lavírozik a pop és az alternatív szcéna határán. A magyarországi fesztiválok egyik állandó fellépői ők, vitathatatlan, hogy a Schoblocher Barbara (ének) köré szerveződött csapat az egyik legsikeresebb mai magyar zenekar. Hasonlóan számos más fiatal magyar formációhoz, angol nyelven éneklő zenekarként kezdték a pályafutásukat, ráadásul egy feldolgozással (Donna Summer The Wanderer című dalával kerültek fel a könnyűzenei listákra). Érdekes módon a zenekar legfrissebb, szám szerint ötödik nagylemeze az első, amely nem tartalmaz angol dalt. Ismét bejátszik azonban a hatvanas évek magyar rock and roll világa, a beat-rock, és akad pár zúzósabb dal is (Hazudjunk egymásnak, Sötét villám), miközben soulos és funkys hangzás is került a lemezre (Budapesten). Itt van tehát a megfelelő alkalom, hogy az új dalokat élőben is kiélvezzük. 

A ma kezdődő Hajómalom Fesztivál egyébként a magyar könnyűzenei szcéna vezető neveit hozza el a festői szépségű gútai hajómalomhoz: fellép a Valmar, Dzsúdló, a Parno Graszt, a Pogány Induló és a Wellhello is. 

Mikor és hol: A Hajómalom Fesztivál július 11–13. között zajlik, a Blahaluisiana koncertjének időpontja július 13., szombat 20.30 – Gúta, a hajómalom területe – belépő: a napijegy 26-28 euró

SOSEM LÁTOTT MŰTÁRGYAK KASSÁN 

Miért izgalmasak a magángyűjtemények? Mert a gyűjtő kezében van a döntés, hogy mi érdemel figyelmet: a gyűjtemény az ő ízléséről és tudásáról árulkodik. A Kelet-szlovákiai Galéria egy kevéssé ismert magángyűjteményt mutat most be. A kiállítás keretét nem a klasszikus kurátori megközelítés adja: a látogatók a nyilvánosság számára még nem nyitott kassai ArtHáz Galéria gyűjteményének keresztmetszetét tekinthetik meg. A magángyűjtemény legtöbb darabját első alkalommal mutatják be a nagyközönség előtt – azelőtt, hogy azok a kassai Fő utca 87. szám alatt berendezett, rövidesen megnyíló kassai ArtHáz Galériába kerülnének.

 Az ArtHáz gyűjteménye közel 30 éves gyűjtőtevékenység eredménye. A kiállításon bemutatott műtárgyak három csoportba sorolhatók – minden csoport egy specifikus területet ölel fel, mely a gyűjtő érdeklődésének egy-egy vonalát tükrözi. A gyűjtemény elsősorban a 20. század első felének kassai művészeti körére összpontosít, illetve az 1960-as és 1970-es évek műalkotásainak egy kis szeletét is tartalmazza. Az ArtHáz fontos szereplője a nagy nemzetközi kiállítási projekteknek, különösen azoknak, melyek a kassai avantgárd művészetet és annak követőit mutatják be. A gyűjteményben nagy szerepet kap a hazai modern művészet egyik legfontosabb szereplője, Anton Jasusch. A kiállításon több mint húsz képzőművész alkotásai tekinthetők meg, köztük Tallós-Prohászka István, Csordák Lajos, Jozef Kollár és Kieselbach Géza művei. 

A Válogatás az ArtHáz gyűjteményéből című kiállítás július 10-től szeptember 1-ig látogatható a Kelet-szlovákiai Galériában.

ISMÉT FÉLRELÉP A MINISZTER 

A miniszter gáláns kalandra készül az ellenzéki frakció titkárnőjével egy patinás hotelben. A szobába érve azonban hamar felfedezik, hogy akad egy kisebb probléma, a miniszter tehát hívja hűséges segítőjét, hogy simítsa el a dolgot. Kinek ne lenne ismerős a történet? A miniszter félrelép nemcsak a kilencvenes évek, hanem minden idők egyik legsikeresebb magyar filmprodukciója, mely Kern András, Koltai Róbert és Dobó Kata alakításában vált ikonikussá a magyar nézők számára. Olyannyira, hogy sokan nem is tudják: a forgatókönyv valójában nem eredeti történet, hanem Ray Cooney angol drámaíró bohózata alapján készült. 

Komáromban a budapesti Bánfalvy Stúdió előadásában nézhetjük meg a történet színpadi változatát. A miniszter ügyeskedik, hogy eltávolítsa a hullát a szobából, miközben a szálloda igazgatója és főpincére mindig a legrosszabb pillanatban zavarja meg őket, közben egy feleség, egy ápolónő, valamint a fiatal szerető féltékeny férje csak tovább bonyolítja az amúgy is kínos szituációt. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Hujber Ferenc, Kondákor Zsófia és Gangxsta Zolee láthatóak.

Mikor és hol: július 18., csütörtök 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 15 euró

...és röviden:

Ne hagyjuk ki a Csavar Színházat csütörtök este Zsigárdon. A Gál Tamás vezette Csavar Színház bemutatja az Itt és most című improvizációs előadását. Az előadás a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál drámapedagógiai táborának záróeseménye. Július 11., csütörtök 17.00 – Zsigárd, kultúrház – a belépés ingyenes Szintén ma: szabadtéri koncert Párkányban. A No Para nevű formáció a Párkányi Nyár elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül ad koncertet. 

Július 11., csütörtök 20.00 – Párkány, Sétáló utca – a belépés ingyenes 

Vonósok a Botanikus Kertben. Szokatlan helyszínen tartják a Viva Musica! fesztivál egyik koncertjét: a neves lengyel vonósnégyes, az Equilibrium String Quartet a pozsonyi Botanikus Kertben ad koncertet szombat este. A 2017- ben alapított kamaraegyüttes a korhű hangszereken történő, történelmi interpretációra és a 18. és 19. század kevésbé ismert kamarazenéjének felfedezésére specializálódott. A vonósnégyes az ebből a korszakból származó lengyel zeneszerzők munkásságát eleveníti fel, azokét, akiket kevéssé ismerünk, mivel ritkán szerepelnek a kamaraegyüttesek repertoárjában – a pozsonyi közönség Mozart művein túl Józef Elsner, Karol Kurpiński és Stanisław Moniuszko szerzeményeit hallgathatja meg. 

Július 13., szombat 17.00 – Pozsony, Botanikus Kert – a belépés ingyenes

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?