Művészeti kalauz

dddd

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni?
A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

TÖBB MINT MŰVÉSZET 

A Szlovák Nemzeti Galériában a múlt hét végén megnyílt kiállítás társadalmi-politikai jelentőséggel bír. A vihar szemében – A szecessziós művészet Ukrajnában című tárlat mintegy 60 olyan műalkotást vonultat fel, melyeket 2022 novemberében menekítettek ki Kijevből, hogy az ország határain túlra jutassák őket. Ez volt az az időszak, amikor az orosz csapatok az addigi egyik legnagyobb támadást mérték az ukrán területekre a háború kitörése óta. A Kijevi Nemzeti Galéria dolgozói a saját szakállukra kezdtek dolgozni: nekiláttak, hogy becsomagolják, majd két kamionra felpakolták a kijevi galériák gyűjteményeinek legértékesebb darabjait. Azok pedig megindultak a lengyel határ felé – hogy vajon eljutnak-e oda, azt senki nem tudta megmondani. Útközben rakéták repültek a kamionok felett. A művek azóta Európa-szerte turnéznak. Elsőként a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban mutatták őket be, majd Köln és Bécs következett. Egy-egy kiállítás természetesen arról is szól, hogy az adott ország, a kiállító intézmény támogatását fejezi ki Ukrajna iránt. Ennek a kulturális összefogásnak a része most Pozsony. A szecessziós kiállítás tőlünk a szófiai Nemzeti Galériába utazik majd, valamint Skandinávia is kilátásban van. 

Na de milyen is az ukrán szecesszió? A szecessziót Ukrajnában – csakúgy, mint nálunk és a legtöbb helyen – a nemzeti sajátosságok formálták. A térségben erre az időszakra esik a népművészet újrafelfedezése, a vidéki iparművészeti műhelyek létrejötte és olyan művészek felbukkanása, akik ehhez a környezethez kötődnek. Az ukrán szecesszió fontos alakja volt Heorhii Narbut, Ukrajna vizuális arculatának megalkotója, akinek a nevéhez többek között az ukrán bankjegyek és bélyegek megtervezése fűződik. A szecesszió meglehetősen hosszú ideig éreztette hatását az ukrán művészeten, egészen az 1930-as évekig. A legfiatalabb generáció képviselői eközben már az avantgárd művészet új áramlataihoz – a kubofuturizmushoz és a szürrealizmushoz – is kapcsolódtak. A kiállított művek a kijevi Ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum, a lvivi Andrij Szeptyickij Nemzeti Múzeum, a dnyiprói Művészeti Múzeum, a poltavai Mykola Jarosenko Művészeti Múzeum, valamint egy magángyűjteményből származnak. A kiállítás kurátorai az ukrán Konstantin Akinsha és Marina Drobotiuk, akik Katarína Beňovával, a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársával dolgoztak együtt. 

A kiállítás szeptember 22-ig látogatható a Szlovák Nemzeti Galériában.

ISMERKEDJÜNK MEG SZVRCSEK ANITA KVINTETTJÉVEL 

Színésznőként ismerhetjük, leginkább a Komáromi Jókai Színház színpadáról – Szvrcsek Anita azonban nem csupán színész, hanem kiváló énekes-előadóművész is. Számos zenekarral dolgozott együtt, énekesnői minőségében most egy hosszabb kihagyás után jelentkezik ismét. Zenekarával Komáromban lép fel pénteken, ahol legújabb, Világok násza című albumát mutatja be. S hogy mi alkotja repertoárját? A koncerten magyar, spanyol, angol, francia örökzöldek, ismert latin dallamok, sanzonok és jazzfeldolgozások csendülnek fel, többek között Sting, Piazzolla, Nina Simone, Dés László és Katona Klári dalai is felhangzanak. Az énekes mellett négyen állnak majd a színpadon: Farkas Attila zongorán, Szajkó Nándor gitáron, Adrian Sajko nagybőgőn, Rácz Zoltán csellón, Fazekas Tamás pedig dobon játszik.

Mikor és hol: június 28., péntek 19.00 – Komárom, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József Kamaraterme – belépő: 14 euró

VIGYÜK SZABADTÉRI SZÍNIELŐADÁSRA A GYERKŐCÖKET 

Mert mi is jobb annál, minthogy a fűbe huppanjunk egy terebélyes fa árnyékában és megnézzünk egy előadást a kis lurkókkal közösen? Ezen a hétvégén számos lehetőségünk adódhat erre – következzen a kínálat a teljesség igénye nélkül. 

Az Alsószeli Jurtanapok programjából idén sem hiányoznak a meseelőadások. A háromnapos rendezvény második, szombati napján mesedélelőttöt és mesedélutánt is tartanak majd. 10 órától egy magyarországi, majd Franciaországban is sikeressé vált színésznő, Varga Kata-Lina lép színre, aki Petőfi Sándor klasszikusát, a János vitézt adaptálta színpadra egyszemélyes népdalos-néptáncos mese-színházi előadásként. 14 órától Szénási Veronika mesemondó meseelőadásai következnek, mégpedig a Rózsás Panni és A szegény ember állatai. 

A Tallósi-tó mellett rendezett NFGreen Kids családi fesztivál kifejezetten (de nem csak) gyerkőcöknek szól, és szintén három napon át, péntektől vasárnapig várja a vendégeit. Szombaton lesz itt bábokkal és különleges hangszerekkel elmesélt afrikai mese (11.00), majd megnézhetjük az idei Duna Menti Tavasz egyik arany sávos előadását, A tulipánná változott legényt a királyhelmeci Egyesített Iskola Varázskerék Színjátszó Csoportjának előadásában (14.00), illetve két további bábelőadást különböző korosztályoknak (15.00 és 18.00). Másnap az ovisokat is várják egy mozgásszínházi előadással (14.00).

....és röviden:

Alkossunk közösen és nézzük meg az aktuális kiállításokat, melyeket egy szakértő is közelebb hoz számunkra Érsekújvárban. Többgenerációs családi alkotó- műhellyel és tárlatvezetéssel várja látogatóit szombaton a Zmeták Ernő Művészeti Galéria. A szervezők kérik, hogy az alkotóműhelyre június 27-ig jelentkezzenek be az érdeklődők a pedagog@gueznz.eu e-mail-címen vagy a 0949/ 729 897-es telefonszámon, az alkotóműhely létszáma ugyanis korlátozott. 

Június 29., szombat 9.30 – Érsekújvár, Zmeták Ernő Galéria 

Hallgassunk kísérleti elektronikus art-popot Kassán. Az ÄTNA egy németországi duó, amelyet Inéz Schaefer és Demian Kappenstein alkot. A csapat eddig 4 albumot adott ki, a legújabbat pedig a kassai Tabačkában is bemutatják. Ők maguk avantgárd remekművekként emlegetik zenéjüket – a zenei műfajok ötvözése mellett a dizájn és a divat elemeit is beépítik a zenei alkotásokba, produkcióik így kifinomult egészet alkotnak. Az újabb albumokon a zongoraszólamokat egyre gyakrabban kombinálják elektronikával, szintetizátorrétegekkel és digitalizált hangzással. Az így létrejövő zenei világukkal tekintélyes rajongótábort szereztek maguknak, akik Európa legnagyobb zenei fesztiváljain élvezhetik a muzsikájukat. Zenéjük minden alkalommal erőteljes vizuális és hangzásbeli kohéziót alkot. 

Június 28., péntek 19.30 – Komárom, Tabačka Kulturfabrik – belépő: elővételben 8,50 euró

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?