Művészeti kalauz

kk

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

ZENÉVEL TELI NYÁRI NAPFORDULÓ 

Aki járt valamely európai nagyvárosban a nyári napforduló napján, annak minden bizonnyal ismerős ez a különleges rendezvény, mikor a legváratlanabb helyszíneken – utcaszegletekben, aluljárókban, parkokban – csendül fel a zene. Ráadásul már távoli helyekre sem kell utaznunk az élményért, hiszen a Fête de la Musique pár éve Pozsonyban is megtelepedett, nálunk Noc hudby (A zene éjjele) néven tartják. A fesztivál története több mint 30 évvel ezelőttre nyúlik vissza, Franciaországba. A francia kulturális minisztérium 1982-ben végzett egy felmérést, melyből kiderült, hogy az országban ötmillió ember, és majdnem minden második fiatal játszik valamilyen hangszeren. Jack Lang, Franciaország akkori kulturális minisztere, valamint Maurice Fleuret zeneszerző és zenei újságíró ezért egy kezdeményezésbe fogtak, hogy teret nyújtsanak a hobbiszinten játszó, kezdő zenészeknek: felszólították a lakosokat, hogy zenéljenek a szabadban, a parkokban, a közterületeken. 

Így jött létre a Fête de la Musique, melyet első alkalommal 1982-ben, Párizsban tartottak. Az eredmény minden várakozást felülmúlt: az emberek kivitték a hangszereiket az utcákra, terekre, udvarokra, kertekbe, állomásokra, plázákba és játszottak. Több ezer ember járta az utcákat és késő estig hallgatta őket. Azóta minden évben világszerte számos városban csendül fel a zene június 21-én – érdekességképpen, a kezdeményezésbe ez idáig több mint 120 helyszín kapcsolódott be. Az amatőr zenészek bemutatkozhatnak a nagyközönség előtt, a profi zenészek pedig ingyenes koncerteket tartanak. 

Pozsonyban pénteken délután 17 órakor éled meg a város, a fellépések és koncertek 22 óráig tartanak majd a közterületeken, a program ezt követően pedig a kezdeményezésbe bekapcsolódó klubokban folytatódik. A szervezők igencsak széles zenei palettát ígérnek: lesz pop, folk, country, rock, alternatív rock, funk, jazz, blues, elektronikus zene, kísérleti zene, világzene, klasszikus zene, gospel, fúzió, indie, latino, grunge. Zömével kezdő hazai zenészek játszanak majd, de a programban szerepel például dél-amerikai fellépő is. És merrefele érdemes majd holnap elsétálnunk? Ne hagyjuk ki többek között a Klarisszák utcáját, ahol a zenészek a lépcsőt veszik használatba, a Ligeti díszkert (Sad Janka Kráľa) gördeszkapályáját, a Hviezdoslav teret, a Ferencesek terét és a Szent Márton-dómmal szomszédos Rudnay teret sem. 

Mikor és hol: június 21., péntek 17.00-tól – Pozsony különböző helyszínei

MILYEN PUNK A VIZUÁLIS PUNK? 

Olyan, mint az aktuális kiállítás a pozsonyi Nedbalka Galériában. A galéria időszakos tárlata a rendszerváltás utáni szlovák képzőművészet egyik kiemelkedő személyisége, a tavaly elhunyt Erik Binder festményeit mutatja be. Binder festőként, performerként és installációs művészként is ismert volt, és nem csupán szlovák viszonylatban számít fontos alkotónak, hanem a közép-európai művészeti szcénán belül is. Halála óta több hazai galéria tűzte ki célul szerteágazó munkásságának, vagy legalábbis munkássága egy szeletének bemutatását. A nagyszombati Ján Koniarek Galéria legutóbbi tárlata például a képzőművész „freestyle” alkotói folyamatát helyezte fókuszba, míg az aktuális, pozsonyi kiállítás festményeket vonultat fel. A gyűjtők számára egyébként pont a festmények váltak a legérdekesebbé Binder életművéből. Binder festményei összetett kompozíciók, amelyek sok, látszólag különböző elemet tartalmaznak. Az alkotó a világ különböző jelenségeit absztrahálta jelekké és szimbólumokká, majd ezeket építette be a festményeibe. Inspiratív eszközöket jelentettek számára a különböző szubkultúrák, különösen a street art és a graffiti elemei. Akril spray-festményeiben a gesztusfestészet, a spontaneitás és a gyermekrajzok vonásai uralkodnak, miközben festményei a gondolatok gyors feldolgozására szolgáltak. A graffitiművészek szemszögéből nézve amatőr módon viszi fel a festékeket, hiszen hagyja, hogy azok szabadon folyjanak le a vászonra vagy a papírra – a műértők ma már azonban egyetértenek abban, hogy ez a vonás Binder egyedi kézírásának számít. Az alkotó érdekes módon megfosztja a műfajt a természetes közegétől – a sivár betöntömbök, a lepusztult házfalak helyett galériába viszi át a graffitit, amivel elmossa a határokat aközött, amit hagyományosan magas és alacsony művészetként tartunk számon. 

Az Erik Binder – Visual Punk című kiállítás szeptember 29-ig látogatható a pozsonyi Nedbalka Galériában

HERNÁDI ÉS KERN: AZ EGYIK VÁLNA, A MÁSIK MARADNA

Ismét Komáromban a két népszerű színész: Kern András és Hernádi Judit ezúttal az Orlai Produkció Válaszfalak című darabjában alakítják a főszerepeket. Mégpedig egy idősödő házaspárt, akik már vagy négy évtizedet húztak le együtt, gyerekeik már rég a családalapítás korába léptek, önálló életet élnek, sőt, úton az első unoka is. Hirtelen azonban kiderül, hogy ami állóvíznek tűnik, mégsem az: a feleség bejelenti, válni akar. Férjét ez kevéssé érinti mélyen, két felnőtt fiukat annál inkább. Egyiküket talán azért, mert saját házassága táján sem működik minden úgy, ahogy annak kellene. Lehet, hogy a szülők élete mégsem olyan, mint amilyen az elvárások – leginkább gyerekei elvárásai – szerint kellene, hogy legyen? Lehet, hogy a szülők élete is ugyanolyan, mint bárki másé? Tele beteljesítetlen tervekkel, viszonzatlan érzésekkel, eltitkolt frusztrációkkal? A szerző, Bess Wohl tájainkon ugyan kevéssé ismert, azonban a kortárs amerikai drámaírók élvonalába tartozik: darabjait a Broadwayn játsszák, a Válaszfalakat pedig pár évvel ezelőtt a legjobb Broadway-produkcióknak kijáró Tony-díjra is jelölték.

Mikor és hol: június 21., péntek 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 20 euró

...és röviden:

Ismét turnézik az Ifjú Szivek Táncszínház. Mielőtt külföldre utaznak, csípjük el őket itthon: holnap lépnek fel Bősön, ahol a Kakukktojás 2 című előadásukat játsszák. A produkciót a magyar animáció nagyjai ihlették. 

Június 21., péntek 19.00 – Bős, kultúrház – belépő: 5 euró 

Dunaszerdahelyen is megünnepelhetjük a nyári napfordulót. Mégpedig a Tündérkert Művészeti Fesztivál keretén belül. A napforduló ünnepe az új kezdet, a termékenység és a bőség szimbóluma, amit számos kultúrában tűzszertartásokkal ünnepelnek – ezt a rituálét helyezi középpontba ez a rendezvény is, melynek egyik fő programpontja az ősi hagyományokra visszatekintő tűzugrás lesz. Pénteken kézműves-foglalkozásokon, zenés-táncos bemutatókon vehetnek részt a látogatók. A Pósfa zenekar zenél, fellép a Csallóközi Táncegyüttes Pici, Apró, Kis, ifjúsági és felnőtt csoportja, a Ládafia Bábszínház pedig bemutatja Az ördög kilenc kérdése című előadását. Az este tartják a zenével kísért tűzgyújtást és tűzugrást is. 

Szombaton a Művészeti Alapiskola előadótermében a Gurigongo Symposium Ásó, kapa meg a nagy! című előadásával folytatódik a fesztivál. Ezt improvizációs est követi, melyben öt színész – Molnár Xénia, Gál Tamás, Szebellai Dániel, Béhr Márton, Olasz István – vesz részt, a játékmester pedig Czajlik József lesz. 

Június 21–22., péntek–szombat – Dunaszerdahely, a sportcsarnok melletti park és a Művészeti Alapiskola előadóterme 

A Kelet-szlovákiai Galériában pedig megtudhatjuk, hogy hogyan kell restaurálni. A galéria aktuális kiállítása olyan műveket mutat be, melyekben kárt tett a tűzvész, megrongálódtak, a restaurátoroknak azonban sikerült őket megmenteniük. A kiállításhoz kötődnek a galéria interaktív játékai is, melyek segítségével a látogatók betekinthetnek a restaurálás mesterségébe, és megtudhatják, hogy a múltban mi mindenen ment keresztül a Kelet-szlovákiai Galéria gyűjteménye. Az egyes műtárgyak hátoldala, sérült részeik és feltárt rétegeik sok-sok titkot és érdekességet rejtenek. 

Az Érintésre megmentett (Zachránené na dotyk) című kiállítás október 20-ig látogatható a Kelet-szlovákiai Galériában.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?