Művészeti kalauz

kép

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

AZ UKRÁN KULTÚRA JEGYÉBEN NYITRÁN 

A Makiv Cvit ukránul Mákvirágot jelent, és annak az együttesnek a nevét is jelöli, amely ukrán menekültekből állt össze Nyitrán. A kilenctagú énekegyüttes vezetője Olena Khohol, tagjai Nyitrán élő ukrán állampolgárok, a zenei tanszék ukrán diákjai és a Jozef Rosinský Művészeti Iskola ukrán tanárai. Fellépésüket a Színházi Nyitra fesztivál keretén belül hallgathatjuk meg, ráadásul kétszer is, szombat este és vasárnap. 

A Színházi Nyitra már harmadik éve tekinti fontos küldetésének, hogy hiteles képet fessen az ukrajnai háborúról és annak az emberekre gyakorolt hatásairól. A koncerten kívül idén jó néhány kísérőprogrammal is készülnek a szervezők, melyek két tematikus napba – pontosabban egy estébe és délutánba – sűrítve várnak ránk a hétvégén. A szombat esti koncertet követően a zsinagógában az egész vasárnapi program Ukrajnáról és az ukrán háborús menekültekről szól. Lesz beszélgetés ukrán menekültekkel, fotóvetítéssel egybekötött drámafelolvasás és dokumentumfilm-vetítés is. 

A nyitrai Andrej Bagar Színház színészei két ukrán szerző aktuális drámáját olvassák fel. A szerzők egyike Pavel Arie, akinek Denník (Napló) című műve azt járja körül, hogy hogyan éli meg egy civil városlakó a háborút. A másik mű Olena Astasievova Az érzelmek szótára (Slovník emócií) című drámaszövege, amely hasonló témát térképez föl és szintén naplóbejegyzések formájában íródott. Mindkét szerző az Ukrajnában zajló orosz agresszió első napjainak eseményeit dokumentálta, de míg az egyik szöveg egy férfi, a másik egy nő nézőpontjából teszi ezt, az egyik Kijevben, a másik pedig Herszonban játszódik. A drámaszövegek olvasása alatt a háborút megörökítő dokumentumfotókat vetítenek majd a háttérben. Ezek egy részét az egyik szerző, Pavel Arie készítette, a többi a nyitrai származású dokumentarista fotós, Ján Husár munkája. 

A délután folyamán két szlovák dokumentumfilmes legfrissebb alkotását is megtekinthetjük. A Those Who Remained (Azok, akik maradtak) egy dokumentumfilm- sorozat ötödik része, melynek Viera Dubačová a rendezője, míg a Mir Nam című alkotás Juraj Moravec filmje. A programokon túl kézművesvásárt is tartanak, ahol ukrán menekültek – felnőttek és gyerekek – termékeit vásárolhatjuk meg. 

Mikor és hol: június 8–9., szombat–vasárnap – Nyitra, zsinagóga – a belépés ingyenes

A TRAFÓ ELŐADÁSA KASSÁN 

Mit énekeltek az ötvenes években és mit énekelnek ma? Mit üzen a hatalom a megrendelt és köztereken elhelyezett alkotásokkal? Miről énekelnek a rendszerek kegyeltjei? És vajon velük énekelünk mi is? 

Az idén új arculatot kapott Színházi Nyitra a fő fesztiválhelyszín mellett Kassán és Pozsonyban is várja a színházkedvelőket egy-egy olyan előadással, melyek a fő program részét képzik. Magyarországot ezúttal a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza képviseli a fesztiválon, mely az Éneklő fiatalok című darabját viszi magával Kassára. A darab a rangos nemzetközi fesztiválon, a Wiener Festwochenen mutatkozott be tavaly, a kassai nézők a Tabačka Kulturfabrikban nézhetnek meg június 11-én, azaz kedden. Az előadást egy életnagyságnál nagyobb, két éneklő lányt és egy fuvolázó férfit ábrázoló alumíniumszobor ihlette. A szobrot 1953-ban állították fel az éppen elkészült Népstadion előtt, mely a szocialista rezsim első ötéves tervének gyümölcse volt. A szobor a szocialista művészet ékes példájaként propagandacélokat szolgált. 

Böröcz Judit, Pálinkás Bence György és Szigeti Máté szerzők és rendezők kórusszínházként jellemzik a darabot, mellyel a hetven évvel ezelőtti események és a jelenlegi magyar politikai vezetés párhuzamaira szeretnének rámutatni. A két korszak között sajnos nem nehéz megtalálni a hasonló vonásokat: a kultúrába és a művészetbe akkor és most is a nacionalista, politikailag szélsőséges eszméket igyekeztek beleültetni a hatalmon lévők. 

Mikor és hol: június 11., kedd – Kassa, Tabačka Kulturfabrik – belépő: 14 euró, a kedvezményes jegy 7 euró

SEGANTINI POZSONYBAN 

Az alpesi tájak festője, a 19. század végén uralkodó művészeti irányzatok, a divizionizmus és a szimbolizmus egyik legfontosabb képviselője: ő Giovanni Segantini, akinek műveit eddig még sosem láttuk Pozsonyban önálló kiállítás keretén belül. A kiállítás ma nyílik, Segantini műveinek a pozsonyi vár ad otthont. A festmények a művész szülővárosából, az Arco városában található Giovanni Segantini Városi Galériából, illetve a budapesti Nemzeti Galériából érkeztek Pozsonyba. 

Segantini szegény körülmények között született 1858-ban, festeni a Brera Művészeti Akadémián tanult. 1881-ben egy társával együtt Milánóból Brianzába költözött, ahol családot alapított, később pedig Svájcba távozott, ahol igényes életvitele összes megtakarítását felemésztette. Csupán 41 éves volt, mikor meghalt – éppen egy monumentális alpesi triptichonon dolgozott, amely részben befejezetlenül maradt. Segantini munkáinak középpontjában a vidéki élet, a parasztok és pásztorok élete, az ember és az állatok közötti szoros kötelék állt. Az alpesi táj szimbolikus jelleget ölt vásznain, melyeken fontos szerephez jut a játék a fénnyel. 

Segantini műveit a világ legnagyobb múzeumai őrzik többek között Rómában, Los Angelesben, Milánóban és Tokióban, de az életmű egy jelentős része a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdonát képezi. 

A Giovanni Segantini életművét bemutató kiállítás szeptember 22-ig látogatható a pozsonyi várban.

....és röviden:

A Duna képeken. Csütörtökön este 18 órakor nyitják meg Kecskés Miklós tárlatát az ógyallai kultúrház épületében. ahol a fotós a folyóról készült képeit nézhetjük meg. A tárlatot Holop Ferenc méltatja. 
A Duna című tárlat július 12-ig, hétköznap 8 és 16 óra között látogatható az ógyallai kultúrházban. 

Itt az idei AquaPhone. Idén is lesz Dunán átívelő performance, mely annak az időszaknak állít emléket, mikor nem állt a híd Párkány és Esztergom között, a rokonok, ismerősök ezért a vízre suttogva továbbították egymásnak üzeneteiket. Idén Háy János írt szöveget a performance számára, amely a magyar mellett német és szlovák fordításban kel át a Dunán. A zenei kíséretet Pásztor Ádám komponálta, Eliška Kosorínová csellón, Borsányi Boris hegedűn és brácsán kísér. A szövegmondók Szebellai Dániel és Uzsák Dávid lesznek. Mivel Esztergomban zajlik az árvízvédelmi gát zajlik, a performance ezúttal nem a hídnál, hanem a Duna-parti sétány túlsó végén Párkányban, illetve az esztergomi Erzsébet parkban lesz megtartva. A szombaton 18 órakor kezdődő performance előtt irodalmi és zenei program várja a látogatókat délután a Hídőr-házban.

Június 8., szombat délután – Párkány és Esztergom 

A Tháliában vendégszerepel a Jókai Színház társulata. Mégpedig az Örökség című előadásával, melynek főszereplője, Szabó András (Olasz István) anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen, hogy ne szembesüljön a hivatalnokok butaságnak álcázott kétszínűségével és a problémák elfedésének módszertanával…

Június 11., kedd 19:00 – Kassa, Thália Színház – belépő: 11 euró, a kedvezményes jegy 6,50 euró 

Ne hagyjuk ki a Jókai Napokat. A kedden kezdődő, vasárnapig tartó Jókai Napokon nyolc csoport versenyez idén a fődíjáért. A szlovákiai magyar amatőr- és diákszínjátszó csoportok országos fesztiválján a versenyprogram mellett gazdag kísérőprogramból is válogathatunk: koncertek, előadások várják a látogatókat és városnéző séta is lesz.

Június 11–16., kedd–vasárnap – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – az előadásokra a belépés díjtalan

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?