Művészeti kalauz

kep

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni?
A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

RIMASZOMBATBA JÖN A THE ART KULTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG LEGÚJABB DARABJA

Belepiszkál abba, hogy mit gondol a laikus közvélemény a kortárs művészetről, közben az ember közti kapcsolatok bonyodalmait is kiválóan érzékelteti. Yasmina Reza komédiája, a Művészet kihagyhatatlan hétfő esti program a rimaszombatiaknak és a környékbelieknek. Serge egy francia orvos, aki vásárol egy modern festményt – fehér alapon fehér csíkokkal. Úgy tűnik, ez az utolsó csepp a pohárban barátai számára: képébe vágják, hogy sznobizmusból vett egy vagyont érő semmit. Remekműről van szó, vagy a festő készít blöfföket? Ki itt az érzéketlen? Az iráni–magyar származású, Párizsban született Yasmina Reza a francia írók középgenerációjához tartozik, a világ egyik legelismertebb és legtöbbet játszott kortárs drámaírója. Nemzetközi sikert pont a Művészet című darabjával aratott, a komédiát több mint harminc nyelvre fordították le és mutatták be, és világszerte játsszák. A darabot a The Art Művészeti Ügynökség és a Színművészeti Főiskola fiatal színészei, Béhr László István, Balla Barnabás és Melecsky Kristóf előadásában láthatjuk.

Mikor és hol: június 3., hétfő 18:00 – Rimaszombat, kultúrház – belépő: 8 euró

KÉT ZENEKAR AZONOS HULLÁMHOSSZON KOMÁROMBAN 

Az alternatív popzene két, egy magyarországai és egy hazai képviselőjével találkozhatunk holnap este Komáromban – ha elég ügyesek vagyunk és időben érkezünk. A koncert ugyanis ingyenes, de csak a helyszín befogadóképességének határáig engedik be a nézőket. Márpedig a Margaret Islandre sokan kíváncsiak lesznek, és az előttük játszó párkányi Jóvilágvan is tekintélyes rajongói táborral rendelkezik. Pozitív és elgondolkodtató popzenéjük és kirobbanóan energikus előadásmódjuk miatt a közönség hamar szívébe zárta a fonyódi kötődésű Margaret Island zenekart. A Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf alapította csapat több népszerű slágert jegyez, ilyenek például az Eső, a Hóvirág, a Veled minden, a Nem voltál jó, a Házszám és a Valahol. Érdekesség, hogy a zenekar a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet arra, hogy koncertjeik sokszínűek legyenek, így a közönségük időről időre a zenei élményen túl különleges emlékekkel térhet haza. Felléptek már rendhagyó helyszíneken – az Aggteleki-cseppkőbarlangban, a Pannonhalmi Levendulásban és a Fertőrákosi Kőfejtőben. 2019-ben szimfonikus turnéjukkal járták Magyarország nívós hangversenytermeit. A 2021- ben megjelent Hol marad az én történetem című albumuk aranylemez lett. 

A több mint másfél évtizede alakult Jóvilágvan az egyik legsikeresebb hazai formáció, már négy lemezzel büszkélkedhet: a Hanne, Štúrovszkaya és a jóvilágvan című albumokat 2021-ben követte a legfrissebb lemez, A folyó balladái. Zenéjük folyamatosan változott és fejlődött. Legutóbbi lemezükön pszichedéliával meghintett népzenei ihletésű pop-rock dalok szerepelnek, mély szimbolikájú, erős szövegekkel. 

Mikor és hol: május 31., péntek 18.00 (kapunyitás) – Komárom, Városi Sportcsarnok – a belépés ingyenes

MENJÜNK EL A ČIN ČIN GALÉRIÁBA 

Sűrű zöld erdők, páfrányok, a reggeli ködből kiemelkedő hegycsúcsok, az esti nap utolsó sugarai a tenger felett és kihalt strandok – a pozsonyi Čin Čin Galéria aktuális kiállítása egy festőművész és egy ékszertervező közös útjának emlékei. A két fiatal képzőművész, Žofia Dubová és Kristýna Španihelová Madeira szigetén tett egy hosszú túrát. A két fiatal szlovák alkotó munkájával különleges látásmódjuk és nem szokványos módszereik miatt érdemes megismerkednünk. 

Žofia Dubová a színek és formák széles palettájának segítségével érzékelteti a sziget dinamizmusát és energiáját. Az alkotó különböző textilfelületeket használ – vászon, plüss, kordbársony is megjelenik a képeken –, aminek köszönhetően szokatlan szín- és kompozíciós megoldások jönnek létre. Kristýna Španihelová, aki ékszerkészítéssel foglalkozik, ezzel szemben a részletekben és a természetes anyagokban keresi a szépséget, úgy, mint a sziklák alakjában és felületében, a száraz moha textúrájában, a tengerparton pedig abban, ahogy a kavicsok tükröződnek a víz felületén. A kiállított alkotások a festői és az ékszerkészítői látásmód közti párbeszédként értelmezhetőek, és azt tükrözik, hogy a két művész hogyan teszi hozzá énjének legjavát a közös egészhez. A kiállítás az „itt és most” megtapasztalásának képességéről szól, de egy olyan művészi keresésről és felfedezésről is, amely hangsúlyozza, hogy nemcsak az emberi világ, hanem a természet részei is vagyunk. 

A kiállításnak címet adó Ilha kifejezés portugálul szigetet jelent. Az alkotók nem csupán kirándulásként tekintenek a szigeten megtett gyalogtúrájukra, hanem egyfajta zarándoklatként. Útjuk varázsa a lelassulásban rejlik, ami a természet újrafelfedezésének és megtapasztalásának lehetőségével párosul. 

Az Ilha című kiállítás június 8-ig látogatható a pozsonyi Čin Čin Galériában

...és röviden:

Pénteken kezdődik a fiatal hazai dizájnerek alkotásait bemutató szemle, az Urban Market. A pozsonyi Szabadság tér péntektől vasárnapig a dizájn, a művészet, az építészet, a kreativitás és a sokszínűség ünnepének helyszíne lesz. A rendezvényt a Műszaki Egyetem Építészet és Dizájn Tanszéke szervezi, egy időben az Építészet és a design napjainak 15. kiadásával (Dni architektúry a dizajnu). 

május 31. – június 2., péntek– vasárnap – Pozsony, Szabadság tér 

Pozsonyban az Ásó, kapa meg a nagy! A Gurigongo Symposium Polgári Társulás áprilisban debütáló darabját Komáromban láthattuk eddig, az egyfelvonásos érzékenyjátékként jelölt mű most a fővárosba érkezik. Ennek a darabnak nincs hagyományos értelemben vett drámaírója, a darab cselekménye a négy színésznő improvizációi alapján született. Hogy mi mindenről lesz szó az előadás folyamán? „Négy női sors, megcsalások, csalódások. Élethelyzetek, amelyek ismerősek számunkra, hallottunk róluk, hiszen az ismerősünk ismerősével is pontosan ez történt. Most Zsuzsa, Eleonóra, Enikő és Edit történetén keresztül elevenednek meg a színpadon azok a pillanatok, amelyekről mindenki tud, s amelyekről talán még soha senkivel nem beszélgettünk őszintén” – a készítők így mutatják be a darabot, melynek dramaturgja Kuklis Katalin, rendezője pedig Romankovics Edit volt. A négy nő szerepében Bandor Éva, Holocsy Krisztina, Hostomský Fanni és Romada Rakottyay Katalin láthatóak. 

Június 5., szerda 19.00 – Pozsony, az Ifjú Szivek Táncszínház – belépő: 15 euró, kedvezményesen 8 euró, támogatói jegyet 25 euróért válthatunk 

Lassan itt a Színházi Nyitra, a hét első felében pedig nyitóprogramra készülhetnek a kassaiak. Az ország legfontosabb színházi rendezvényét első alkalommal tartják szeptember helyett júniusban, és szintén első alkalommal nyitják meg az ország másik felében, Kassán. A kassai program keretén belül június 5. és 7. között a Kassai Nemzeti Színház legújabb előadásait tekinthetjük meg. A három nap mindegyikén egy-egy darabot ad elő a színház társulata: Giuseppe Verdi Macbeth című operáját, Bertold Brecht Puntila úr és szolgája, Matti című politikai komédiáját, illetve a színház balett-társulatának előadásában Ondrej Šoth koreográfus és Zuzana Mistríková dramaturg Každý deň odvahu (Bátorságot minden napra) című darabját. A fesztivál, melynek nyitrai fő programja egyébként június 8-án kezdődik majd, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a kassai Nemzeti példaértékűen nyújtott teret azoknak az ukrán művészeknek, akik a háború miatt nem dolgozhatnak otthon. 

Június 5–7., szerda–péntek – Kassai Nemzeti Színház tér

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?