Művészeti kalauz

kep

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

Hétvége a jazz jegyében
Örülhetünk, hiszen egyre inkább úgy tűnik, felkapott dologgá vált jazzfesztivált szervezni: a hét végén máris két ilyen rendezvény vár ránk. Pozsonyban és Komáromban is igényes koncertekkel készülnek a szervezők.

JAZZPIKNIK 
A kétnapos Komáromi Jazzpikniket, amely pénteken és szombaton várja a látogatókat, negyedik alkalommal rendezik meg. A koncerteket ismét a Tiszti Pavilon udvarán tartják. Pénteken az Écska & Huba Duó koncertjével indul a rendezvény. A duó klasszikus blues- és souldalokat bújtat új köntösbe egyedi hangzásvilágban. Pleszkán Écska erőteljes, karakteres énekhangjáról ismert, míg Ratkóczi Huba gitáros, basszusgitáros egyedi hangszeres játékstílusával varázsolja el a nézőket. Az estét a Tóth Vera Quartett folytatja, amely valószínűleg sok látogatót vonz majd. A népszerű énekesnő zenekara saját dalokat játszik, de repertoárukban kedvenc dalaik is szerepelnek, műfajilag vegyes felhozatalban. Az estét a hazai LGT Revival Band zárja. A koncertek mellett pénteken a világhírű hegedűvirtuóz, Frankie Látó tart műhelymunkát az érdeklődők számára, aki visszatérő vendégnek számít Komáromban. 

Szombaton a szintén hazai Sipos Dávid & Skokan Horváth Tímea Quintet játszik elsőként a közönségnek. Őket Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió követi, akik jazzkívánságműsorukkal már a környéken is ismerősek lehetnek. A szombat estét a hazai jazz-élet egyik legfontosabb formációja, a Bratislava Hot Serenaders koronázza meg. A tizenöt tagú zenekar több, mint harminc éve alakult meg, és a húszas, harmincas évekbeli hot-jazz technikáira szakosodnak. A tagok autentikus, húszas évekből származó hangszereken játszanak, a műfajon belül pedig a világ élvonalába tartoznak. 

Mikor és hol: május 25–26., péntek–szombat – Komárom, Tiszti Pavilon – az egynapos belépő 15, mindkét napra 20 euró

PET JAZZ SZOMBATON 
Idén is lesz PET Jazz Pozsony Ligetfalu városrészében: ez az a fesztivál, amely a legrégebbi jazzfesztiválok közé tartozik az országban. A nevében szereplő PET szavacskát Ligetfalu, azaz Petržalka nevéből nyisszantották, és a rendezvény kereken harminc éve bizonyítja, hogy a kevéssé esztétikus lakótelepek között is jut hely igényes művészeteknek. A PET Jazz elsődleges célja az, hogy a műfajban alkotó fiatal zenészeknek nyújtson bemutatkozási lehetőséget. 

Az egynapos fesztivált az Ernest Kováč és a Nikolas Porteleki alkotta duó indítja, egy fiatal formáció, amely tavaly már egy szakmai elismerést is győzött bezsebelni, mikor A szlovák jazz új arcai (Nové tváre slovenského jazzu) díjat nyerték el. Őket egy cseh formáció követi, a Bereza & Kotlar project, amely mögött két kiváló jazz-zenész, Palo Bereza és Ludo Kotlár állnak, akik zeneszerzői munkájára a skandináv jazz volt a legnagyobb hatással. Az estét a Drahoslav Bango & Friends zárja. A Drahoslav Bango zongorista és zeneszerző vezette formáció Bango saját szerzeményeit játssza, melybe a klasszikus muzsika és a jazz mellett a latin-amerikai zene elemei is vegyülnek. 

Mikor és hol: május 25., szombat 19.00 – Pozsony, Ligetfalu, Klub za zrkadlom (a Rovniankova utcai művelődési ház) – belépő: 10 euró

FOTÓKON A KUBISTA 
A francia Riviéra számos művészt vonzott, többek között Pablo Picasso élt és dolgozott itt évtizedeken át. Itt találkozott az ír fotós, Edward Quinn az akkor már világhírű mesterrel. Quinn a Riviéra aranykorának a megörökítője: az ötvenes években kezdett filmsztárokat és népszerű személyiségeket fotózni. Dolgozott a Paris Matchnak és számos más magazinnak és ügynökségnek. Fotográfiai munkásságának döntő lökést adott az 1951-es találkozása Picassóval. Fotóival elnyerte a művész bizalmát, és 1972-ig szorosan együttműködött vele. Ezekből a fotókból válogat az Edward Quinn – Picasso, a barátom (Edward Quinn – Môj priateľ Picasso) című kiállítás a dunacsúnyi Danubiana művészeti múzeumban. 

Picasso megengedte neki, hogy különböző tevékenységek közben fotózza: miközben festett, szobrászkodott, vagy éppen a madourai kerámiaműhelyében dolgozott. Quinn a művész magánéletébe is bepillantást nyerhetett. Lefotózta őt pihenés közben, baráti találkozókon és családi körben, Françoise Gilot-val és gyermekeikkel, majd második feleségével, Jacqueline Roque-kal, lányával és kedvenc állataival. Quinn közel tízezer fotót készített Picasso életéről és munkásságáról, amelyek úgy közelítik meg a művészt, ahogy csak kevés fotós tudta megörökíteni. Számos fotográfus készített portét Picassóról – mint például Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Robert Capa –, nekik azonban nem volt lehetőségük arra, hogy Picasso személyiségét úgy adják át, ahogy azt Quinn tette: tükrözve művészi kreativitását és emberi összetettségét. A Danubiana kiállítása 125 fotót vonultat fel. 

A kiállítás június 2-ig látogatható – Dunacsúny, Danubiana Meulensteen Művészeti Múzeum

JÖNNEK A LEGJOBB FRANCIA FILMEK 
Ne hagyjuk ki a hóbortos francia filmrendező, Quentin Dupieux újabb remekét. A Crème de la Crème nevű filmszemle idén is a francia filmipar legjobb terméseit gyűjti csokorba. A program java a fővárosi mozikba összpontosul, de Pozsony mellett csaknem harminc másik hazai város is csatlakozott a rendezvényhez, köztük Kassa, Érsekújvár, Szenc és Nyitra. A programban szereplő filmek közül hatnak ez lesz az országos premierje – Dupieux egy friss alkotását, a Daaaaaalí! című filmet is itt láthatjuk először. Az abszurd humoráról elhíresült rendező ezúttal a legnagyobb szürrealista, Salvador Dalí életét vitte filmvászonra, szokásához híven különleges módon: a filmben hat színész alakítja a festőt. A film egy szórakoztató rémálommá válik, amelyben az álom a film része, a film a történet része, a történet az álom része, és így tovább, és így tovább. 

A filmszemle május 29-én, szerdán kezdődik és június 2-ig tart – Pozsony és más városok

...és röviden:

Egy legendás bohózat Diószegen. A Vaszary Gábor–Fényes Szabolcs–Szenes Iván jegyezte Az ördög nem alszik című előadást játssza a Pesti Művész Színház holnap. A darabot Straub Dezső rendezte
Május 24., péntek 18.00 – Diószeg, az Inovatech épülete – belépő: 17 euró 

Folytatódnak a Pajtás Napok Füleken. Az egész nyáron tartó programsorozatat Kultúra rovatunkban már korábban ajánlottuk, itt egy emlékeztető az esedékes koncertekről: szombaton a RitMusa Zenekar, majd a Húros Banda muzsikálnak. 
Május 25., szombat 18.00 – Fülek, a Bebek Panzió pajtájában – belépő: felnőtteknek 6 euró, gyermekeknek 3 euró 

Az Ernelláék Farkaséknál is Fülekre érkezik. Hajdu Szabolcs színműve a már nehezen titkolható párkapcsolati nehézségeket vesézi ki. A City Reboot Polgári Társulás előadásában Bandor Éva, Holocsy Krisztina, Olasz István és Szabó Viktor látható. Az előadást Forgács Péter rendezte. 
Május 27., hétfő 18.00 – Fülek, Városi Művelődési Központ – belépő: 5 euró

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?