Műsoron a cseh termés legjava

Csehország legnagyobb külföldi audiovizuális, televíziós és filmes szemléje a Febiofest február 18-án kezdődik és március 8-ig tart Szlovákiában. A Febiofestet immár kilencedik esztendeje évi rendszerességgel rendezik meg.

Valójában elsősorban Prága nagy filmszínházaiban zajló, de szűkítettebb programmal Csehország más városaiba, különböző régióiba is kihelyezett és kiterjesztett – államilag nem támogatott – fesztivál a Febiofest. Eredetileg azzal az elképzeléssel hívták életre, hogy csupán stúdió- vagy klubjelleggel rendezik meg, mert kínálatába kezdetben és azóta is évről évre valójában az igényes játék, az alternatív vagy kísérleti videók, valamint dokumentumfilmek szerepeltek, kerülnek be, s az induláskor a szemle rendezői a FEBIO filmes és televíziós társaság munkatársai, élen Fero Fenič fesztiváligazgatóval úgy gondolták, hogy az ilyen programra csak szűkebb réteg, filmklubközönség, egyetemisták, s az igényes mozira figyelő kevesek lesznek vevők. Szerencsére tévedtek, mert a nagyközönség körében is sikeres lett a fesztivál, s évről évre nagyobb a szemle nézőtábora.

Ahogy minden évben, a csehországi fesztivál (január 24-től február 17-ig tart) befejezése után csendül fel a Febiofest szignálja, vagyis kezdődik a szemle Szlovákiában a Febio társaság, a Szlovákiai Filmklubok Asszociációja, valamint a Szlovák Filmintézet támogatásával. (A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, foglalkoznak a gondolattal, hogy ha a szemlére jövőre sem érkezik pénz állami támogatásból, akkor a Febiofest szlovákiai része esetleg elmarad.) Nálunk a Febiofest a csehországi programnak mindöszsze bizonyos részét kínálja, mindenekelőtt a legújabb és az aktuális cseh audiovizuális, televíziós és játékfilmtermésből kíván átfogó válogatást adni.

A szlovákiai kínálatból kimaradnak nagyrészt a cseh fesztivál nemzetközi programját alkotó mozgóképek, elsősorban az alkotói jogok miatt: a csehországi fesztiválon történő bemutatásra megvett jogok nem érvényesek külföldön, vagyis Szlovákiában. A Febiofest azzal is különbözni próbál egyéb fesztiváloktól, s oly módon kíván a cseh filmes termés legnagyobb szemléje lenni Szlovákiában, hogy nagyon sok olyan mozgóképet mutat be, amelyek itthon csak a szemle ideje alatt és programján láthatók, később nem kerülnek forgalmazásba sem a premiermozi- sem pedig azt artkino- és filmklubhálózatban.

Szlovákiában idén a Febiofest nyolc városban – számunkra a legérdekesebbek Pozsony, Kassa és Nyitra – tizenkét moziteremben 183 vetítésen 66 filmet kínál 10 szekcióban. Pozsonyban a Nostalgia és a 901-es filmklubokban, a Mladosť moziban, a Charlie centrumban, valamint a Cseh Központban tartják a vetítéseket.

Az Újdonságok a cseh termésből szekcióban 11 játék- és hat dokumentumfilmet mutatnak be. A játékfilmek között szerepel, s az előrejelzések szerint a legnagyobb közönségérdeklődésre számíthat Bohdan Sláma Darazsak című munkája, amely a napokban kapta meg a XXXI. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Tiger Awardot. A filmet a Febiofesten láthatjuk első alkalommal Szlovákiában. Ebben a szekcióban szerepel még a játékfilmek között az Anděl Exit, a Cabriolet, a Balladák, a Lázadók és szeretők, a Sötétkék világ, az Áldozatok és gyilkosok, a Mach és Šebestová, a Párhuzamos világok, az Őszi visszatérés vagy Věra Chytilová 2001-es, The Plastic People of the Universe című munkája. A dokumentumfilmek között ugyancsak láthatunk egy Chytilová-opust, a 2000-ben készült Felszállások és eséseket.

Az ugyancsak megszokott A Febiónál készült legjobb produkciók szekcióban Örményországba, Skóciába, Indiába és a lázadók szigetére, Korzikára látogathatunk el a kamera, pontosabban a mozgókép segítségével. Ugyancsak e szekcióban a nemzet élenjárói sorozatban a Lucie Bíláról, valamint a Petr Hapkáról készült portréfilmet vetítik.

A cseh filmarchívumból idén Gustav Machatý Szombatról vasárnapra című 1931-es munkáját nézhetjük újra.

Öt film Helena Třeštíková rendezői munkásságát mutatja be, hat alkotással pedig a dokumentumfilmek jihlavai nemzetközi fesztiváljának kínálatából kap ízelítőt a Febiofest szlovákiai közönsége.

A Visszapillantóban ezúttal az olasz film történelmében tehetünk kirándulást, Vittorio Gassman filmjeiből nézhetünk meg kilencet, köztük az annak idején nálunk is nagy sikerrel vetített A nő illata című 1974-ben készült Dino Risi-klasszikust.

Az HBO bemutatja sorozatban az idén öt film, köztük Agnieszka Holland 2001-es, Sebzett szív című opusa, a Valódi függetlenek szekcióban pedig tíz valódi amerikai független film kerül el a szlovákiai Febiofestre.

z ínyencek ráadást is kapnak: a Filmklubújdonságok szekcióban három érdekességet: Wim Wenders Buena Vista Social Club című német, Mohsen Makhmalbaf Kandahár című iráni–francia filmjét, valamint Janez Burger szlovén rendező Szabad futásban című 1999-es munkáját.

z egyes vetítéseken rendezőkkel és színészekkel is találkozhatnak a nézők. ĺgérték a jelenlétüket többek között a Darazsak a Párhuzamos világok alkotói, valamint Helena Třeštíková is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?