Mozimaraton nem hétalvóknak

<p>Ezúttal nem Pesten, hanem Pozsonyban, és nem lámpást, hanem díjat adnak Jancsó Miklós kezébe. Jancsó Miklós rendező ugyanis a ma kezdődő Febiofest első vendége lesz.</p>

Vasárnap este Ligetfaluban, a Zrkadlový háj-i Művelődési Házban a közönség is találkozhat vele, amikor is a kétszeres Kossuth-díjas rendező átveszi a Szlovákiai Filmklubok Asszociációja (ASFK) díját.

Tizenhét évvel ezelőtt, amikor igencsak gyér volt a szlovákiai filmtermés, mintegy ösztönző injekcióként honosították meg Szlovákiában a Csehországban életre hívott Febiofest elnevezésű fesztivált. Akkor azzal a céllal indult, hogy fesztiváljelleggel mutassa be a legújabb cseh filmtermésből azokat a produkciókat, amelyek akkor idehaza nem kerültek forgalmazásba, illetve amelyeket csak filmklubokban láthatott a közönség. A szlovákiai Febiofest súlypontja a mai napig a cseh film (kibővítve a szlovákkal), ám az évek folyamán egyéb szekciókkal is gazdagodott: ma összesen tizenhárom szekcióba csoportosítják a programba besorolt mozgóképeket.

A cseh és a szlovák filmeket az áttekinthetőség végett is több blokkba soroltál, ezek: Az új cseh és szlovák filmek, A cseh dokumentumfilm 2008–2009, A cseh televíziós termés újdonságai, A Febio műhely termésének legjava.

Idén az animációs film kedvelőinek is bő kínálattal kedveskednek a program összeállítói. A szlovák animációs film tegnap és ma szekció három különálló blokkban mutat be válogatást ebből a műfajból.

A Bonusz szekcióban a Szlovákiai Filmklubok Asszociációjának köszönhetően a Febiofest közönsége elsőként láthat olyan díjnyertes alkotásokat a kortárs európai filmművészetből, amelyeket a filmklubok csak a későbbiekben tűznek majd műsorra. Említsünk három várva várt alkotást: Jacques Audiard A próféta című filmjét, amely Cannes-ban a zsűri nagydíját nyerte el, Michael Haneke cannes-i Arany Pálmával díjazott, A fehér szalag című opusát, valamint egyet a könnyebb műfajból, a német Andreas Dresen Whisky mit Wodka című vígjátékát.

A Febiofest 17. évfolyamának kínálatában gazdag válogatással lesz jelen a kortárs lengyel film is, amit egy másfajta vizuális élmény is kiegészít: azoknak a lengyel filmeknek a plakátjaiból rendeznek kiállítást, amelyeket Csehországban vagy Szlovákiában is bemutattak.

Idén először azokra a rajongókra is gondoltak a szervezők, akik szeretnek a moziban „éjszakázni”. A maratoni mozizók számára Filmes éjszaka a Febiofesttel címmel állítottak össze egy blokkot, amelyre a pozsonyi Mladosť moziba várják az érdeklődőket.

Más szemlékhez hasonlóan a Febiofest is igyekszik közel hozni egy-egy nagy kortárs filmes egyéniséget a közönséghez. Ezúttal Ján Špáta „csehszlovák” filmes profilját vázolja a szemle, valamint Lars von Trier dán filmrendező, a Dogma95 csoport alapító tagjának filmjeit tálalják fel a szlovákiai közönségnek, élen a nagy botrányokat kavart Antichrist című 2009-es opusszal.

Idén a Febiofest keretében több díjat is átadnak. Kiosztják a szlovák filmkritikusok díjait, valamint a Szlovákiai Filmklubok Asszociációja (ASFK) éves díjait. Ez utóbbit három kategóriában adják át: A legjobb filmklub, A legjobb klubfilm, valamint az ASFK díja a világ filmművészetében, valamit a szlovák filmművészetben nyújtott kimagasló teljesítményért. Ez utóbbi kategóriában ketten kapnak életműdíjat: Stanislav Szomolányi operatőr, valamint Jancsó Miklós.

E díjhoz kapcsolódva Jancsó Miklós a harmadik kimagasló filmes személyiség, akinek – hat filmből álló válogatással – bemutatják művészi profilját. Ez a hat film a Szegénylegények, a Fényes szelek, a Még kér a nép, a Szerelmem, Elektra, a Szörnyek évadja, valamint a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten.

A Febiofest ma kezdődik Pozsonyban, itt március 31-éig tart. Ezt követően április 27-éig vándorolnak az egyes filmek Szlovákia nagyvárosaiba, egyebek közt Kassára, ahol április 6-tól 11-ig tart a szemle, és Nyitrára, ahol április 26-27-én válogatnak a Febiofest kínálatából. Pozsonyban idén a Mladosť mozi, a Nostalgia filmklub, a Zrkadlový háj-i Művelődési Ház, az A4-nultý priestor, a Filmművészeti Főiskola moziterme, valamit a Szlovák Filmintézet moziterme ad otthont a vetítéseknek.

A fesztivál részletes programja megtalálható a www.febiofest.sk honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?