MOZIJEGY: Mozog a kép

<p>Ha van két ilyen színészünk, és van egy dráma, amelynek Macbeth a címe, akkor nem igazán kell nagy észjárás, hogy egyesítsük az erőket, összehozzuk, ami összetartozik.&nbsp;</p>

A két színész történetesen Marion Cotillard és Michael Fassbender, és mindketten úgy játszanak, hogy érezzük az igyekezetet: most harcolnak a maguk díjáért, de azért tényleg dolgoznak is, nem csak a sminkesnek jutott feladat.

A két főszereplő mindent megtesz, de van, amin nem tudnak változtatni. Persze, akad néhány jelentős pillanat, és ha egy színházban ülnénk, erőteljesen bólógatnánk, csak annyi a gond, hogy moziban vagyunk, és nehezen érthető, miért a színpadi ízű drámát kellett vászonra vinni, amikor láthatólag nagyon idegenül érzi ott magát. A magyar néző helyzetét az is nehezíti, hogy legalább fél óra kell, amíg az ember füle átáll Kállay Géza fordítására: hiába próbálják közelíteni a szöveget a mai nyelvhez, ha a jelenetek villámgyorsan peregnek, szinte arra sincs idő, hogy értelmezni lehessen a mondottakat.

Justin Kurzel, a rendező elolvasta Shakespeare-t, viszont nem sok minden jutott eszébe azon kívül, hogy ebből milyen látványos filmet is lehetne forgatni. Már ha látványosnak lehet nevezni, hogy gyakran kimerevítik a képet, lelassítják a harci jeleneteket. De hát a Macbeth így is Macbeth marad, annyira mégsem lehet elrontani. Michael Fassbender jó színész, Marion Cotillard még jobb színésznő. Minek is panaszkodni?

Gera Márton

Macbeth. Angol-francia-amerikai filmdráma, 113 perc, 2015. Rendezte: Justin Kurzel. Szereplők: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jack Reynor, Davis Thewlis.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?