Mozart és az Iszlám Állam – botrányos Szöktetés a szerájból

Bologna |

<div>Lemondta fellépését Mert Süngü török tenor a Szöketés a szerájból című Mozart-opera előadásában, mert Martin Kusej osztrák rendező az Iszlám Államra tesz célzásokat a darabban.&nbsp;</div>

A török operaénekes szerint Kusej rendezése „egy nemzet szembeköpése, és félrevezeti a nézőket a terrorizmus geopolitikai okait illetően”. A vita azután pattant ki, hogy a városi tanács egy tagja közzétett Facebook-oldalán egy fotót, az egyik próbán az Iszlám Állam harcosainak látszó szereplők láthatók, továbbá fekete zászlók arab felirattal.A provokatív rendezéseiről ismert Kusej azt állítja, hogy a török tenor nem is tartozik a darab szereplőgárdájához. „Egyetlen próbán sem volt. Képtelen volt megtanulni az új német szöveget, amelyet írtunk” – mondta a rendező a Corriere della Sera című lapnak, amely úgy tudja, a darabban foglyokat erőszakolnak meg és fejeznek le.  Az osztrák rendező szerint a zenét kapcsolatba kell hozni a mai szituációkkal, „Mozart is állandóan változtatott a darabjain”. Kusej azt mondta, rendezésével azt akarja bemutatni, hogy „mennyire tehetetlenek a civilizált európaiak a fundamentalista fanatizmus brutalitásával szemben”. Úgy véli, a bolognai Teatro Comunale közönsége nyitott lesz az koncepcióra. „Soha nem fogjuk csorbítani a művészi szabadságot” – jelentette ki Virginio Merola bolognai polgármester, aki határozottan az osztrák rendező oldalára állt a vitában. A premier január 20-án lesz.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?