Móricz Csibéje Kassán

Kassa. Hatvan évvel Móricz Zsigmond halála után a kassai Tháliában csütörtökön bemutatják az író Csibe című színművét, méghozzá a színház egyik alapítója, Beke Sándor rendezésében.

Kassa. Hatvan évvel Móricz Zsigmond halála után a kassai Tháliában csütörtökön bemutatják az író Csibe című színművét, méghozzá a színház egyik alapítója, Beke Sándor rendezésében. Az 1935-ben írt darab a rendező szerint ma is aktuális, mivel ugyanolyan típusú vadkapitalizmusnak vagyunk tanúi, mint a harmincas évek Magyarországán. Minden a pénz körül forog, ismét felütötte fejét a szegénység, és egyre nehezebb tisztességes módon boldogulni. A hetvenes években a budapesti Thália Színház is műsorra tűzte és öt évig játszotta a darabot Esztergályos Cecíliával a főszerepben. Az utcára kényszerített tiszta lelkű fiatal lány szerepére Beke szerint nehéz megfelelő színésznőt találni, mert ez a kivételesen finom alkat a színházaknál meglehetősen ritka. A rendező Kassán nem talált megfelelő Csibét, ezért Egerből hozta magával Kascsák Dórát. Rajta kívül még egy egri vendégművész, Réti Árpád kapott szerepet a darabban, mivel a kassai társulatban jelenleg az ő alkata is „hiánycikk”. Az idei évad első bemutatóját a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és az Illyés Közalapítvány is támogatta. Kolár Péter igazgató szerint magyarországi művészek vendégszereplése, illetve magyar szerző művének bemutatása alkalmával szokás pályázni anyaországi intézményeknél, amelyek természetesen nem a színházat, hanem a produkciókban résztvevőket támogatják. A dolog hátulütője, hogy az éves költségvetésben így nem szerepel a rendező honoráriuma, ezért a következő évben általában kevesebb támogatás érkezik e célra a szlovák államtól. Az egri Gárdonyi Géza Színház költésvetése hatszor nagyobb, mint a kassai Tháliáé, odaát ötventagú a társulat, míg Kassán jelenleg csupán tizennégy fős. Mivel Réti Árpád már nyugdíjas, Kascsák Dóra pedig nélkülözhető odahaza egy ideig, a színház a Csibével is tájolni szándékozik. A holnaputáni bemutatót követően a darab Kassán vasárnap és hétfőn délután, Királyhelmecen pedig jövő szerdán és csütörtökön lesz látható. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?