MIX a Lovy Brothers film Motion Picture Soundtrack

A közelmúltban mutatták be a Lovy fivérek filmjét, a Mix címűt. A testvérpár szülei magyarok, 1956-ban vándoroltak ki Amerikába. Magukkal vitték a kultúra néhány jelentős elemét, köztük a magyar zene szeretetét. Steven és Robert a magyar cigány- és népzenén valamint a menő amerikai irányzatokon nőtt fel.

A közelmúltban mutatták be a Lovy fivérek filmjét, a Mix címűt. A testvérpár szülei magyarok, 1956-ban vándoroltak ki Amerikába. Magukkal vitték a kultúra néhány jelentős elemét, köztük a magyar zene szeretetét. Steven és Robert a magyar cigány- és népzenén valamint a menő amerikai irányzatokon nőtt fel. Filmjük is különböző zenei stílusokra épül.

A Mix főszereplője, Mitch Magyarországra érkezik, és saját kultúráját is magával hozza. Az amerikai találkozik a magyar kultúrával, ami konfliktusokhoz, drámákhoz vezet. A film egy család három generációját (fiú, apa és nagymama) ütközteti, de Mitch a többi szereplővel is bonyodalmakba keveredik. Két nyelv, a magyar és az angol váltakozik a történetben, merőben szokatlan, ugyanakkor természetes módon.

A film zenéje sokféle stílus találkozása, megfér egymás mellett a magyar és balkán népzene, a drum and bass, Seress Rezső régi sanzonjai és a Balkan Fanatik valamint a NEO kemény tánczenéje. Steven Lovy még mielőtt Magyarországra jött volna, már elhatározta, hogy filmjében vegyíteni fogja a népzenét a drum and bass-szel. Megnézte az Etchno című színházi előadást, nagy hatással volt rá a zene és a tánc egyaránt. Odaadta Vajdai Vilmosnak, az előadás rendezőjének a film forgatókönyvét, hogy olvassa el. Tetszett neki. Ő mutatta be Stevent az Etchno producereinek, Zach LeBeau és Sean Murphy azonnal beleegyeztek, hogy az előadás zenéjét felhasználhassa a készülő filmben. Később a producerek révén megismert sok tehetséges magyar művészt és zenei szakembert, például: Zagyva Natáliát, Szabó Lajost, Biljarski Emilt, Takács Pétert és Magyar Kálmánt, akiknek dalai hallhatók a filmben vagy a lemezen. De kellett egy kis amerikai íz is, hiszen mégiscsak egy tengerentúli srác áll a történet középpontjában, ezért Timothy Kelly, a kétszeres Emmy díjas szerző is írt néhány szép zenét, amelyek gyönyörű atmoszférát biztosítanak a Mix drámai jeleneteihez. Akik nem látták, azoknak bizonyára furcsa lehet a sok stílus találkozása, hiszen a filmeket „normális” körülmények között egyetlen zeneszerző hangszereli, azonos stílusban. Ez a film azonban egy lemezlovasról szól, és a DJ-k manapság úgy készítik a zenéjüket, hogy egymástól eltérő stílusokat mixelve alkotnak valami újat. A Mix a zenekészítésnek ezt a formáját tükrözi. Jóllehet, eltérő irányzatok váltakoznak benne, mégis a film egészének zenei stílusa egységes és különleges a maga nemében.

Kétféle ember van. Egyfelől azok, akik elszántan védik az eredeti és tiszta magyar népzenét minden populáris hatástól, azt remélve, hogy a zene az ősi hagyományokon keresztül eléri a fiatalokat. A másik csoport pedig úgy érzi, a zenének változni és fejlődni kell, s a népzene átdolgozott, modern formában jobban magára tudja vonni a fiatal generációk figyelmét. Szerintem ez utóbbi elől nem érdemes elzárkózni. És amennyiben ezt tartjuk szem előtt, akkor a Mix zenei anyaga valóban egy tökéletes válogatás, egy tökéletes mix, a magyar piacon újnak számító hangzásvilág.

Fontos megjegyezni, hogy a filmben több mint negyven dal szerepel, a cédén csak ennek töredéke, tizenhét. Aki a teljes zenei anyagra vágyik, annak érdemes beszereznie a film DVD-jét! (pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?