Mivel bővült az UNESCO világörökségi listája?

Madrid |

<p>A brüsszeli Stoclet palota, a spanyolországi Herkules torony, La Chaux-de-Fonds és Le Stocle svájci városok is felkerültek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára - jelentette be szombaton a Világörökség Bizottsága (VÖB).</p>

A testület ugyancsak a világörökség részének nyilvánította a walesi Pontcysyllte akvaduktot és vízvezetéket, csakúgy mint a kelet-franciaországi Salin-les-Bains egykori sóbányáit a már 1982 óta a világörökséghez tartozó Arc-et-Senans-i királyi sólepárló részeként.
    A Világörökség Bizottsága már hatodik napja ülésezik Sevillában, éves tanácskozása kedden ér majd véget. Összesen 27 természeti vagy kulturális helyszín verseng azért, hogy felkerüljön a világörökségek listájára, amelynek összesen 878 tagja van, 145 országban 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes jellegű hellyel.
    A bizottság pénteken nyolc jelölést fogadott el, így listára került egyebek között a Watt-tenger, a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíksága és az észak-olaszországi Dolomitok, a buddhista templomairól ismert kínai Vutaj (Wutai) hegy, a Zöld-Foki Köztársaság fővárosának, Praiának a történelmi városrésze, a Cidade Velha (Öreg Város), a Burkina Faso-i Loropéni romok, az iráni Sustar történelmi hidraulikus vízrendszere, a dél-koreai Joseon-dinasztia királyi sírjai.
    A tanácskozás csütörtöki ülésén törölték az Elba-folyóvölgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert a barokk belváros látképét hamarosan egy négysávos, 635 méteres híd fogja zavarni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?