Minifilmmel a nagy filmekért

<p>Kampány a moziért, a magyar filmért Antal Nimród szellemes szpotja, amelyben a magyar színművészet színe-java vállalt a szokásostól eltérő &ndash; egyetlen pillanatnyi &ndash; szerepet.</p>

Egy ötletes minifilm, amely a maga nemében egyedülálló, hiszen mint minden reklám, ez is megrendelésre (Andy Vajna kormánybiztos felkérésére) készült, ám egy nemes ügy érdekében. Gyere, ülj mellém! a címe, és egyértelműen a magyar film nézettségét és népszerűségét kívánja növelni. Visszahódítani a talán okkal kiábrándult régi nézőket, és újakat szerezni azoknak a tehetséges fiatal alkotóknak, akiknek valóban szívügyük a mozi, és tudják is, milyen történetekkel lehet érdeklődést kelteni, érzelmeket kiváltani.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"169806","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Antal Nimród munkája az idei Magyar Filmhéten startolt, s azóta minden moziban (sőt már a neten is) látható. A szpotok alatt Yonderboi Badly Broken Butterflies című számának egy része szól, miközben a magyar mozi krémjét s a fiatal magyar film friss tehetségeit láthatjuk, amint felszabadultan reagálnak arra, ami a vásznon pereg. Ott ül Törőcsik Mari és Molnár Piroska, Eszenyi Enikő és Pap Vera, Szirtes Ági és Bánsági Ildikó, Pogány Judit és Ónodi Eszter, Tenki Réka és Gryllus Dorka, Lukáts Andor és Koltai Róbert, Blaskó Péter és Kulka János, Szabó Győző és Csányi Sándor, a fiatalabbak közül pedig Bánfalvi Eszter és Mohai Tamás. Mindenki csupán egy pillanatra jelenik meg, de az a pillanat jellemző rá. A nevetése, a kacagása, a hahotázása. Van, aki a térdét csapkodja, úgy vihog. Másvalaki majd kiesik a székből. A mellette ülő csak odasandít: „Min szórakozik ez olyan nagyon?” Itt egy halvány rettenet, ott a félelem, odébb némi gyanakvás. Sikoly is hallatszik a sorokból, valaki nagyon megijedhetett. Aztán megint egy kis somolygás, bazsalygás. Van, aki a film hatása alatt nem talál a szájába a pattogatott kukoricával.

„Molnár Piroskába teljesen szerelmes lettem – lelkendezik a negyvenegy éves rendező. – Bánfalvi Eszter csodálatos színésznő. A gyerek Vidnyánszky Attila köré egy egész könyvet bírnék írni, annyira tehetséges. Ő az egyetlen férfi, akinek a szeméből könnyek jöttek.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"169807","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Antal Nimród kivándorolt magyar szülők fiaként született Los Angelesben. Pályafutásában nyilván ez a tény is közrejátszott, hiszen kamaszkorától fogva filmesnek készült. Tizennyolc évesen hazaköltözött Magyarországra, és rendezőszakos főiskolás lett. Diplomával a kezében előbb videoklipeket és reklámfilmeket forgatott (még Csehországban is). A legelső klipje, amelyre már büszke volt, a Quimby Hol volt, hol nem volt című dalára készült. A történetet egy hullaházba vitte, ahol az együttes félhalott énekesét, Kiss Tibit a boncasztalra viszik. Játékfilmrendezőként a Kontrollal mutatkozott be, amely a metróellenőrök kalandjairól szól Csányi Sándor és Nagy Zsolt főszereplésével. A film díjat nyert Cannes-ban, imádták Karlovy Varyban, és a tengerentúli mozikban is szép sikereket ért el.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"169808","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A folytatás már Amerikához köti a rendezőt, hiszen ott él a családjával, s a gyökerei is ott vannak. A Kontroll nagy kapukat nyitott előtte. Hollywoodi debütálása, a 2001-es Elhagyott szoba igazi horrorthriller, amelyben a Luke Wilson és Kate Beckinsale páros – férj és feleség – válságban lévő házasságát próbálja megmenteni. Már úton vannak a kitűzött cél felé, amikor lerobban a kocsijuk, és egy motelben megszállva a puszta életben maradásért kell megküzdeniük. A szállítmány című akciófilmet 2009-ben forgatta Matt Dillon, Jean Reno és Laurence Fishburne főszereplésével. Három veterán és egy kezdő biztonsági őr életveszélyes döntésébe avatja be a nézőket, amikor megtudjuk: 42 millió dollárral akarnak meglógni. Van már egy sci-fi is a rendező neve mögött. A Ragadozókban Adrien Brody viszi a prímet elit zsoldosként, akit egy idegen bolygóra vetnek be szabad prédaként. Csupa mesterien kiképzett, hidegvérű gyilkos a társa, de a bolygó lakói sem akárkik, s nem szeretik az odatévedt idegeneket.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"169809","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A kiemelkedő tehetségű rendező pontosan tudja: nem ez az út, amelyen járni akar, ám ahhoz, hogy újabb lehetőségeket kapjon, ezekben a műfajokban is meg kellett mutatkoznia. Nagy vágya, hogy Magyarországra is visszatérhessen – egy szerzői filmmel. Minden energiáját erre fordítja. Magyar filmet azonban csak akkor szeretne forgatni, ha olyan forgatókönyve lesz, mint amilyen a Kontroll volt. Annyira jó, annyira ütős. Van egy szarvasgomba-vadászokról szóló története, amely egy barátság széthullásáról is szól, és két fia révén erősen gondolkodik egy mesefilmen is. Egyelőre azonban marad Los Angelesben, ahol a Metallicáról készült 3D-s koncertfilmjével is nagyot lépett előre. A magyar közönségnek pedig azt üzeni: járjanak magyar filmekre. Neki Mundruczó Kornél (Fehér Isten), Bodzsár Márk (Isteni műszak), Dyga Zsombor (Couch Surf) alkotásai tetszettek a legutóbb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?