Mindig alkalomhoz illő italt kínáljunk

Betért egy vendéglőbe és nem tudta, milyen bort rendeljen a vacsorához, ünnepi ebédhez? Esetleg milyen borral kínálja vacsoravendégeit? ĺme néhány tanács a bizonytalankodóknak.
Aperitifként a hagyományos égetett szeszes ital helyett egy pohár pezsgő, nem túl édes aszú vagy szamorodni sokkal elegánsabb.

Betért egy vendéglőbe és nem tudta, milyen bort rendeljen a vacsorához, ünnepi ebédhez? Esetleg milyen borral kínálja vacsoravendégeit? ĺme néhány tanács a bizonytalankodóknak.

Aperitifként a hagyományos égetett szeszes ital helyett egy pohár pezsgő, nem túl édes aszú vagy szamorodni sokkal elegánsabb. Kiváló aperitif bor a Rosé és a Rajnai Rizling is. Levesekhez könnyű, illatos, zamatos bort kínáljunk, mint a homoki borok (Leányka, Hárslevelű). Kerüljük a savas borokat, mert az üres gyomornak nem tesznek jót. Az előételekhez általában a könnyű, fiatalos, száraz fehérborok illenek, mint az Olaszrizling. A főételeknél, ha zsírosabb, fűszeresebb az étel, akkor a testes, magas sav- és alkoholtartalmú borok a legmegfelelőbbek. Ilyenek a Hárslevelű, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Zweigelt. A könnyebb ételekhez a lágy, kevés savtartalmú borok illenek, mint a Kékoportó, az Olaszrizling, a Tramini, a Rosé. A halételekhez csak bort szervírozzunk, hiszen „átkozott a hal a harmadik vízben”. (Az elsőben úszott, a másodikban főtt.) E szólás szerint a hal a gyomorban is úszni akar, de nem vízben. Ideális fajták sült és rántott halakhoz a Sauvignon blanc, az Olaszrizling, a Hárslevelű és a Chardonnay. A pisztráng és a lazac ellenben a testesebb, édesebb borokat, például a Szürkebarátot kedveli. A borjúhúsokhoz a nem túl nehéz, fűszeres illatú és zamatú borok a legkellemesebbek, mint az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Tramini, a Zweigelt. Marhasültekhez a Merlot, a Kékfrankos, és a Cabernet Sauvignon illenek. A vadhúsokhoz vörösbort (Kékfrankos, Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Merlot) ajánlatos fogyasztani, mert ezen ételek íz- és zamatgazdagságát a vörösborok nem nyomják el. A sajtok kitűnően illenek a borozgatáshoz, a borkóstolás elengedhetetlen „kellékei”. A kemény sajtokhoz a Cabernet Sauvignon, Merlot, a lágy sajtokhoz a Hárslevelű, a Tramini, a Chardonnay, a kékpenészes sajtokhoz, libamájhoz az édes borok illenek. A desszertekhez, édességekhez az édes borok (Hárslevelű, Tramini, Szürkebarát, Szamorodni), vagy pezsgők illenek. Gyümölcsökhöz édes, illatos, fűszeres, esetleg óízű, úgynevezett nagy borokat (muskotály, aszú, szamorodni), vagy édes pezsgőt fogyasszunk.

A mindennapi feszültség levezetésére karakteres fehérborok alkalmasak. Az ünnepnapok hangulatát nagy évjáratokból való, magas minőségű óborok és a pezsgő fokozzák a legjobban. Üzleti tárgyalásokon könnyű, a figyelmet megtartó, de a kapcsolatteremtést, a társalgást könnyítő rozék az elegánsak. Hölgyek az illatos, zamatos, édeskés borok kortyolgatásával tehetik kellemesebbé együttléteiket. Férfiak erős, testes, karakterisztikus borokkal ünnepelhetik egymást. Ha keveredik a két nem, akkor az illatos, zamatos, könnyű fehérborok ajánlatosak a hangulat harmóniájának megtartására. Hideg téli estéken a markáns, alkoholban gazdag vörösborok feledtetik a zord időt. Meleg nyári napokon a könnyű, üde, fiatalos fehér- vagy rozéborok, esetleg pezsgő enyhítik a hőgutát.

Ne feledjük: a könnyű ételek könynyű borokat, a nehéz ételek nehéz borokat (nagy sav- és alkoholtartalmúak) kívánnak. Egy-egy étel könynyű vagy nehéz voltát elsődlegesen az alkalmazott konyhatechnika szabja meg. A csirkehús általában könnyű, mert víztartalma magas, zsírtartalma pedig alacsony. Ha azonban a csirkehúsból sok hagymával, pirospaprikával zsíros pörköltet készítünk, vagy bepanírozzuk és kisütjük olajban, akkor a kész étel már a nehéz ételekhez tartozik. Könnyű ételekhez tartoznak a lazább szerkezetű ételek is, amelyeket olyan lazító műveletekkel készítenek, mint habverés, habarás, kikeverés. Az emésztőnedvek számára így nagyobb a hozzáférhető felület, ami megkönnyíti az emésztést. A mérsékelten és lazítóanyaggal elkevert vagdalthús könnyebb étel az egybesült húsoknál. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékletű bort kínáljunk, fogyasszunk, hiszen a borok különböző savtartalma különböző hőmérsékleteken érvényesül a legjobban. Például a vörösborokban a tanninok dominálnak, a fehérekben pedig a szerves savak. Ez a különbözőség a kóstolási hőmérsékletben is tükröződik. A melegebb bor savasabbnak, alkoholban gazdagabbnak tűnik. Ilyenkor az ecetesedés, dugó- és penészíz is könnyebben felfedezhető. A túlhűtött borban az aromákat alig, vagy egyáltalán nem tudjuk érzékelni, mert az illatanyagok 5°C, a zamatanyagok 8°C alatt nem érvényesülnek. Ha a bort hűteni vagy melegíteni kell, akkor azt lassan, fokozatosan tegyük. A megfelelő kóstolási hőmérsékletét a vendég asztalánál kell elérni, ezért különösen a hűtést igénylő borok esetén vegyük figyelembe a helyiség és a pohár hőmérsékletét is. A különböző bortípusok más és más hőfokon fogyasztva érvényesülnek a legjobban. Testes vörösborokat szobahőmérsékleten, 17-18°C-on, könnyebb vörösborokat 15-16°C-on, tokaji aszúborokat pincehőmérsékleten, 10-12°C-on, fehér- és roséborokat hűtőszekrény-hőmérsékleten, 8-10°C-on, pezsgőt 6-8°C-on szolgálunk fel.

A bor élvezeti termék. A legendák szerint is azért jött létre, hogy az emberek élvezetét szolgálja. Ha valaki nem talál benne élvezetet, nem kíván többet fogyasztani, akkor nem szabad erőltetni, kellemetlen helyzetbe hozni. Elég ha a vendég egy ujjmozdulattal jelzi, hogy elég az éppen kitöltött mennyiség, vagy nem is kér a poharába. Tiszteletben kell tartani a döntését, de az újabb töltésekkor diszkréten fel kell neki ajánlani az italt. A kulturált borfogyasztás lényege a fogyasztás módja, mennyisége és választéka. A bor szépségeinek élvezetéhez nemcsak jó bor kell, hanem némi ismeret is szükségeltetik. A fenti soroknak épp az ismeretek bővítése volt a célja.

A borivók tízparancsolata

1. Soha ne igyál bort éhgyomorra.

2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket.

3. Mindig légy figyelemmel a bor hőmérsékletére.

4. Ügyelj a palackos bor kupakjának helyes felbontására, tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását.

5. A bort mindig lassan igyad.

6. Apró kortyokban élvezd az italt.

7. Nemes fajbort soha ne keverj vízzel.

8. Tarts mértéket a borivásban. A bort tilos vedelni és üvegből inni!

9. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami „hozzá illőt”.

10. Mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi nedűben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?