Milyen az ideális olasz popférfi?

dd

Kevés olyan ötven év feletti nő akad tájainkon, aki anno nem volt legalább egy picit szerelmes Toto Cutugno bársonyos hangjába, vagy magába az énekesbe. „Az igazi olasz“ (un italiano vero) kedden, 80 évesen elhunyt. Az alábbiakban igyekszünk megfejteni sikerének titkát.

Kezdjük azzal, hogy Csehszlovákia jócskán megelőzte a Varsói Szerződés többi tagállamát, amikor az OPUS 1981-ben piacra dobott egy Toto Cutugno-albumot. Ez volt az Innamorata, Innamorato, Innamorati, az ikonikus borítóval, amelyen egy kislány kapaszodik fel pusziért egy farmeres férfihez, és csak a lábaik látszanak. A férfi tornacipőjén ott virít a Super star felirat, hogy világos legyen az élethelyzet. Hol volt még akkor a L'Italiano című világsláger!? Az csak két év múlva jelent meg, de nem is volt szükség rá ahhoz, hogy Toto Cutugno meghódítsa a vasfüggöny mögött sínylődő, Olaszországba vágyó nők szívét. Dalai fülbe mászó, ringató, kényzetetően lágy melódiákkal, egyszerű, ám hatékony hangszerelésekkel, szerelmi tematikájú szövegekkel operáltak. Minden megvolt bennük, ami a mediterrán romantikához kellett. Sőt, egy kicsit túl is adagolta az amorózót a dalszerző/előadó, azokra a kulturális sztereotípiákra építve, amelyek az olasz férfiakról kontinensünkön elterjedtek.

A szocialista Csehszlovákiában úgy képzelték/képzeltük el akkoriban az olasz férfitakat, hogy azok bizony mindig kifogástalanul öltözködnek, rózsával a kezükben érkeznek a randevúra, gitároznak és énekelnek a nőknek, és mezítláb lehet velük sétálgatni a tengerparton. (Egyéb, méretbeli hiedelmek is elterjedtek velük kapcsolatban, talán ezek voltak az első hoax-ok, még az internetkorszak előtt-)

Egy szó, mint száz, az említett album akkora sikert aratott nálunk, hogy a következő évben, 1982-ben egyszerűen muszáj volt meghívni az akkor 38 éves Toto Cutugnót a Pozsonyi Líra (Bratislavská Lýra) nevű össznépi könnyűzenei ünnepre, amelyre egyébként nagyon kevés „kapitalista” előadót engedtek be a felelős elvtársak. Csakis olyanok jöhettek, akik zenéjükkel nem veszélyeztették a proletár közgondolkodást. Így léphetett fel ezen a bizarr fesztiválon például Cliff Richard, Gilbert Bécaud, Amanda Lear, a Smokie zenekar, José Feliciano vagy a Boney-M, akik tényleg semmilyen felkavaró üzenettel nem készültek Pozsonyba, csupán szórakoztatni akarták a nagyérdeműt, és felmarkolni a tetemes gázsit. Toto Cutugno menedzsmentje azonban állítólag nem kért többet a pozsonyi szervezőktől, mint amennyit egy hazai koncertért zcsebre vághattak.

Ennek prózai oka volt: Toto Cutugno nem igazán tudott bekerülni az A-listás sztárok közé saját hazájában. Miközben külföldön arénákat töltött meg, Olaszországban olyan megosztóan kezelték, ahogy a magyarok Balázs Pali vagy Kis Grófo ténykedését.

De vajon kimondhatjuk-e, hogy Toto Cutugnoo egész életén át nagyobb megbecsülésnek örvendett külföldön, mint Olaszországban? Íme néhány tény, amelyből kiindulhatunk. Összesen tizenháromszor vett részt a slágergyártás első számú ünnepén, a San Remó-i fesztiválon, csupán egyszer sikerült megnyernie ezt a dalversenyt 1980-ban a Solo noi című számmal, és hatszor csúszott a második helyre. Ezen az olasz sajtó is sokat szórakozott anno, ami kicsit sem segítette Toto Cutugno hazai karrierjét. A bársonyos hangú énekes és csapata ezért a külföldi karriert célozta meg, nagyon helyesen – ez a döntés egészen egyedülálló menedzseri képességekről tanúskodik. Nem egy, hanem legalább három piaci rést sikerült kihasználniuk, és a kelet-európai országok meghódítása anyagi szemontból sokkal többet ért, mint a hazai siker.

Térjünk rá a L'Italiano című dalra, amely az olasz kultúra legevidensebb kliséit fűzi csokorba, okosan, finoman, lokálpatrióta sármmal. Akkoriban nem tapsikolt neki mindenki, Cutugno a kritikusok céltáblájává vált. Kevesen tudják, hogy a L'Italiano 1983-ban a zsűri döntése alapján csak ötödik lett a San Remó-i dalfesztiválon. Kelet-Európában viszont akkor már szupersztár volt, Oroszországban pedig egyenesen megőrültek érte. Ez a rajongás Toto Cutugno élete végéig kitartott. Egy moszkvai koncert után állítólag Vlagyimír Putyinnal is találkoztt, ami miatt az ukrán politikusok 2019-ben le akarták tiltani kijevi teltházas arénakoncertjét. Nem sikerült nekik, egyébként sem hiszem, hogy Cutugnót foglalkoztatta volna a politika.

És azt se felejtsük el, hogy 1992-ben Eurovíziós Dalfesztivált nyert Olaszországnak, amire később csak 2021-ben volt példa a Maneskin zenekar jóvoltából. Toto Cutugnónak nem a világmegváltás volt a célja, de sokak életét megszínesítette. Nyugodjon békében!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?