Milyen a modern önéletrajz?

Gondolom, olvasóink közül még sokan emlékeznek arra, hogy az iskolában az önéletrajz műfajára példaként leginkább József Attiláét szokták említeni. Jelenleg azonban egy állás meghirdetésekor rendszerint ú.n. strukturált életrajz benyújtását kérik a pályázóktól.

Gondolom, olvasóink közül még sokan emlékeznek arra, hogy az iskolában az önéletrajz műfajára példaként leginkább József Attiláét szokták említeni. Jelenleg azonban egy állás meghirdetésekor rendszerint ú.n. strukturált életrajz benyújtását kérik a pályázóktól.

Milyen is ez az önéletrajz? Mivel egy-egy helyre esetlegesen nagyon sokan jelentkeznek, fontos, hogy a kiválasztást végző személyek gyorsan fel tudják mérni és össze tudják vetni a pályázók képességeit. Az összefüggő szöveg e célra kevésbé alkalmas, mint a legfontosabb életrajzi adatokat pontokba szedetten és bizonyos elv szerint rendezve bemutató, átlátható szerkezetű életrajz. A szlovákban ezt štruktúrovaný životopis-nak nevezik, az Új Szóban egy álláshirdetésben ezt valaki strukturális életrajz-nak fordította, pedig a strukturális jelentése ’a szerkezetet, struktúrát érintő, rá vonatkozó’, esetünkben viszont arról van szó, hogy az adott szöveg valamilyen szerkezettel rendelkezik, vagyis strukturált.

Térjünk azonban vissza eredeti témánkhoz! A strukturált életrajz az alábbi fő pontokat tartalmazza: 1. személyes adatok, elérhetőség; 2. tanulmányok (rendszerint csak a közép- és felsőfokú tanulmányokat, valamint a szakosító képzést, tanfolyamokat szokás feltüntetni); 3. munkaviszony; 4. egyéb, a betöltendő álláshoz szükséges ismeretek. Az egyes országokban némiképp eltérő életrajzi sablonok használatosak, pl. Angliában fontos a megfelelő referencialista, Németországban viszont a képzettséget és a szakmai sikereket érdemes kiemelni. Mivel azonban idén május 1-jétől Szlovákia is az EU tagjává válik, célszerűnek látjuk bemutatni azt az életrajzi modellt, melyet 2002 márciusában egy ajánlásban mutatott be az Európai Bizottság. A minta a www.cedefop.eu.int internetcímről tölthető le (az EU eddigi hivatalos nyelvein).

A javasolt EU-önéletrajzi minta az alábbi pontokat tartalmazza: 1. személyes adatok: utónév és családi név, lakcím, telefon- és faxszám, e-mail cím, állampolgárság, születési dátum; 2. munkaviszony, munkatapasztalat: fordított időrendi sorrendben; 3. tanulmányok, iskolai végzettség (szintén fordított időrendi sorrendben); 4. személyes képességek: anyanyelv, egyéb nyelvismeret (olvasás, írás, beszéd készségek szerint, a nyelvtudást az alapszintű-jó-kitűnő skálán minősítve); 5. szociális képességek (csoportmunka-tapasztalatok); 6. szervezési képességek, gyakorlat; 6. műszaki-számítástechnikai ismeretek; 7. művészi képességek; 8. egyéb képességek és tapasztalatok; 8. gépjárművezetői jogosítvány (típusa). Jó, ha az életrajzhoz fényképet (igazolványképet), valamint referencialistát és motivációs levelet is mellékelünk; ez utóbbiban arról írjunk, miért pályázzuk meg az adott állást.

Mivel e rovat keretei nem teszik lehetővé a téma alaposabb feldolgozását, azt javasoljuk, hogy az érdeklődők látogassák meg a Gramma honlapját (www.gramma.sk), a Hírek, újdonságok rovatban angol, német, magyar és szlovák nyelvű önéletrajzi mintákat közlünk.

Gramma Nyelvi Iroda

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?