„Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég”

Budapest |

<p>„Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég.” Kapóra jönnek most Vörösmarty sorai, mivel fülledt időnk van itt a Szigeten, és a meteorológusok semmi jóval nem kecsegtetnek: komolyabb viharok és esőzések következhetnek a délután folyamán.</p>

Önök persze hétfőn olvassák mindezt, így profi időjósnak kellene lennem, hogy megsaccoljam, vajon elsodorja-e a vihar a „ma” esti Muse-koncertet, amelyet mellesleg repesve várok immár négy hónapja, vagyis amióta közhírré tették a szervezők. Az eget kémlelve bármi lehetséges, és bár Vörösmartynál „A vész kitört”, az én optimizmusom egyelőre még nem lankad, annak ellenére, hogy péntek éjjel egyszer már péppé áztam egy hirtelen égszakadásban.

A fesztivál technikai személyzete, a tűzoltók, az egészségügyi és a biztonsági szolgálat már várják a délutáni vihart, a sátrakat megerősítik, a szigetlakókat figyelmeztetik. Szükség esetére arra is felszólítják őket, hogy a villámok miatt kerüljék a fás területeket.

A fesztivállal kapcsolatos rossz hírekből ezenkívül eddig kettő jutott el hozzám, mert a helyszínen bulizó ember csak az internetről értesülhet a látóterén kívül eső történésekről. Az egyik, mely szerint szlovák sátorfosztogatókat fogtak el a biztonságiak, mélységesen elszomorított. Az sem vigasztalt, hogy ugyanazon a napon román és magyar tolvajok is rendőrkézre kerültek a szigeten, mivel az az ember, aki határozott lopási céllal jön ide, megveszi a félárú éjszakai belépőt, majd pedig társaival együtt „munkához lát”, szerintem a törvényes eljárás mellett huszonöt botütést is érdemel, mert rontja a fesztivál renoméját. Akinek ugyanis kifosztják a sátrát, az többé nyilván nem kívánkozik vissza a Szigetre.

Bár nekem az elmúlt tizenhét évben, amióta ide járok, semmim sem tűnt el (igaz, egy törülközőt egyszer a zuhanyozóban felejtettem, nem is lett meg), sok ijesztő történetet hallottam. Egy ismerősöm ismerősét például sikerült teljesen kirabolni, úgy, hogy még magát a sátrat is felszedték, és amikor az illető társaival megérkezett egy koncertről, csak a sátor hűlt helyét találták.

A másik szomorú hír, hogy a Dunába fulladt egy Sziget-látogató. A 23 éves fiatalember a fesztivál általam is kedvelt hajójáratát vette igénybe, és nyilván jó kedve és melege volt, mert a hajóról a vízbe ugrott. Érdekes, hogy a legtöbb magyarországi hírportál szigetes balesetként számol be a történtekről, ami azért furcsa, mert az áldozat már távozott a rendezvényről, mielőtt a baleset történt vele, így az eset csak annyiban hozható összefüggésbe a fesztivállal, hogy az áldozat a baleset előtt a Szigeten járt. A szervezőknek tényleg elég a majd 400 ezer látogató biztonságos szórakoztatásának felügyelete, nem lehetnek ott még a Dunán is.

Szombat este egyébként 72 ezer látogatója volt a fesztiválnak, és az utolsó éjszakán is várható ennyi, legalábbis szerintem. Hacsak az időjárás nem szól közbe, vihar formájában. És mivel önök hétfőn többet tudnak erről, mint én itt, vasárnap délben, most nem kérhetem meg önöket, hogy szurkoljanak...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?