Mi lesz a pozsonyi Kunsthalle sorsa?

kép

Januárban döntött úgy a kulturális tárca, hogy a Kunsthalle a Szlovák Nemzeti Galéria vezetése alá kerül. Az ügyben a Kunsthalle dolgozói adtak ki nyilatkozatot nemrég, szerintük az intézmény által képviselt progresszív művészet nincs a minisztérium ínyére.

A pozsonyi SzNF téren, a Művészetek Házában található kortárs művészeti intézmény csupán négy éve működött független költségvetéssel. A Martina Šimkovičová vezette kulturális tárca február 9-én értesítette az intézményt, hogy összevonja a Szlovák Nemzeti Galériával, bár az intézménynek címzett elektronikus levélben január 19-i dátum volt feltüntetve. Šimkovičová azzal indokolta a döntést, hogy a galéria „nem használta ki történelmi lehetőségét,” és felelőtlenül gazdálkodott. A két intézmény összevonása már egy hónap múlva kellene, hogy megtörténjen.

Az indoklás szavahihetősége már csak azért is kétségbe vonható, mivel egy frissen önállósult intézményről van szó – a Kunsthalle 2020 januárjában vált önálló szervvé. Nem ez az első alkalom, hogy a minisztérium a nemzeti galéria alá vonja a Kunsthallét: 2016-ban szintén így tett, akkor az intézmény három évig működött ilyen formában.

A kialakult helyzettel kapcsolatban a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem és a Nyitott Kultúra! (Otvorená kultúra!) platform szervezett nyilvános vitát február végén. Ezen részt vettek az érintett intézmények vezetői: jelen voltak a Kunsthalle kurátorai és Denisa Zlatá, aki Jan Kratochvil januári lemondása óta az intézmény megbízott vezetője, a Szlovák Nemzeti Galériát Alexandra Kusá főigazgató, a minisztériumot pedig Peter Lukáč képviselte, aki a kulturális örökség és állami nyelv szekciójának főigazgatói posztját tölti be. A vitán Lukáč elismerte, hogy a Kunsthalle összevonásáról szóló döntés előzetes szakmai egyeztetés nélkül történt. A kérdésre, hogy a nemzeti galéria tervez-e személyi változásokat a Kunsthalle csapatát illetően, Kusá nem adott egyenes választ, a vita másnapján kiderült azonban, hogy április 1-jétől a Kunsthalle összes dolgozója elveszíti az állását – bár Kusá ígéretet tett arra, hogy néhányukat visszaveszik.

A Kunsthalle vezetősége pár napja nyilatkozatot adott ki, melyben az átláthatatlan döntéshozást bírálja. „A kulturális minisztérium és a Szlovák Nemzeti Galéria félrevezető módon terjeszti az információkat és félrevezetően beszél a tervezett lépésekről, amivel megpróbálják a Kunstahallét mint intézményt lejáratni és degradálni a csapat tagjainak munkáját” – fogalmaz ebben az intézmény vezetése. A nyilatkozatban arról is írnak, hogy a kulturális tárca január közepén felkérte az intézményt a programja bemutatására, ami nem szokványos gyakorlat. A Kunsthalle vezetősége szerint csupán a program bemutatása során derült ki számukra, hogy a minisztérium gazdasági jellegű belső vizsgálatot is tartott az intézménynél. Az intézmény szerint a vizsgálat során csupán kisebb, adminisztratív jellegű hibákat találtak, melyet két kivétellel a hónap végéig orvosolt az intézmény, a maradék kettőt március végéig kell teljesíteniük. A Kunsthalle szerint ez egyértelművé teszi, hogy „az összevonásról szóló döntést az intézmény programja motiválta, nem pedig a »felelőtlen gazdálkodás.«”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?