Mérték és mérce volt

Lényegében a 20. századi magyar néprajztudományt egy személyben egyesítette: tanítványa volt Csűry Bálintnak és Viski Károlynak, munkatársa László Gyulának, Michal Markušnak és Ortutay Gyulának, tanítómestere és atyai barátja Balázs Gézának és Csoma Zsigmondnak.

Bár elsősorban az anyagi kultúrával foglalkozó etnográfusnak vallotta magát, a magas szinten publikált folklorisztikai (és nyelvészeti!), valamint társadalomnéprajzi tárgyú köteteivel, tanulmányaival egyesítette azt a népi kultúrát, amelyet a szakkutatás praktikus okokból speciális részterületekre hajlamos szétdarabolni.

Rendkívül sokoldalú és sokrétű tudományos tevékenységet fejtett ki: Csűry Bálint tanítványaként foglalkozott nyelvészettel (A debreceni cívis földművelés munkamenete és műszókincse, 1940), olyan alapozó monográfiákat írt meg, (hogy csak néhányat említsek) mint A magyar kukorica (1960), Az eke és a szántás története Magyarországon (1973), A magyar falvak temetői (1989), illetve a Tokaj-Hegyalja szőleje és bora (1991). Közben mondákat publikált (Karcsai mondák, 1963), s nem utolsósorban Ortutay Gyulával közösen megírta a több kiadást megért Magyar néprajzot (1979). Utóbbit számtalan nyelvre lefordították, s ott van a jelentősebb európai könyvtárak polcain. Mintegy ezt kiegészítendő megírta A határainkon túli magyarok néprajzát (1989), amelynek újabb, javított és bővített kiadásán hirtelen bekövetkezett betegségéig dolgozott, ám megjelenését sajnos már nem érheti meg.

Amellett, hogy a magyar népi kultúra és európai kapcsolódásainak számtalan részterületét nagy ívű (és alapozó!) tanulmányokban, könyvekben monografikusan is feldolgozta, a tudományszervezés terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Lankadatlanul szervezett, múzeumokat alapított, a Magyar Néprajzi Társaságnak hosszú éveken át főtitkára, elnöke, motorja volt, majd társalapítója a Györffy István Néprajzi Egyesületnek, egyik megálmodója és létrehozója a Néprajzi Látóhatár című, alapvetően a Magyarország határain túli magyar néprajzkutatók tudományos eredményeinek teret nyújtó folyóiratnak. A kisebbségi körülmények között dolgozó magyar néprajzkutatók problémáit Magyarországon az elsők között ismerte fel, hiszen már a hetvenes évek elejétől szót emelt amellett, hogy a Magyarország határain kívül rekedt magyarság népi kultúráját nemcsak megismerni, magyarországi kutatók által feltárni kell és érdemes, hanem helyileg is ki kell nevelni olyan szakembereket, akik az adott országban élve, a magyarokkal együtt élő más etnikumok (románok, szlovákok, szerbek, horvátok stb.) nyelvét, népi kultúráját is ismerve tárják fel a kisebbségi magyar népcsoportok népi kultúráját. Ennek érdekében oroszlánrészt vállalt az eddigi kutatási eredmények számbavételét szorgalmazó tudományos tanácskozások, szimpóziumok, továbbképző tanfolyamok megszervezésében. Már 1972-ben beszámolt a Magyar Néprajzi Társaság folyóiratában, az Ethnographiában a szlovákiai magyarok néprajzi kutatásának akkori helyzetéről, majd Ujváry Zoltánnal közösen 1989-ben megszervezte az első Néprajzi Szemináriumot Békésen, amelynek célkitűzése éppen a kisebbségi sorban élő magyar néprajzkutatók továbbképzésének a megoldása, illetve annak lehetővé tétele, hogy kutatási eredményeiket szakmai fórumokon tudják prezentálni. Amikor 1995-ben, elsőként a mai Magyarország határain kívül, Komáromban szervezte meg a Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaság a Magyar Néprajzi Társasággal közösen a VII. Néprajzi Szemináriumot, Balassa Iván ott is jelen volt, és egy nagy ívű előadásban vázolta fel a Duna szerepét Közép-Európa népi kultúrájának alakulásában.

Egyszerre volt lokálpatrióta, nemzetben gondolkodó és európai személyiség. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szülőhelyéhez, Bárándhoz haláláig hű maradt. Megszervezte a település monografikus kutatását, s az eredményeket egy vaskos kötetbe szerkesztve jelentette meg (1985). A bárándiak a település díszpolgárává fogadták. A tágabb térség, a Bodrogköz mindenkori pártfogója volt. A Lápok, falvak, emberek című, szépirodalmi értékeket is felmutató, méltán népszerű könyvében az egykori bodrogközi lápvilágnak, az ottani embereknek állít emléket (1975). 1995-ben az ő kezdeményezésére és szakmai irányításával létrejött Sárospatakon a Bodrogközi Művelődési Egyesület, amelynek működését az egész Bodrogközre szerette volna kiterjeszteni.

Az ő kezdeményezésére jött létre 1975-ben Békéscsabán a (megjegyezhetetlen című) Nemzetközi Néprajzi Nemzetiségkutató Konferenciák máig tartó sora. Ezek eredményességét nemcsak vaskos kötetek jelzik, hanem azok a oda-vissza ható nemzetközi kapcsolatok, amelyeket e tanácskozások résztvevői, nem is annyira áttételesen, neki köszönhetnek. Tudományos és tudományszervezési tevékenysége elismeréseként oly sok magyarországi kitüntetése mellett a Dán és a Svéd Királyi Akadémiai tagjává választotta, továbbá megkapta a patinás Herder-díjat is.

Élete példamutató, halála jelképszerű volt. A magyar temetők, a temetkezési szokások néprajzi kutatását programadó cikkeivel, tanulmányaival évtizedekre meghatározta. 2002. november 1-jén, halottak napja előestéjén hunyta le örökre szemét. Mérték, mérce volt, aki hiányozni fog. Emlékét úgy tudjuk a legjobban megőrizni, ha az általa felállított mércét örökké szem előtt tartjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?