Mérhető földmozgást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei

Érdekességek a szülinapos Taylor Swiftről. GALÉRIA

Mérhető földmozgást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei.

A sokszoros Grammy-díjas amerikai popsztár a skót fővárosban kezdte három stadionkoncerttel a The Eras Tour nevű világturnéjának 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát.

A brit földtani intézet (British Geological Survey, BGS) csütörtöki beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek „immár tudományosan is földrengetőnek számítanak”, mivel a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott.

A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a ...Ready For It?, a Cruel Summer és a champagne problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén.

Az intézet számításai alapján a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés: aznap este a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek. Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen.

A szeizmikus mozgások intenzitása a .Ready For It? című dal idején érte el maximumát percenként 160 kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy e szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint 2 milliárd dollár rekordbevételt hoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?