Mérföldkövek – a szlovákiai magyar helytörténészek 18. országos találkozója

Udvard (Dvory nad Žitavou) |

<p>Pénteken és szombaton az érsekújvári járásbeli Udvardon rendezték meg Mérföldkövek címmel a szlovákiai magyar helytörténészek 18. országos találkozóját. A találkozót Kálazi József, Udvard polgármestere és Koncsol László a Pro Patria Honismereti Szövetség elnöke nyitotta meg.</p>

Udvard Község Önkormányzata, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica, valamint a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és a kulturális szervezet udvardi alapszervezete rendezte a találkozót a helyi kultúrházban. A Pro patria díjat idén Horváth Lajos somorjai történész vehette át Végh Lászlótól a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatójától és Koncsol Lászlótól.

Hadifogolytáborok a Csallóközben az I. világháború alatt címmel érdekfeszítő előadást tartott a helytörténészek országos találkozóján Horváth Lajos, Varga László és Nagy Attila.  A konferenciára elfogadta a meghívást a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola. Czibor Angelika igazgatónő és Rancsó Andrea tanárnő, valamint a Korszerűen a régióért című projektben résztvevő tanulók. „Megszűnés veszélye fenyegeti a magyar iskolákat, elsősorban erre szerettünk volna rámutatni. Az európai uniós által támogatott projektnek egy része, hogy a korszerűbb módszereket, valamint a regionális történelmet és regionális biológiát beépíteni az oktatásba” – mondta lapunknak Czibor Angelika.

További részletek lapunk nyomatott kiadásában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?