Méltó emlék Kaszás Attilának

Érsekújvár |

<p>Emlékszem, rettentően fújt a szél, s tisztelet ide vagy oda, mindenki alig várta a szertartás végét. Pedig a naptár szerint tavasz felé járt, amikor Kaszás Attilát temettük. Érsekújvárott csak esik, de ugyanolyan szomorú a hangulatom, mint volt azon az áprilisi napon a Duna-parton. A temetés napján láttam először az 56 csepp vér című musicalfilmet, amelyet Horváth Péter, Réz András, Bokor Attila és a zeneszerző, Mihály Pál, az Omega basszusgitárosa álmodott filmre.</p>

Kaszás Attila Lőrinc barát szerepét kapta, s mintha a világ minden gondját és fájdalmát magára akarta volna vállalni. Persze, minden másképp hatott már a halál árnyékában. A musicalt ugyan egy alkalommal eljátszották a Budapest Sportarénában hat színpadon, és aztán ezt a változatot ültették át filmszalagra (Kaszás Attila mellett többek között Palcsó Tamást, Miller Zoltánt, Miller Lajost és Alföldi Róbertet láthattuk benne), de színházi produkcióként először az Érsekújvári Rockszínpad mutathatta be.

S itt álljunk meg egy szóra. Többször megírtuk már, hogy a musical a legdinamikusabban fejlődő színpadi műfaj, amely amatőr berkekben is egyre inkább hódít, s míg több évtizedes hagyományokkal rendelkező amatőr csoportok (Füleki Zsákszínház, losonci Kármán József Színház és folytathatnám) alig találnak szereplőket egy-két szereplős darabokhoz is, addig a Felvidéken is megalakult rockszínpadok alig bírják el a színpadi deszkákra vágyó fiatalok tömegét. Ezek az előadások a sikereik ellenére mégsem találták meg a helyüket a klaszikus színházi fesztiváljainkon, így idén létrehozták a Zenés Színpadok Országos Fesztiválját Érsekújvárott, amelynek Bátorkeszin már voltak előzményei. Ezen a fesztiválon négy csapat volt jelen ebben az esztendőben, a Kaszás Attila Diákszínpad, az Álmodozók Diákszínpad, a Magyarock Dalszínház és az Érsekújvári Rockszínpad, de rajtuk kívül hosszú évek óta működik a Kis Duna-Menti Rockszínház, a Karkó Henrietta vezette Felvidéki Rockszínház, s évente bővül a musicalszínpadok listája. Alig van olyan év, hogy Kiss Péntek József a GIMISZ-szel vagy más csoportjaival ne mutatna be egy-egy musicalt, s ezeknek az előadásoknak legfőbb hozadéka a főként a magyar musicalirodalom gyöngyszemeinek bemutatása mellett a tömegek (főleg a középiskolások) megfertőzése a színházzal. De ezekben a csoportokban és előadásokban próbálgatta szárnyait a Társulat című műsorban berobbant Vadkerti Imre és Derzsi György is.

Az Érsekújvári Rockszínpadot annak idején Stugel Tibor, a Vándor együttes vezetője hozta létre, először Tolcsvay László Mária evangéliumával, majd Andrew Lloyd Webber József és a színes szélesvásznú álomkabát című klasszikusával próbálkoztak, s mindkét előadást a mai napig repertoáron tartják. Az előbbiben vendégként az egykori Madách színházbeli bemutató főszereplője, Hűvösvölgyi Ildikó is színpadra lépett.

A társulat idén a Grantfilm Kft. jóvoltából az 56 csepp vér című musicalt mutatta be, s bár tisztes kételyekkel ültem be az alig félházas előadásra (a társulat mentségére legyen szólva, voltak teltházas előadásaik is), a szemem-szám tátva maradt a látványtól. Az előadás messzemenően kielégíti a musicalrajongók igényeit, sőt profi színpadokat meghazudtoló látvánnyal és tömegjelenetekkel kápráztat el. Szinte csak előnyére válik az előadásnak, hogy a darab szereplőivel egykorú fiatalok játsszák az előadás főbb szerepeit, s többnyire mindent kihoznak a szerepből, amit a szöveg és a dalok megengednek nekik, mindössze itt-ott jelenik meg az amatőr színészi alakításokra jellemző sutaság. Nem igazán hihető pl. a gyilkossági jelenet, amikor Rómeó (Ilka Adrián) bosszúból megöli Juli (Kovács Noémi) bátyját, Tibort (Kele Péter), s vannak pillanatok, amikor minden úgy történik, mintha..., de a katarzis mégsem születhet meg bennünk. Több erőszak és több szerelem kell – mondhatná még a rendezői instrukció, még a tömeg legeldugottabb szereplőjének is végig ott kell lenni az előadásban, és nem lehet kikacsintani a nézőtéren helyet foglaló anyucira vagy barátnőre. Az előadás legszebb pillanatai a tömegjelenetek, mint a báli este, a templomi jelenet, az autóskép, s igen szép és hatásos az előadás zárójelenete. Nagyon ügyesen manipulálnak a színpadon az alig pár darab díszletelemmel, s szinte egy-két mozdulattal tudják létrehozni az épp aktuális színhelyeket. Amatőr színpadhoz képest nagyon színesek és helyénvalóak a ruhák is. A történetre később visszaemlékező pap (Tóth László) a sarokban helyezkedik el, s meséli el narrátorként a történetet, s bár az alakítással nincs gondom, nem tudom elhinni, hogy a fiatal pap alakítójaként az előadás messze legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó Ölveczky András ennyire lefogyott volna az idők során. Igen karakteres figurát hoz azonban Kovács Noémi, Zsibrita Pál, Matlák Barbara, Czelleng József, Borka Dávid és Kovács Koppány is. (Juhász Dósa János)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?