Megnyílt az esztergomi Goya-kiállítás - FOTÓKKAL

Esztergom |

<p>Augusztus 16-ától, szombattól minden nap 10 és este 6 óra között a spanyol festőóriás, Goya 120 műve várja a látogatókat az esztergomi egykori Vármegyeháza dísztermében. A kiállítást pénteken este nyitotta meg Németh József, Esztergom alpolgárnmestere.</p>

Erről Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtófelelőse tájékoztatta az Új Szót.
Az alpolgármester megnyitóbeszédében kiemelte: Esztergom önkormányzatában és a Gran Tours városi utazási irodában a 2005-ös Dalí-kiállítás és a nagy sikert és 24800 látogatót hozó Munkácsy-kiállítás követően merült fel, hogy újabb nagy festőóriás képeit is kiállítsák. Az ötletet tett követte, a Munkácsy-tárlathelyszínét ismét műalkotások töltik meg, Goya Esztergomban címmel rendezték meg a következő kiállítást.
Németh József röviden bemutatta a művész pályáját, majd elmondta: külön öröm, hogy az Esztergom német testvérvárosából, Bambergből, egészen pontosan Richard H. Mayer műgyűjtő kollekciójából érkezett metszetek között vannak első nyomatok is.
Az alpolgármester megnyitóját követően Bánhidy László művészettörténet-tanár mutatta be részletesen a kiállított Caprichos- és a Tauromaquia-sorozatokat, nemcsak a különböző metszési és grafikai eljárások kombinációinak technikáiba, de a képek értelmezésébe is bepillantást nyújtva. Rövid előadását követően tárlatvezetésre invitálta a megnyitóra érkezett közönséget.
A spanyol festészet történetének El Greco és Velázquez után harmadik nagy géniusza a XVIII. század hatvanas éveitől 1828-ig alkotó mester, Francisco Goya metszetei augusztus 16-ától október 15-ig 10 és 18 óra között látogathatóak. Műveit, 120 rézkarcát és több „meglepetés-darabot” a régi Vármegyeháza Deák Ferenc utca 4-es szám alatti épületének Dísztermében és a hozzá kapcsolódó kiállítóhelyiségekben október 15-ig csodálhatják meg az érdeklődők.
Goya rézkarcai mellett sikerült öt Dalí-interpretációt is bemutatni a közönségnek. Dalí Goya képeit saját szemléletmódjának megfelelően dolgozta át. A két szerző, az eredeti és az átdolgozott 5-5 kép egymás mellett látható az esztergomi kiállításon. Dalí Goya-átdolgozásait (amiket Magyarországon még egyetlen múzeum sem állított ki) már egy későbbi teljes körű Dalí-kiállítás előzeteseként mutatják be.
Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30. – 1828. április 16.)
Francisco de Goya élete folyamán megalkotta Caprichos, Desastres de la Guerra, Proverbios és Tauromaquia című technikai és művészi szempontból is csodálatra méltó aquatinta-sorozatait. Ezek közül a ciklusok közül a Caprichost és a Tauromaquiát mutatják be Esztergomban. A Caprichos magyarázata „a minden civilizált társadalomban megtalálható számtalan őrültség, és azok az előítéletek és kárhozatos gyakorlat, amelyeket a szokás, a tudatlanság és az önérdek megszokottá tett”. A 40 darabból álló Tauromaquia témája a bikaviadal. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?