Meghalt Prince

Chanhassen (Minnesota állam) |

<p>Meghalt Prince, a hétszeres Grammy-díjas amerikai énekest 57 éves korában érte a halál - erősítette meg a hírt a világhírű előadó sajtósa. Tájékoztatása szerint az énekes holttestét Minneapolis egyik külvárosában lévő otthonában találták meg csütörtökön.</p>

 Halálának okáról nem közöltek részleteket, a híresség azonban néhány napja kórházi kezelésre szorult influenzája súlyosbodása miatt.

Prince Rogers Nelson néven született Minneapolisban afroamerikai zenészek, egy dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként 1958. június 7-én. Amikor hétéves korában szülei elváltak, felváltva élt hol anyjánál, hol apjánál, s zongorán a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni. Tinédzserként elköltözött otthonról, majd első együttesében megtanult gitáron, basszusgitáron és dobon is játszani. James Brown és Jimi Hendrix volt a példaképe, de magával ragadta a funky is. Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő esztendőben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hatszámjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért, ráadásul ő lett a kiadó történetének legfiatalabb producere.

Prince 1978-ban adta ki első albumát For You címmel, amelyen már világosan megmutatkoztak hatalmas ambíciói, ugyanis mind a 27 hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban. Bár az anyag zeneileg rendkívül széles skálán mozgott a rocktól az akusztikus megszólaláson át az R&B-ig, a szövegeket szinte kizárólag a nemiség sugalmazta. Első önálló koncertje 1979 januárjában volt, a korai fellépéseken általában szűk nadrágot vagy csak zebramintás alsóneműt és magas sarkú csizmát hordott, mint ahogy kísérete is bizarr ruhákban és szexi fehérneműben jelent meg a színpadon. Két évvel és két albummal később a Rolling Stones-turnén melegítette be a közönséget, majd hárommillió példányt adott el 1999 című duplaalbumából.

Little Red Corvette című slágere - a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt - a Music Television (MTV) egyik első klipje volt fekete előadótól, amely bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé. Akkoriban jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain albumot és szerepelt az azonos című - félig önéletrajzi - filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban eladott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az Egyesült Államokban 80 millió dolláros hasznot termelt: Amerika az apró zseni előtt hevert.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"227797","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az alig 157 centis művész excentrikus személyisége, szexuális túlfűtöttsége, cenzúrázott dalai és kiszámíthatatlan viselkedése révén hamar az öntörvényű sztárok közé emelkedett, ám még legnagyobb bírálói sem vonták kétségbe mély elhivatottságát a zene iránt, mint ahogy hihetetlen tehetségét és muzikális tudását sem.

Prince hírnevét az sem csorbította, hogy a Darling Nikki című dal hallatán a későbbi alelnök, Al Gore felesége létrehozta azt a civil szervezetet, amely azóta is az albumborítókra helyezteti a "szókimondó szövegek" matricát. Az 1986-os Kiss című örökzöld és a Bangles együttes számára írt Manic Monday is átütő sikert aratott, nem is beszélve a mérföldkőnek tekintett Sign O' the Times című lemezről 1987-ben. Az ezt követő években Prince sorra szállította a megbízható színvonalú lemezeket, ám félmillió kinyomott példány után (egy megvilágosodásra hivatkozva) letiltatta a Black Albumot, amely végül csak hét évvel később jelent meg.

Dolgozott Madonna híres Like A Prayer lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batman-filmhez, Sinéad O'Connor pedig 1990-ben világslágert csinált Nothing Compares 2 U című dalából.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"227798","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

1994-ben összeveszett a Warnerrel, mivel a kiadó az eladási statisztikákra hivatkozva lelassította volna munkatempóját, ráadásul Prince a férfi és női jelkép összevont alakjára (Symbol vagy Love Symbol)változtatta meg a nevét. Gyakran azonban csak úgy emlegették mint "a művészt, akit korábban Prince-nek hívtak".

A kötelékekből szabadulva 1996-ban Emancipation címen triplaalbumot adott ki 180 percnyi hanganyaggal, majd a Warnerral történt végleges szakítása jeléül 2000-ben visszaváltozott Prince-re. A korábbi sikereket már nem tudta megismételni, de az elmúlt években is rendszeresen ellátta albumokkal rajongóit, emellett turnézott is. A 2007-es amerikaifutball-döntő szünetében adott koncertjével nemcsak a szaksajtót, hanem 140 millió tévénézőt is lenyűgözött. Ugyanabban az évben egymás után huszonegy koncertet adott a londoni O2 Arenában, összesen 22 millió dolláros gázsiért.

Madonnától Kim Basingerig számos hírességgel járt, kétszer nősült, de egyetlen gyermekét egyhetesen elvitte a Pfeiffer-szindróma 1996-ban. Különcségei közé volt sorolható, hogy nem ünnepelte születésnapját, irtózott a mobiltelefontól, interjúin nem lehetett diktafont használni, és mivel lefutott dolognak tartotta az internetet, honlapot sem akart. Élesen bírálta a fájlcserélő oldalakat, amelyek elterjedése miatt 2011-ben bejelentette: bár legalább 300 kiadatlan dala van, nem jelentet meg több albumot. Elhatározását még az év végén megváltoztatta, utolsó albumát 2015-ben az internetről is le lehetett tölteni.

2011. augusztus 8-án először lépett fel Magyarországon, a Sziget fesztivál nulladik napján adott ízelítőt szerteágazó és behatárolhatatlan zenei stílusából.

REJTÉLY PRINCE HALÁLÁNAK OKA

OBAMA IS GYÁSZOLJA PRINCE-T

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?