Meghalt Pomogáts Béla irodalomtörténész

dd
Budapest |

Életének 89. évében elhunyt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora, számos könyv, tanulmány szerzője, a szlovákiai magyar irodalom lelkes kutatója és népszerűsítője. 

Budapesten született 1934-ben, a Piarista Gimnáziumban érettségizett 1953-ban, ami az akkori világban nagyon nem csengett jól – írja rá emlékezve a Népszava. Sokszor mesélt büszkén az ’56-os forradalomban játszott szerepéről, majd az internálótáborban eltöltött nehéz időszakról. Néhány évig középiskolában tanított, de már akkor a tudomány világában érezte otthonosabban magát. 1965-től a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársaként tevékenykedett. 

Később több szakmai szervezetnél töltött be vezető szerepet: 1993–2004 között a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, 1995–2001 között elnöke volt. 1994-től az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivői tisztségét is ellátta számos egyéb megbízatása mellett, 2002–2007 között ő volt az Illyés Közalapítvány elnöke.

Több monográfiát írt, köztük Radnóti Miklósról, Jékely Zoltánról, Dsida Jenőről, Faludy Györgyről, Kassák Lajosról és Juhász Ferencről. Több díjjal ismerték el munkásságát,  köztük Széchenyi-díjjal, József Attila-díjjal, Akadémiai Díjjal, illetve megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?