Meghalt Irene Papas görög színésznő

dd

Szerdán 96 éves korában elhunyt Irene Papas görög színésznő, akit a Zorba, a görög című 1964-es filmben ismert meg a világ, Anthony Quinn oldalán, de ksőbb eljátszotta Atigonét is. Halálhírét a görög kulturális minisztérium jelentette be.

Az idős színésznő egészsége az utóbbi időben törékeny volt, de a közleményből nem derül ki, hogy mi okozta a halálát. „Irene Papas „a görög szépséget testesítette meg a képernyőn és a színpadon” – írta méltatásában Lina Mendoni kulturális miniszter.

Irene Papas Athénban végezte tanulmányait, majd 1948-ban lépett először színpadra. Az ötvenes évektől szerepelt filmekben. Hat évtizedes pályafutása alatt mintegy nyolcvan produkcióban szerepelt, olyan neves partnerei voltak a filmvásznon, mint Richard Burton, Kirk Douglas, James Cagney és Jon Voigt. Olaszországban is rendkívül népszerű lett, filmeket és tévésorozatokat is forgatott ott. Az 1968-ban bemutatott, a magyar tévében is nagy sikerrel vetített Odüsszeia című sorozatban ő játszotta Pénelopét.

Eközben szülőhazáját és nemzeti kultúráját sem feledte el. Olyan antik görög darabok filmes adaptációiban játszott címszerepet, mint az 1961-es Antigoné, az 1962-es Élektra, vagy az 1977-es Iphigénia, ahol Klütaimnésztrát alakította. Később egyébként jó hasznát vette olasz és amerikai kapcsolatainak: 1967-ben Olaszországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba kényszerült emigrálni politikai nézetei miatt az akkor regnáló szélsőjobboldali párt ugyanis megpróbálta őt szakmailag ellehetetleníteni. 

Alakításait számos díjjal ismerték el, 1961-ben elnyerte a legjobb színésznő trófeáját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 2009-ben pedig Arany Oroszlán-életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon.

Kétszer ment férjhez, mindvégig első férje családnevét tartotta meg, de élete legnagyobb szerelmének Marlon Brandót tartotta, akivel 24 évesen találkozott Olaszországban, és végig titokban tartották viszonyukat. Papas csak a színész halála után fedte fel a történetet a nyilvánosság előtt. „„Szerettük egymást és ebben a mozinak nem volt szerepe. Nem játszottunk együtt soha egyetlen filmben sem. Ő volt életem nagy szenvedélye, a legjobban őt szerettem és becsültem” – mondta el 2004-ben a Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?