Megérkeztek a BAFTA-jelölések

ff

Kimondhatjuk, hogy az Oppenheimer ezen a viadalon is legyőzi a Barbie-t, viszont olyan filmeket is találunk a BAFTA-díj jelöltjei között, amelyekről az idei díjszezon kapcsán kevés szó esett.

A Leonard Bernstein zeneszerző-karmesterről szóló Maestro például hét jelölést kapott, kettővel többet, mint a Barbie, ami azért nagy szó. Mindkét főszereplője, Bradley Cooper és Carey Mulligan is ott van a jelöltek között, Cooper rendezőként is kaphat díjat, és a sminkes is labdába rúghat, teljesen megérdemelten.

A Brit Film- és Televíziós Akadémia díjkiosztója mindig is jobban tükrözte az európai  közízlést, mint a nagy hollywoodi gálák, viszont a BAFTA szervezőinek 1969 óta nem sikerült produkálni az Oscar-gálák pompáját, ami előbb a nézettségen látszott meg, majd a díj szakmai presztízsén is. Az utóbbi tíz-tizenöt évben azonban sok filmes nyilatkozta, hogy a Oscarnál is többre tartja ezt a díjat. Nézzük, kiknek szurkolhatunk bő egy hónap múlva, február 18-án.

Az atombomba atyjának történetét elmesélő Oppenheimer, Christopher Nolan filmje 13 BAFTA-jelöltést zsebelt be, többek között a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, férfi főszereplő (Cillian Murphy), női mellékszereplő (Emily Blunt) és férfi mellékszereplő (Robert Downey Jr.) kateóriában. Ezzel bőven lehagyta a nagy ellenfeleként elkönyvelt Barbie-t, de azért a tavalyi év legjobb feminista paródiája is kapott öt jelölést. Margot Robbie és Ryan Gosling esélyes a színészi díjakra, a pazar látvány és a vizuális hatás tervezői szintén reménykedhetnek. Greta Gerwig viszont nem szerepel a legjobb rendezők jelöltlistáján.

A második legtöbb BAFTA-jelölést egyébként Jórgosz Lánthimosz görög filmrendező Frankenstein-feldolgozása, a Szegény párák kapta, amiben a rendező előző sikerfilmje, A kedvenc után ismét Emma Stone-nal dolgozott együtt. A jelenetek nagy részét egyébként Budapesten forgatták, az egyik markáns mellékszereplő, Mark Ruffalo épp az elmúlt héten került a magyar sajtóba annak kapcsán, hogy egy interjúben kifejtette, mennyire szeret a budapesti mekiben enni, ahol szerinte csakis friss, helyi alapanyakból készülnek a burgerek. (Hogy ezt honnan vette, máig nem sejtjük...). Mindenesetre sem Ruffalo, sem Willem Dafoe nem került fel a BAFTA-jelöltek listájára.

Meglepő módon nincs a rendezői jelöltek között Martin Scorsese a Megfojtott virágokkal, de nem került be az Előző életek rendezője, Celine Song vagy a Saltburnt jegyző Emerald Fennell sem, így idén is csak egy női rendező esélyes csak a díjra, az Egy zuhanás anatómiáját készítő Justine Trier. Ez a francia film egyébként összesen 7 katagóriában kaphat BAFTA-díjat. A jelöltlista legérdekesebb ténye, hogy Sandra Hüller, a legjobb külföldi filmek kategóriájában induló Egy zuhanás anatómiájának főszereplője egy másik filmben (The Zone of Interest – Érdekvédelmi terület) nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díjáért is versenybe indulhat. Ilyesmire tudomásunk szerint még nem volt példa a BAFTA-díj történetében.

További érdekesség, hogy a Netflixen látható Megfojtott virágok annak ellenére lehet a legjobb film, hogy nem kapott rendezői jelölést. Ez a fillm egyébként kilenc BAFTA-kategóriában díjesélyes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?