Mátyás király az MTV-ben

Budapest |

<p>Mátyás király a főhőse egy XIX. századi olasz kismester operájának, amelyet a reneszánsz év alkalmából ébresztettek fel Csipkerózsika-álmából Kolozsvár színpadán.</p>

A nézők e kultúrtörténeti eseményről hallhatnak beszélgetést és zenei részleteket az MTV műsorában, az Átjáróban.
Az Átjáró hétfői adása az elmúlt év egyik jelentős komolyzenei szenzációjával, Ciro Pinsuti Mattia Corvino című operájának kolozsvári bemutatójával foglalkozik. A Kolozsvári Magyar Opera az elmúlt év október 28-án a kincses városban, majd néhány napra rá a Marosvásárhelyen mutatta be a művet. A két szereposztásban a címszerepet Daróczi Tamás és Haramza László énekelték, a női főszerepet Kele Brigitta és Jordán Éva alakították, az intrikus Wladimiro megszemélyesítője pedig Fülöp Márton volt. Az opera Demény Attila rendezésében került színpadra.

A 120 éve elhunyt Pinsuti Verdi kortársa volt. Művében ármánnyal, szerelmes asszonyokkal körülvett romantikus hőst formált Mátyásból. Carlo d’Ormeville, a librettó szerzője így kívánt megfelelni a kor igényeinek, a történelmi tényeket ezért igen szabadon kezelte.

Ciro Pinsuti dalműve kalandos úton jutott el a reneszánsz király szülővárosának színpadára. Rózsa Ferenc szombathelyi karmester, az opera betanítója és dirigense az elfeledett alkotás teljes partitúrájára Milánóban, a mű kiadójának archívumában talált rá.

Az Átjáró, a Magyar Televízió határon túli témákkal foglalkozó műsora a héten vendégül látta a „maestrót”. Bereki Anikó műsorvezető a darab múltjáról, a kolozsvári előadás tapasztalatairól és művészi terveiről kérdezte Rózsa Ferencet. A hétfőn látható műsor külön értéke, hogy először mutat be hosszabb részleteket az operából, így aki nem tudták megtekinteni az eddigi előadásokat, azok is belekóstolhatnak egy ritka zenei csemegébe. A műsor másik vendége Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára volt. Beszélt a határon túli magyar kultúra támogatásáról is, amely nélkül Pinsuti operája tovább aludta volna Csipkerózsika-álmát a Ricordi archívum polcain. (csermák, mtv)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?