Másfél évtizednyi Bëlga

<p>Tizenötödik születésnapját ünnepelte néhány nappal ezelőtt a Bëlga, a legkülöncebb és egyben legmasszívabb rajongótáborral rendelkező magyarországi hiphop-csapat.</p>

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"103895","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Bëlga a Tan Kapuja Buddhista Főiskola három hallgatójából alakult, akik a Tilos Rádió egyik műsorában találtak egymásra és a bëlgás stílusra. A zenei alapokat Dj Titusz teremtette meg, a három rapper, Bauxit, Még5lövés és Tokyo pedig azóta is ontja a szövegeket (Sickratman és Lord Cursor időközben távozott).

Több kiadónál hiába próbálkoztak, míg végre a független Crossroads hajlandó volt megjelentetni Majd megszokod című lemezüket, amely mindenki nagy meglepetésére a MAHASZ-lista első helyén debütált. Ez a korong, rajta a mindent elsöprő Nemzeti hip-hoppal 2002-ben jelent meg, azóta még tíz stúdió- és egy koncertlemezt készített a zenekar. Nem pusztán virtuóz baromkodásról és eszement szerepjátékokról van szó. Bár végigröhögjük ezeket a dalokat, és rendesen meg is döbbenünk rajtuk, a zenekar bizony el tud gondolkodtatni minket. A világról, közvetlen környezetünkről, a társadalomról, sőt saját magunkról is görbe tükröt kapunk. Az humoros hip-hop kommandó több bizarr ötletet is megvalósított az évek során. Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy második albumuk terjesztésére a Tesco áruházlánccal kötöttek szerződést. Aztán kiderült, hogy ez remek húzás volt, mert azt jelentette, hogy minden Tesco áruházban kapható volt az album, jóval kedvezőbb áron, mint a rendes boltokban. A magyar valóság feltérképezésébe ez is belefér, hiszen egyre kevesebb a CD-bolt, ahol az alternatív bandák hanganyagai hozzáférhetőek. Másik nagy húzásuk a politika szellemes becsempészése a dalokba, oly módon, hogy senkinek egy szava se lehessen. Ez volt az emlékezetes Képviselő boogie című dal, amelyben magyar politikusok neveit skandálják, mindenféle minősítés nélkül. Mi, szlovákiai magyarok is megkaptuk tőlük a magunkét (legalábbis a honi ifjúság egy jellegzetes csoportja, a felvidéki diszkópatkányok). A Készüljél fel a hangulatra sokak himnusza lett. Köszönjük a zenekarnak a pontos szociológiai helyzetképet és a szinte hibátlan tájszólást. A magyarországi rajongók pedig megismerhették a Kofolát, a Jednotát és a „kulturizálni” kifejezést, melyet bolygónkon csak mi, itteni magyarok használunk „gyúrni” értelemben. A Királyok a házban című zseiniális, zenés történelemóráról legyen elég annyi, hogy egy ismerősöm tizenhét éves fia a Bëlgának, illetve inkább saját szövegtudásásának köszönhetően írt meg hármasra egy váratlan töridolgozatot. A Bëlga szerintünk az utóbbi évtized egyik legizgalmasabb és legőszintébb, de legalábbis legszókimondóbb zenekara. Reméljük, még sokat fogunk hallani róluk.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?