Mása és Nágya a szabadság szigetén

A Sziget kezdete előtti utolsó pillanatokban derült ki, hogy: a feminista, punk-aktivista, Putyin-ellenes performan-szairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus tagja, Nagyezsda Tolokony-nyikova és Marija Aljohina ellátogat a fesztiválra.A budapesti szervezők szerint a lányoknak megtetszet

A Sziget kezdete előtti utolsó pillanatokban derült ki, hogy: a feminista, punk-aktivista, Putyin-ellenes performan-szairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus tagja, Nagyezsda Tolokony-nyikova és Marija Aljohina ellátogat a fesztiválra.

A budapesti szervezők szerint a lányoknak megtetszett A szabadság szigete elnevezés, ezért jelentkeztek náluk. A beszélgetésen azonban kiderült, hogy mindketten tisztában vannak azzal, hova érkeznek. Ismerik a magyarországi politikai helyzetet, tudnak a Jobbik előretöréséről és Orbán Viktor miniszterelnök irányítási módszereiről. A magyar kormányfő szerintük sok mindent átvett Putyintól, ha úgy tetszik, az orosz elnök legjobb európai tanítványa.

Megtudtuk, hogy a Pussy Riot nem a zenére helyezi a hangsúlyt, tulajdonképpen nincsenek hagyományos értelemben vett koncertjeik. „Túl szégyenlősek vagyunk ahhoz, hogy kiálljunk az emberek elé énekelni” – jegyezte meg Mása, hozzátéve, hogy a csapat inkább olyan performanszokat csinál, amelyekhez zenét is használnak. „Oroszországban az emberek zöme nem érti a modern művészetet, így elég nehéz a dolgunk. Nem azért nem értik, mert buták, hanem mert az iskolákban nem tanultak ilyesmiről. Azért nem tanítják, mert a modern művészet mindig is közel állt az ellenzéki politikához” – véli Nágya.

A két fiatal nő húsz hónapot töltött munkatáborban, bizonyítottan embertelen körülmények között. Tavaly decemberben szabadultak közkegyelemmel, csupán három hónappal büntetésük letöltése előtt.

Jelenleg fesztiválokon és konferenciákon hirdetik nézeteiket a nemek egyenlőségéről és a demokráciáról, közben természetesen bírálják az orosz politikai rendszert. Legutóbb Glastonburyben szerepeltek, a világsajtó kitüntetett figyelmét élvezve. A kérdésre, hogy terveznek-e politikai karriert, azt válaszolták, hogy az orosz törvények értelmében még tíz évig el vannak tiltva a közügyektől, azaz nem is választhatnak. A közösségi médiában viszont rendkívül aktívak, szamizdat újságjuk van, amelyben rendszeresen foglalkoznak politikai perekkel, a közszereplésekből befolyt honoráriumukat pedig emberi jogi szervezeteknek adományozzák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?