Marc Chagall litográfiai Esztergomban

Esztregom |

<p>A Dalí, Munkácsy és Goya műveiből megrendezett nagy sikerű tárlatok után csütörtökön Marc Chagall litográfiáiból nyílt kiállítás Esztergomban.</p>

A 112 alkotást bemutató tárlat új helyszínen – a város leglátogatottabb helyén –, a Bazilika szomszédságában található Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola dísztermében tekinthető meg. A műveket megérkezésük után elsőként Bándhidy László tanár, Bérczi Miklós restaurátor és Zoltai Dániel, a kiállítást rendező Gran Tours cég első embere vizsgálta meg. Chagall bibliai témájú művei mellett számos világi témájú alkotás is látható, ezek emlékképekből, meseszerű fantáziavilágból és a nem látható valóságból állnak össze. „Amikor Chagall fest, nem lehet tudni, alszike, vagy ébren van. Valahol a fejében egy angyalnak kell lennie” – mondta róla Pablo Picasso.

Chagall (1887–1985) nem sorolható be a század eleji történeti avantgárd egyik irányzatába sem, de kétségtelenül nagyhatása volta szürrealistákra és az expresszionistákra is. Művészetét általában három szakaszra bontják, melyekben a sötét színeket és a hagyományos eszközöket a kubista térarchitektúra és a modern színelmélet szerinti ábrázolás követi. Az 1930-as évektől jelképei (szárnyas óra, gyertyatartó, szerelmespár, kecske, hal) formai kötöttség nélküli szabadsággal, ugyanakkor lelki viharoktól telve kerültek képeire.

A szép kort (98 évet) megélt művész az oroszországi Vityebszkben született egy sokgyermekes zsidó családban. 1910-ben utazott Párizsba, ahol kapcsolatba került kora híres festőivel, íróival. Világhírnevét egy 1914-es berlini kiállításon alapozta meg. Feleségével – aki egyben múzsája is volt – 1919-ben Moszkvába költözött, ahol az Állami Zsidó Színház falfestményeit, függönyeit festette meg. A második világháború alatt és után Spanyolországban, Portugáliában, majd az Egyesült Államokban is élt, ahol színpadi díszleteket, jelmezeket tervezett. Többször utazott Görögországba, Izraelbe. Az 1963 és 1974 közötti időszak a monumentális alkotások periódusa életében.

André Malraux megrendelésére elkészítette a párizsi opera mennyezeti falfestményét. Ő tervezte többek között a reimsi, metzi és chichesteri katedrális, a New York-i ENSZ-székház és a zürichi Fraumünster-templom üvegablakait is. 1978-banmegkaptaa Francia Becsületrend Nagykeresztjét. Az Esztergomban megtekinthető grafikai sorozatán Chagall 25 éven át dolgozott. A kiállításon bemutatott litográfiák, bibliai illusztrációk az 1956 és 1960 közötti időszakból, a művésznek abból az alkotói korszakából valók, amelyet nagy lelkesedéssel szentelt a színes litográfiának.

„Testvérvárosunknak, Bambergnek köszönhetően jutottunk ehhez az anyaghoz. Bambergben közismerten nagyon aktív kulturális élet zajlik. Az ott található – tematikájuk szerint ritkaságnak számító – művészeti gyűjtemény anyagát képezik ezek a litográfiák is. Mivel a litográfia nagyon speciális eljárás, rendkívül körültekintően kellett megoldani a művek szállítását is. Kiállításuk is csak meghatározott fényerő, hőmérséklet és páratartalom mellett lehetséges. Az épület minden részén térfigyelő kamerákat helyeztünk el, hiszen az itt látható alkotások biztosítása több mint 100 millió forint” – mondta el Bánhidy Vajk, az egyik szervező. Az esztergomi Chagall-kiállítás július 17-ig tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?