Márairól Kassán és Szolnokon

Kassa/Szolnok |

<p>Márai Sándor emlékszobát adtak át ma Kassán. Az emlékszobában bemutatták Martin Štelbaský filmrendező Szél ellen (Proti vetru) című dokumentumfilmjét is, mely az első szlovák gyártású dokumentumfilm a kassai származású szerző életéről.</p>

Márai Sándor a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt egyik arca lesz. A Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt, a Thália Színház és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Márai Sándor nyomában néven egy irodalomtörténeti sétaútvonalat is kialakított, melynek kilenc stációja a szerző kedvelt helyeit érinti.

Elmúlt évadbeli stúdiószínpadi bemutatkozása után Márai Sándor Kaland című drámáját pénteken a nagyszínpadon is előadják Málnay Levente rendezésében.

"A teátrum Szín-Mű-Hely-ében bemutatott művet a közönségsiker és a színészi játék magas nívója  tette fel a nagyszínpadra. A cél nem lehet más, mint megőrizni a stúdiószínpadon már bizonyított előadás erényeit. Ezek közül is az egyik legfontosabb az a jó értelemben vett szentimentalizmus, amely érzelmességet, nem pedig érzelgősséget takar" – fogalmazott a rendező csütörtökön az MTI-nek.

Málnay Levente kitért arra, hogy a díszlet, a tartalom és – egy kivételtől eltekintve – a szereposztás is változatlan. Megjegyezte: ahhoz, hogy a Kaland "görög sorstragédiákat idéző feszültsége és bensőségessége ismét katartikus élménnyé olvadjon össze", a próbák során szükség volt a rendezés, illetve az alakítások átformálására. Az új közeghez alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kapott a szenvedély és a rezignáltság megjelenítése.

"Miközben a szereplőket folyamatosan arra biztattam, hogy ne törődjenek a nagyobb térrel és nézőszámmal, a munka során mégis új színek és hangulati elemek jelentek meg az alakításokban" – fejtette ki a rendező, kiemelve Huszárik Kata és Mécs Károly játékát.

Mint fogalmazott, Márai drámája olyan erőteljes, hogy nem szabad túljátszani.

Málnay Leventének a mostani a negyedik rendezése Szolnokon. Saját bevallása szerint a próbák során legalább annyira igényli a fegyelmezettséget, mint amennyire nem szereti a meglepetéseket. Ennek köszönhetően időre összeállt a darab, az utolsó hétre már csak a finomítások maradtak.

A rendező felidézte: Márai Sándor bő hetven esztendeje, 1940-ben a Kalanddal debütált a Nemzeti Színházban. A főbb szerepeket Rajnay Gábor, Tőkés Anna, Makay Margit és Jávor Pál alakította, a Nemzeti akkori igazgatója, a nagyhírű Németh Antal rendezésében. A darabot 1940 októberében mutatták be és a következő év júniusáig 254-szer játszották.

A Kalanddal nagyjából egyidős, a 70. életévét idén betöltött Málnay Levente Márai barokkosan cirkalmas remekművét egy 40, illetve egy 50 perces felvonásba sűrítette bele, az eredetileg háromszor 50 perc helyett.

A darabban Mécs Károlyt, Huszárik Katát, Gombos Juditot, Király Attilát, Karczag Ferencet, Horváth Györgyöt, Kertész Marcellát és Jankovics Annát láthatja a közönség. A díszlet és a jelmez Juhász Katalin munkája. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?