Már megint bérgyilkos szomszéd

Valaki lője le a rendezőt! Talán így is kezdhetném egyik kedvenc fekete humorú akciókomédiám második részének, pontosabban folytatásának kritikáját. Bár személyesen nem ismerem Howard Deutch rendezőt, nem akarok neki rosszat, de amit csinált ezzel a filmmel, az borzasztó!

Jimmy és Oz (Bruce Willis és Matthew Perry)Ezért az alkotásért megérdemelné, hogy minden elkedvetlenedett néző egy keményebb paradicsomot vágjon hozzá. Hogy miért? Négy évvel ezelőtt Jonathan Lynn rendező és a Willis testvérek, Bruce és David producerekként megalkották Mitchell Kapner forgatókönyve alapján a Bérgyilkos a szomszédom című krimikomédiát: ha nem is kasszasikerű filmet, de egy élvezhető fekete humorú komédiát. Voltak benne jó színészek, parádés gegek és tűrhető poénok. Bruce Willis mint Jimmy Tadesky Tulipán elég kemény bérgyilkos volt a maga kisfiús mosolyával, Matthew Perry pedig mint Oz, azaz Nicholas Oseransky eléggé csetlő botló fogorvosként mutatkozott be. Még a Janninak mondott magyar Gogolák maffiafiúnak is megvolt a maga sármja. Minden kellemes, nevetséges, vidám és kiszámíthatatlan volt. Mint például a magatehetetlen dühében fejét az autó kormányába verő Oz, aki e művelet előtt biztonsági okokból kikapcsolta a biztonsági övét.

A második részből nagyon sok minden hiányzik. Csak a szereplők maradtak meg. Az új rendező Howard Deutch, akinek ez a hetedik alkotása, ha egy sportfilmjét is számításba veszem, még mindig nem nőtte ki magát a sikeresnek nem mondható második-részes filmekből. Ő rendezte annak idején a szintén sikeres Furcsa pár második részét, a Még zöldebb a szomszéd nője című komédiát, ami szintén folytatás volt. Sajnos, már írtam párszor, hogy a folytatások átka, hogy az első rész szerint mérettetnek meg.

ĺgy természetes és logikus, hogy az első részt ismerő valami újat vár el a folytatástól, az új néző meg az első részre való utalások nélkül is élvezni akarja a filmet. A Már megint bérgyilkos a szomszédom! esetében mindenki – az is, aki látta az előző epizódot, és az is, aki csak a második részt látja – csalódott lesz. Bár a forgatókönyvet ismét Mitchell Kapner írta, a történet valóban folytatása az előző részből megismert szereplőpáros kalandjainak, a film azonban sok helyen sántít.

A csetlő-botló fogorvosból, Ozból paranoiás rettegő lett, aki még Kaliforniában sem képes szép feleségével, Cynthiával élvezni az életet. Fél, hogy a magyar Gogolák maffiacsalád bosszút áll rajta fiuk, Janni haláláért. Ez be is teljesedik, de Oz csak csalétek ahhoz, hogy a vérszomjas és minden viszonylatban impotens, 75 éves Lazlo Lászlót a halottnak vélt Jimmyhez vezesse. Jimmy, aki feleségével, az unatkozó, bérgyilkosnak tanuló Jillel Mexikóban éli izgalmasnak nem mondható életét, kénytelen segíteni barátjának és felvenni a harcot a morbidan marcona magyar gengszterekkel.

Az első rész után sokan voltak kíváncsiak, mi is történt a két párral. Ezt a kíváncsiságot próbálták meg kielégíteni az újabb epizód készítői, kisebb-nagyobb sikerrel. Oz annak ellenére, hogy sikeres fogorvosként él Cynthiával, mindig is a bérgyilkosoktól fél. Fegyvereket vásárol, riasztóberendezéseket szerel fel a ház környékén. Mániákus védekező lett belőle, amitől Cynthia falra mászik, mert egykori Jimmyjét véli látni benne.

Jimmy Mexikóban éli tisztes életét, tyúkokat nevel, a kiskertet kapálja, vezeti a háztartást, míg a bérgyilkosnak indult Jill halálra unja magát. ĺgy László Gogolák megjelenése a színen csak pozitívan dobja fel a történetet.

Sajnos, a rendező elfelejtette, hogy nem mindig ildomos bevett, ismert gegeket feléleszteni, mert sokszor olvashatóvá válik a szereplő. Oz továbbra is orra esik bármiben, nekimegy a bútoroknak, ami inkább kínos, mint nevetséges. A konyhaköténybe bújtatott fakanalas Jimmy is inkább rossz poén, mint jó vicc. Attól meg valóban eltekinthettek volna, hogy rózsaszín nyuszipapucsot húzzanak a lábára. Attól ugyanis, hogy valaki szereti a konyhát, és vezeti a háztartást, még nem fog bemelegedni, ahogy azt a rendező, nem is tudni milyen okból, sugalmazza Jimmy alakváltozásában. Egy homoszexuális hajlamú volt bérgyilkos pucér fenékkel még akkor sem vicces, ha a szerepet Bruce Willis játssza.

A film végén, már ha valaki végignézi, kicsit keserű szájízzel gondolhat arra, hogy talán még egy harmadik részt is várhat. Pedig már kettő is sok, sőt sokk (!) volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?