Kultúra

Már folynak A vén bakancsos próbái

Komárom | „Nem tudjuk, mikor indul el újra az élet. Nem tudjuk, ha nyithatunk, az ránk nézve mit jelent: 50, 150, 300 néző előtt játszhatunk? Ehhez képest próbálunk meg minden eshetőségre felkészülni. És napról napra, sokadszorra is újratervezünk” – mondta Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, amikor az évad kilátásairól kérdeztük.
Lakatos Krisztina

2021. február 11. 18:00

színház
A pozsonyi főiskolásokkal készült Hamlet eljutott a premierig  (Dömötör Ede felvétele)

A direktor nagy sikerként könyveli el, hogy a járványhelyzet miatt félbeszakadt 2019/2020-as évad elmaradásai közül a Szeretkezz, ne háborúzz! című produkciót szeptemberben még be tudták mutatni, hogy a pozsonyi főiskolásokkal készült Hamlet eljutott a premierig, és ezzel párhuzamosan meg tudták tartani azt az ünnepséget, amelynek keretében a stúdiószínpad felvette Benkő Géza nevét.

Ami pedig a veszteségeket illeti: már biztos, hogy – legalábbis időlegesen – a színháznak el kell engednie Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel szerző A mi osztályunk című drámáját. Az őszi próbafolyamatot hatszor szakította meg a koronavírus, hol betegség, hol karantén, hol lezárás miatt állt meg a munka, a csúszás egyeztetési nehézségeket hozott, így Czajlik József rendezését a 2020/21-es évadban nem látja a komáromi közönség.

Plusz a Prah, felújítva
Gál Tamás tájékoztatása szerint A mi osztályunk helyett a felújított Prah kerül be a műsortervbe és a bérletekbe – Spiró György tragikomédiáját 2010-ben mutatta be a színház Anger Zsolt rendezésében, Mokos Attilával és Molnár Xéniával, emlékezetes sikerrel. A Prah mellett a Peer Gynt (a soproni színház és a Csavar Színház vendégelőadása), A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínmű, valamint a Hat szereplő szerzőt keres várja a bérleteseket a nagyszínpadon, ha egyszer megnyílnak a kapuk. Szigeti József népszínművének már jó ütemben folynak a próbái Eperjes Károly irányításával (tehát elvben a februárra tervezett premier is tartható lenne), és a színház vezetése nagyon bízik abban, hogy az eredetileg májusra ütemezett Pirandello-bemutatót sem fogják veszélyeztetni további korlátozások.

Mindemellett elkezdődtek a próbái Nádas Péter Temetésének Rastislav Ballek rendezésében, Bárdos Judit és Culka Ottó szereplésével. A városi művelődési központtal koprodukcióban egy tantermi előadást is készít a színház Gerendás Beáta Bécsben élő színházi rendező Reunion című szövegéből, amely anno harmadik helyezést ért el a Dialóg nonprofit szervezet Dráma 2019 című pályázatán. 
Gál Tamás és Varga Emese dramaturg, a színház művészeti vezetője is kiemeli, hogy az adott helyzetben felértékelődnek a két-három szereplős előadások. Egyrészt, ezek azok a produkciók, amelyek a nézőtéri korlátozások fennmaradása esetén akár 50 fős közönség előtt is játszhatók, anélkül, hogy tovább növelnék a már amúgy is tetemes veszteségeket – jegyzi meg Gál Tamás. Másrészt, ha egyszer beindul az élet, ezekkel az darabokkal egyszerre több fronton tudna támadni a színház; szervezésileg akár az is megoldható lenne, hogy párhuzamosan, illetve adott napon két vagy három előadást tartson, például a nagyszínpadon, a stúdióban, külső helyszínen – teszi hozzá Varga Emese, azt az eshetőséget számításba véve, ha a reménybeli nagy nyitás után viszonylag rövid idő alatt kellene ledolgozni a viszonylag legtöbbet a bérletesek felé felhalmozott tartozásból (vagyis az elmaradt előadásokból). 

Zöldebb online mezők
Egyéb lehetőség híján az utóbbi hónapokban a Jókai Színház is az online térben igyekszik megmutatni magát, próbálja fenntartani a kapcsolatot a közönséggel; a beharangozott három nagyobb projektből kettőnek már elérhetők a részleges eredményei.

A színház YouTube-csatornáján eddig kilenc résszel jelentkezett a Felvidéki Magyar Költők Társasága, melyben a komáromi társulat egy-egy tagja mondja el egy-egy hazai magyar költő egy-egy versét. A sor emblematikus darabokkal kezdődik – Culka Ottó Zs. Nagy Lajos Csehszlovákiai magyar költő fohásza az Úrhoz című költeményét tolmácsolja, Tőzsér Árpád Férfikora pedig Matusek Attila hangján szólal meg. A továbbiakban Pénzes Tímea, Laboda Róbert, Varga Imre, Mellár Dávid, Juhász Katalin, Tóth László és Keszeli Ferenc szövegei – nem mellesleg pedig Holocsy Katalin, Olasz István, Kiss Szilvia, Szabó Viktor, Holocsy Krisztina, Gál Tamás és Skronka Tibor személyes megközelítése – által kapunk ízelítőt kicsiny literatúránk újabb és újabb színeiből, hangulataiból, beszédmódjaiból.

A felolvasószínházi műfaj 
Már elérhető a Felolvasószínházi esték című sorozat első két darabja is: ennek keretében, nagyjából a kilencvenes évek közepéig visszanyúlva, kortárs szlovák drámaírók magyarra fordított szövegeit tolmácsolják a Jókai Színház művészei. Varga Emesétől megtudtuk, a sorozat hatrészes lesz; az utolsó két alkotásról még nem született végleges döntés, de nagy eséllyel Silvester Lavrík valamelyik további műve még felbukkan a válogatásban. A dramaturg hozzátette, azért is izgalmas ez a vállalkozás, mert körbejárja a felolvasószínházi műfaj lehetőségeit: a rendezők között van, aki klasszikusan „az asztal mellett” tartotta a szöveget, van, aki díszletben, van, aki a színház különböző helyszínein képzelte el a felvételeket, van, aki már-már filmes megközelítést választott... Lavrík Csöndes ház című drámája decemberben, Martin Čičváktól a Profik háza januárban került fel a világhálóra, előbbi Garajszki Margit, utóbbi Matusek Attila rendezésében. Michal Ditte Terra Granusa (rendezte: Olasz István) az utómunkáknál tart, míg Viliam Klimáček Virágzó fejszék című komédiájának – illetve a szerző szavaival: kíndrámájának – Eszenyi Enikő irányításával a napokban zajlanak a felvételei.

Oktatási segédanyag
A harmadik online projekt kifutását áprilisra ígéri a színház vezetése: pedagógusok és a színház művészeinek közreműködésével, részben a komáromi előadások felvételeinek felhasználásával oktatási segédanyagokat állítanak össze a klasszikus és a kortárs irodalom témaköreiből, amelyeket aztán az iskolák kapnak meg, és akár a diákok érettségi felkészülését is támogathatják velük. Ebből a munkából eddig egy rövid ízelítő látott napvilágot – a magyar kultúra napja alkalmából a színház József Attila Kész a leltárát osztotta meg Mokos Attila előadásában. Lájk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.