Mangalicakolbász és mandala - Juhász Katalin jelenti a Szigetről

Budapest |

<p>Mivel a felmérések szerint a Szigetre látogató külföldiek semmi mást nem látnak Magyarországból, csak a szigetet, idén külön helyszínt kaptak a hungarikumok</p>

A nulladik napon 45 ezer látogatója volt a Sziget Fesztiválnak, ez a hivatalos adat. Én is érzem, hogy sokan vagyunk, alig lehet haladni a tömegben. Idén először zavarnak a részeg külföldi kamaszok. Sokan vannak, este hatkor már alig tudnak magukról, belekurjongatnak a legmeghittebb dzsesszgitár-szólóba is, egyszóval idegesítőek. Magyar szót - némi túlzással - csak itt-ott hallani, egy átlagmagyar fiatal számára bizony drága a belépő és borsosak az árak. Példának okáért egy félliteres ásványvíz 260 forint, egy kóla 360, egy presszókávé szintén ennyi. Egy dobozba zárt sörért 580 forintot van képük elkérni az egyébként kedves, mosolygós pultosoknak. A gazdag ételkínálatból eddig csak a sajtos-tejfölös lángost teszteltem, amely biztos, hogy nem ért 700 forintot. A mai nap bombahíre, hogy a biztonságiak elkaptak egy drogdílert. A 26 éves ghánai férfit azzal gyanúsítják a rendőrök, hogy egy ideiglenes árusító standról kábítószert értékesített. „A stand átvizsgálása során a nyomozók nagyobb mennyiségű kábítószergyanús zöld növényi törmeléket foglaltak le“ - áll a rendőrség közleményében, amelyet csak a gyönyörű nyelvezet miatt idéztem szó szerint.
Idén külön helyszínt kaptak a hungarikumok, hogy a külföldieknek legyen fogalmuk arról, hol is vannak. A felmérések szerint ugyanis a legtöbben a reptér, a pályaudvar és a fesztivál helyszínén kívül semmit sem látnak Magyarországból. Nos, a több mint egyhektáros területen néptáncegyüttesek, népi zenekarok, tánctanítás, kézműves- és hagyományőrző programok, kistermelői borok, pálinkák, mangalicakolbász és gulyásleves várja az érdeklődőket, már csak a hortobágyi kilenclyukú híd hiányzik... Tulajdonképpen majdhogynem ugyanaz a vurstlihangulat uralkodik a magyar faluban, mint mondjuk egy multicég által szponzorált kalandparkban, de itt legalább megvan az autenticitás iránti némineműigyekezet. A másik furcsa helyszín, amelyre kíváncsi leszek, a magyar külügyminisztérium által működtetett úgynevezett Világsátor, ahol játékokkal, beszélgetésekkel várják a külpolitika és az Európai Unió iránt érdeklődő fiatalokat. Ma megszámolom az érdeklődőket, holnap közzéteszem az eredményt, amely talán meglepő lesz, hiszen például ki gondolná, hogy egészséges, bulira éhes fiatalok nekiállnak mandalát csinálni. Hét órán át készült egy nevelő célzatú, világrekord-kísérletnek minősülő óriásmandala, csaknem 500 - a világ 14 országból érkezett - résztvevő közreműködésével. A lelki szférákat is megmozgató, illékony műalkotás létrejötte a szervezők reményei szerint arra figyelmeztette az egészségeseket, milyen nehéz a pszichés betegséggel élők és hozzátartozóik helyzete.
Megtörtént az első hivatalos zajszintmérés is, az adatok azt mutatják, hogy a környék lakóit nem fogja zavarni Európa egyik legnagyobb zenés rendezvénye. Ma az égiek is kegyesek hozzánk, derült az ég. Semmi akadálya tehát, hogy jól érezzük magunkat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?