Magyarország az Iszka utazását nevezi Oscarra

Budapest |

<p>Bollók Csaba rendező Iszka utazása című játékfilmjét nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra, erről szakmai bizottság döntött pénteken - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t.</p>

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet. A nevezések közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadását február 22-én tartják a Los Angeles-i Kodak Színházban - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Beszámolt arról, hogy az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2007. október 1 és 2008. szeptember 30. között volt.

A nevezésről döntő bizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Stőhr Lóránt filmkritikus, a Magyar Operatőrök Társaságát Márk Iván operatőr, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét Monory-Mész András filmrendező, a Független Magyar Producerek Szövetségét Váradi Gábor, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Temple Réka képviselte.

Bollók Csaba 2005 őszén forgatta az Iszka utazását, amelyet csaknem négy éven át tartó előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerekkel, Varga Mária és a rendező véletlen találkozásból született. Az Iszka utazása egy "kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába".

A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes. Bollók Csaba második játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb szerzői film díját.

Az Iszka utazásának nemzetközi premierjét a tavalyi Berlinalén tartották, s azóta több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába Bollók Csaba rendezését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?