Magyar tájhazák

Tokaj. Az írók, költők segíteni szeretnék a kulturális tájkörzeteket abban, hogy önmagukra ébredjenek és visszaszerezzék valamikori rangjukat, önbecsülésüket – hangoztatta Serfőző Simon költő a 35.

Tokaj. Az írók, költők segíteni szeretnék a kulturális tájkörzeteket abban, hogy önmagukra ébredjenek és visszaszerezzék valamikori rangjukat, önbecsülésüket – hangoztatta Serfőző Simon költő a 35. Tokaji ĺrótábor tegnapi megnyitóján, amelyet követően Magyar tájhazák – nemzeti kultúra, regionalitás, európai integráció címmel kezdődött tanácskozás.

A Tokaji ĺrótábor Egyesület kuratóriumának elnöke kiemelte: ami az országban történt a rendszerváltás előtt, annak idején, majd az azt követő években, ahhoz köze volt és van az íróknak, költőknek, irodalomtörténészeknek, társadalomtudósoknak egyaránt. A mindenkori írótáborokban nem egy olyan gondolat fogalmazódott meg, és ágazott szét, amely alapvető hatással bírt a közgondolkodásban. A mostani tanácskozás azokat a szálakat kívánja összekötni, amelyek az első világháborút követően szétszakadtak, és „máig lógnak szélbe, világba” – mondta.

A kuratóriumi elnök kiemelte: az írók, költők sajátos eszközeikkel abban kívánnak segíteni, hogy a kulturális tájkörzetek ébredjenek önmagukra, valamikori rangjukat, önbecsülésüket szerezzék vissza, „tudatosuljanak néprajzi, irodalmi hagyományaik, a globalizáció árnyékában ne a kishitűség vegyen rajtuk erőt”.

A határon inneni és túli írók, költők tanácskozásán ezúttal is túltekintenek az irodalom belügyein. A társadalmi önszerveződés, a nemzetközi jelenlét, az önkormányzatiság és a demokrácia, a helyi művelődés határokon átnyúló összefüggéseit, ennek szellemtörténeti vonatkozásait vizsgálják úgy, hogy első alkalommal invitálják az egymással szomszédos kistájak, városok, régiók vezetőit, reprezentánsait a rendezvényre.

Az idén jelen lesznek az írótársadalom kiválóságai mellett Debrecen, Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Kassa, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Beregszász, Kolozsvár és Ungvár szellemi műhelyeinek képviselői.

A Tokaji ĺrótábor az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum. A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan megoldatlan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődés vagy a határon túli magyarság sorsa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?