Magyar-szlovák történészkonferencia Komáromban

Komárom |

<p>A Magyar-Szlovák Történész Bizottság "Az etnikai sztereotípiák funkciója és interpretációja a magyar és a szlovák történetírásban" címmel szeptember 7-én tartott szimpóziumot a nemrégiben felújított Arany János utca 17. szám alatt található központban – tájékoztatta az Új Szó Online-t Radics Gábor, a komáromi önkormányzat kommunikációs főtanácsadója.</p>

Az eseményt dr. Molnár Attila polgármester nyitotta meg.

A város első embere bevezetőjében elmondta, rendkívül örül, hogy egy ilyen rangos konferenciának Komárom ad otthont. A települést ugyan a történelem viharai kettészakították, mégis egy városként él a Duna két partján. A magyarok, a felvidéki magyarok, valamint a szlovákok egymás mellett élése példaértékű. „Számos olyan terület van, amelyben a két város együtt működik, elég, ha csupán arra gondolunk, hogy nemrég a két város közösen nyújtott be egy együttes területfejlesztési koncepció megalkotására irányuló pályázatot. Komárom egyedülálló adottságokkal bír, legyen szó épített örökségéről, az erőd rendszeréről, vagy épp természeti kincseiről, a termálvízéről, és gyógyfürdőjéről, amelyek miatt mindig érdemes ellátogatni a városba” – zárta gondolatait a polgármester.

Az 1993 óta működő bizottság évente rendez konferenciákat, ahol kutatási programok megvalósítását tűzik ki célul. „Idén ért véget a történelemtanári kézikönyv kutatási programja és a mostani konferenciával veszi kezdetét egy újabb kutatási időszak.  Úgy gondoljuk, hogy az előítéletek a köznapi gondolkodásban igen erősen jelen vannak mind a szlovák, mind a magyar oldalon. A történelmi sztereotípiák dekonstrukcióját, működési elvét próbáljuk itt szolgálni azzal, hogy a történeti kérdésekben megvizsgáljuk, hogy az egyik és a másik oldalon milyen előítéletek vannak” - nyilatkozta a konferencia lényegéről annak szervezője, dr. Szarka László.

Az egész napos szimpóziumon összesen 16 előadó vett részt, 8 szlovák, 8 pedig magyar részről. Ahogy azt Pók Attila, a kiegyezés óta létező Magyar Történelmi Társulat főtitkára hangsúlyozta, az előítéletek jelenléte a köznapi gondolkodásban igencsak tetten érhető. „Ha van téma, melyről a politikusok és a történészek együtt nagy haszonnal beszélgethetnek, az pontosan a sztereotípiák kérdése, hiszen egyik szakmában sem kerülhetünk ki ezek hatása alól. Remélem, hogy a konferencián lehetőségünk lesz, mind a tudományos, mind pedig a politikai szempontokat érvényesítve beszélgetni a témáról” - mondta Pók Attila.

A kezdeményezést üdvözölte a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Kollai István is, aki különösen fontosnak tartja az ilyen fórumokat. Fontos hozadéka a bizottság működésének, hogy abban a fiatal generáció tagjai is helyet kaptak.

A komáromi szimpóziumon előadások hangzottak el az etnikai sztereotípiákról a nacionalizmus korában, illetve az előítéletek meglétéről a történetírásban és a történelemoktatásban. A program a Magyar-Szlovák Történész Bizottság tagjainak zártkörű értekezletével ért véget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?