Made in Hungária

<p>Február közepén mutatták be, de már több mint 130 ezren látták eddig a Made in Hungária című musicalfilmet, amely a 2001-ben bemutatott, s a budapesti József Attila Színházban azóta is hatalmas sikerrel futó színpadi változat szabad átdolgozása. Tasnádi István, aki nem először dolgozott együtt Fenyő Miklóssal (Aranycsapat), a Hungária dalainak beépítésével nem tesz mást, mint elmeséli a legendás rockzenész kalandos életét, az együttes létrejöttét.</p>

Hogy mennyi ebből a valós motívum, s mennyi a legenda, nem érdemes firtatni, a nézők többsége számára már mindez a távoli ködbe vesző múlt.

Maga a történet sem túl hétköznapi: egy háromtagú család többéves amerikai tartózkodás után hazatér, hogy Magyarországon tengesse tovább az életét. Ez leginkább a kamaszkorban levő fiút viseli meg, akinek mindene a zene, de mit kezdjen Budapesten a maga Jerry Lee Lewis-imádatával? Nem beszélve a mindenütt és mindenkor résen levő elvtársakról, akik árgus szemmel kísérik a család minden lépését, s mindent megtesznek, hogy az mihamarább beilleszkedjen a szocialista egyentársadalomba. Mikinek a maga kortársaival sem könnyű megértetnie magát, hiszen azokhoz még nem jutott el kor amcsi zeneőrülete. A történet, ahogy Fenyő karriertörténete is mégiscsak csupa happy end, s a film végére meglesz a Hungária együttes, a Ki Mit Tud? győzelem, no és a hőn áhított nő is.

S addig? Láthatunk egy rengeteg ötlettel, remek koreográfiával (Tihanyi Ákos), életvidám színészi alakításokkal dúsított filmet. Biztos akadnak, akik felejthetetlennek tűnő fiatalságukat fogják visszasírni, lesznek olyanok is, akik háborognak majd, hogy ez a film is emlékművet állít egy letűnt rendszernek, de aki előítéletek híján ül be, az remekül fog szórakozni Fonyó Gergely alkotásán, aki ezzel bocsánatot nyert a Tibor vagyok, de hódítani akarok című balul sikerült opusáért, s olyan filmet tett le a magyar filmtörténet asztalára, amelyen generációk sírhatnak és nevethetnek. A rendező nem ragaszkodott a színházi változat színészgárdájához sem, s néhány új arcot fedezett fel a magyar film számára (Szabó Kimmel Tamás, Kiss Tünde, Valentin Titánia, Kovács Lehel, Orosz Ákos, Szente Vajk, Lábodi Ádám, Puskás Péter), de ismét bizonyít Fenyő Iván a Csókkirály szerepében, s az idősebb korosztály is veszi a lapot s elkapja a film hangulatát (Dunai Tamás, Vándor Éva - ő az egyetlen, akit átmentettek a színpadról, Hegedűs D. Géza, Scherer Péter, Cserna Antal, Kovács Lajos vagy a Főelvtárs szerepében Bereményi Géza). S a stáblista alatt maga Fenyő Miklós is megjelenik a címadó szám erejéig. Ha amerikai film volna, világkarrier várna rá, jósolhatnánk nem túl nagy kockázattal, így csak magyar kasszasiker lesz, amit érdemes mindenkinek megnéznie. (Juhász Dósa János)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?