Ma Rimaszombatban játszik Ránki Fülöp

kk
Rimaszombat |

Nem szeretem a fölöslegesen használt szuperlatívuszokat, a „legjobb”, „legnagyobb”, „fölülmúlhatatlan” és hasonló jelzőkkel való dobálózást, most mégis azt kell írnom: ma este az egyébként is gazdag és a múltban is számos magas színvonalú, nagyszerű élményt nyújtó rimaszombati koncert-élet egy egészen különleges, le merem írni: világszínvonalú hangversenyt ígér.

Ránki Fülöp (a csodálatos zongorista házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső fia) 27 éves korára Magyarország egyik legelismertebb, legfoglalkoztatottabb zongoraművésze. Széles repertoárja a nagy klasszikusokon kívül magában foglalja több 20–21. századi szerző műveit is. Legutóbb szeptemberben Kodály Zoltán Magyarországon is meglepően ritkán hallható zongoraműveiből tartott nagy sikerű koncertet Budapesten a Magyar Zene Házában. Erről a koncertről írja Csengery Kristóf, a neves kritikus: „a mérce a lehető legmagasabbra került, kivételes intenzitású és hőfokú előadások születtek. A produkciók mind a hangszeres megmunkálás, mind a kifejezésmód szuggesztivitása terén csúcsminőséget képviseltek”.

Sokáig lehetne még magasztalni Ránki Fülöp művészetét, de a játéka nyújtotta élmény szavakkal visszaadhatalan, megközelíthetetlen. Nekem többször volt szerencsém hallani a játékát. Ha életem legnagyobb koncertélményeit kellene megnevezni, bár Richtertől Kererig, Szokolovtól Katzarisig, Schiff Andrástól Marta Argerichig a legnevesebbek közül is sokakat hallhattam, Ránki Fülöp 19 évesen játszott Messiaen koncertjét (A kanyonoktól a csillagokig azUMZE zenekarral Rácz Zoltán vezényletével) mindenképpen közéjük sorolnám. Csodának minősíthető, hogy ezt a nagyszerű művészt Rimaszombatban hallhatjuk. Aki eljön, maradandó, meghatározó koncertélményre számíthat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?