Ma osztják ki a cannes-i filmfesztivál díjait

Cannes |

<p>Kiosztják ma este a cannes-i filmfesztivál díjait. A legjobb filmnek járó Arany Pálma sorsáról a Robert De Niro amerikai színész vezette nemzetközi zsűri dönt.</p>

A 64. cannes-i filmfesztiválon nagyjátékfilmes versenyprogramjában húsz alkotás szerepelt, a szervezők vélemények szerint különösen erős mezőnyt válogattak össze. A május 11-én kezdődött fesztivál esélyesei között emlegetik a korábban már Arany Pálmával jutalmazott belga Dardenne fivérek Le gamin au vélo (A biciklis kölyök) című drámáját, csakúgy mint Aki Kaurismaki finn rendező Le Havre című filmjét. Terrence Malick régóta várt munkája, a The Tree of Life (Életfa) sokak szerint nem számíthat díjra, egybehangzó vélemények szerint a rendező kizárásával elvesztette esélyeit Lars von Trier dán alkotó Melancholia című munkája is. Spanyolország Pedro Almodóvar első Arany Pálma-díjára vár, a művész ezúttal műfaji korlátokat áthágó filmmel, a La piel que habito (A bőr, amelyben élek) című művel érkezett Cannes-ba.

Meggyőző alakítással hívták fel magukra a figyelmet fiatal színészek - emelték ki kritikusok a We Need to Talk About Kevin, A biciklis kölyök és a Michael című filmek kapcsán. Kiemelték Tilda Swinton és Kirsten Dunst alakítását is, előbbi a We Need to Talk About Kevin, utóbbi a Melacholia című munkában nyerte el a szakma tetszését.

A játékfilmek terén a legjobb film, a legjobb színész és színésznő mellett díjazzák a legjobb rendezőt, a legjobb forgatókönyvet, a zsűri rendszerint nagydíjat és különdíjat is kioszt. Arany Pálma-díjat kap a legjobb rövidfilm is, a zsűri a kisjátékfilmek mezőnyében is különdíjjal jutalmazhat egy alkotást.

Tavaly óriási meglepetést okozott a Tim Burton vezette zsűri, amely a thaiföldi Apicsatpong Víraszethakul rendező Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című filmjének ítélte vasárnap az Arany Pálmát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?