Ma kilencvenéves Szinetár Miklós

ddddd

A pesti Bérkocsis utcában nőtt fel, ahogy ő fogalmazott: egy sarokra a Nemzetitől. Tizenkét évesen egy csillagos házban vészelte át a holokausztot. 1949-ben úgy jelentkezett a színművészetire, hogy nem volt még szakérettségije sem, de a felvételi bizottság elnöke tehetségét felismerve eltekintett ettől.

Pályáját az egész életét meghatározó zenés műfajjal kezdte. A művészi rangját akkoriban visszanyerő Operettszínházban lett rendező, majd főrendező, első Jászai Mari-díját 24 évesen, 1956-ban a Csárdáskirálynő megrendezéséért kapta. 1960-ban Petrovics Emil zeneszerzővel megalapította a rövid életű Petőfi Színházat, itt állította színpadra az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját, amiért 1961-ben megkapta második Jászai-díját.

Művészi pályája töretlenül ívelt felfelé, volt a Magyar Televízió főrendezője, majd művészeti vezetője és művészeti igazgatója, 1987-től 1990-ig a Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa volt, majd főállású tanár lett a Színművészeti Főiskolán. 1993-tól a Fővárosi Operettszínház igazgatója, 1996-tól a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt.

A még ma is aktív Szinetár Miklós színházi, opera-, tévé- és filmrendezőként, forgatókönyvíróként is elismert művész, közel 200 színházi bemutató és kéttucatnyi film fűződik nevéhez. Olyan tévéfilmeket rendezett, mint az Igéző, az Aranyborjú, a Trisztán, Az ember tragédiája, a Bánk bán, a Nagyúr – gróf Bánffy Miklós, a Móricz Zsigmond regényéből készült Rózsa Sándor és a Liszt Ferenc életét bemutató 16 részes tévésorozat. Olyan mozifilmek fűződnek nevéhez, mint a Délibáb minden mennyiségben, a Csárdáskirálynő, Az erőd, számtalan zenei alkotást vitt filmre, a tévénézők milliói a Ki mit tud? tehetségkutató műsor zsűrijének elnökeként is ismerték. Több könyve is megjelent.Művészi pályafutásáért – egyebek mellett – érdemes művészi címet, Kossuth-díjat, Balázs Béla-díjat és kiváló művészi címet kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?