Ma hetvenéves Dés László

dl

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szaxofonos, zeneszerző öt évtizede játszik fontos szerepet a hazai zenei életben.

Tizenhat évesen, John Coltrane Love Supreme című lemezének hatására döntött úgy, hogy szaxofonozni fog. A Horváth Kornél ütőssel és Snétberger Ferenc gitárossal közösen alapított, kamarazenével vegyített jazzt játszó Trio Stendhallal négy lemezt készített. Volt a Jazz+Az zeneszerzője és zenei vezetője, 2003-ban megalapította a Dés László Septetet, 2019 elején pedig Free Sounds Quartet néven hozott létre improvizációs zenekart, melynek tavaly jelent meg második, Amplitudes című albuma. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film, köztük a Nyom nélkül, a Csocsó, avagy éljen május 1-je!, az Üvegtigris, A miniszter félrelép és a Kalózok zenéjét szerezte. Nagy sikerű musicaleket is komponált, mint a Valahol Európában, a film alapján készült Sose halunk meg, A Pál utcai fiúk és a Geszti Péterrel közösen jegyzett A dzsungel könyve. Olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Nagy utazás, a Vigyázz rám, az Olyan szépek voltunk és A zene az kell.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?